Biztosításgazdaságtan 2. téma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Humán rendszerek, közszféra
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
Az üzleti terv.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Biztosítók irányítási rendszere
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Vállalkozások elemzése
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Az elemzés és tervezés módszertana
Dr. Báger Gusztáv A PPP: az állami és magánszektor együttműködésének tapasztalatai és ellenőrzése.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Termék & Márka Kopcsay László.
Köszöntöm a települési önmentő képesség fejlesztő felkészítésen résztvevőket Előadó: Lóki Richárd okl. tű. őrgy.
Kockázatkezelés. Nem tartják fontosnak, mert  „A kockázatelemzés időrabló és unalmas feladat”  Ezzel szemben –jó lenne, ha a „jövőbe láthatnánk” –rengeteg.
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Risiko Management System bei maxon motor hungary
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
Mindenkit köszöntök, Takács Titusz vagyok a JTT PRO Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. BIZTONSÁGTECHNIKAI KFT. Mai előadás témája: Vállalkozások.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Mintavétel.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Közbeszerzési Hatóság
Építés- szerelési biztosítások
Előadás másolata:

Biztosításgazdaságtan 2. téma A kockázat kezelése /Risk Management/, továbbiakban RM Az RM fogalma, céljai, szakaszai Irodalom: ld. a Bg. 1. témánál felsoroltakat

A kockázat kezelése Fejlődése a II. vh után az USA-ból indult. Okai: vállalkozások növekedése, bonyolultabb, kockázatosabb munkafolyamatok, nagy veszteségek, magasabb biztosítási díjak.

RM koncepció 1955. Snider /USA/: „Olyan önálló részleg kifejlesztése kívánatos, amely teljes mértékben integrálja a biztosításért, a kármegelőzésért, a biztonságért és az alkalmazottak megfelelő munkafeltételéért való felelősséget”.

1956. a Russel publikálta „Kockázatkezelés és a költségellenőrzés új szakasza” üzleti útmutatóban először szerepel leírva a risk management és a risk manager kifejezés. A tanulmány lényege, hogy ahhoz, hogy a vállalati risk management program kidolgozható és végrehajtható legyen, főállású risk managert kell alkalmazni.

A risk management elve nem változott az évek során: abból a feltételezésből indul ki, hogy a legtöbb esetben a kár előre látható lehet és ennek következtében megteremthetőek azok a körülmények, amelyekkel a káresetek egy része elkerülhető, és ezt a védelmet a lehető leggazdaságosabb módon kell megszerezni.

Magyarországon a kockázatkezeléssel a biztosítás tudománya a monopolhelyzet megszűnése után kezdett el foglalkozni, kiemelten az állami tulajdon magánosítása következtében.

A kockázatkezelés definiálása Ébliné /1988/ „Kockázatkezelésen azt a magatartásformát és azt az intézményi hátteret értjük, amelyet a kockázatviselők tanúsítanak, illetve amelyre támaszkodhatnak. Ez egyben a kockázatviselés és a kockázatkezelés szoros kapcsolatát, kölcsönhatásait is jelzi.”

Huczka Daisy /1994/ „Mindenre kiterjedő kockázatelemzési, gazdálkodási és finanszírozási folyamatra gondolunk, amely során a vizsgált személy, vagyontárgy, illetve objektum és felelősség veszélynek kitettségét komplex módon mérjük fel.”

Asztalos László A többféle biztonsági dimenzióban létező kockázatok térben és időben összehangoló, koordináló és azokat egységes keretekben, illetve mérce alapján összekapcsoló /integráló/, továbbá a legkisebb veszteség – vagy költség – „áldozatot” kereső /optimalizáló/ elvi-elméleti, gondolkodási módszerét jelenti.

A kockázat kezelése /RM/ Az RM céljai: Az RM előzetes céljai sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy a károkat megelőző, a károkat követő célok. ne is legyen kár, valamint az érintettek felkészültek legyenek a veszteségek minimalizálására.

Legfontosabb módszereink: gazdasági – pénzügyi felkészülés, a félelem és a feszültség csökkentése, ezzel a hibaelkövetési gyakoriság mérséklése, a külső elvárásoknak való megfelelés /jogszabályok/.

A károk bekövetkezése után az RM-célokat a kockázatkezelésért felelős vezető különbözőképpen fogalmazhatja meg: elsősorban a cég /család/ túlélését, fenntartását kell biztosítani, lehetőséget kell teremteni az üzletmenet folytatására, lehetőséget kell teremteni a jövedelmi helyzet helyreállítására.

Kockázatkezelés típusai: Preventív /megelőzés, mérséklés/ Kompenzáló /tudomásul vevő magatartás, pénzbeli kiegyenlítést célzó/ Kárenyhítés /veszteség csökkentése/

A kockázatkezelés szakaszai: A lényeges kockázatok feltárása A kockázatok megítélése Kockázatcsökkentő intézkedések kiválasztása, végrehajtása, ellenőrzése

I. szakasz: A lényeges kockázatok feltárása Az első lépésben azt vizsgáljuk, hogy miből adódik a kockázat, milyen a kockázat viszonya a cselekvő alannyal: felismerte-e az alany a saját szubjektív kockázatát? szubjektív kockázat: függ a cselekvőtől objektív kockázat: független a cselekvőtől

II. szakasz: A kockázatok megítélése A kockázatelemzést és kockázatértékelést jelenti. A kockázatelemzés: azt vizsgálja, hogy milyen zavaró tényezők okozhatják a cél és az eredmény eltérését fel kell tárni a zavarok forrását, fajtáit, helyét, tárgyát.

A kockázat értékelése szempontjából 5 mutató vizsgálata jelentős: kárgyakoriság, kárnagyság, a lehetséges legnagyobb kár, a kár legvalószínűbb maximuma, a kár elháríthatatlan értéke.

III. szakasz: Risk-manager intézkedések kiválasztása Az intézkedések lehetnek: kockázatkerülés – lemond a célról kockázatmérséklés – megelőzés, kárcsökkentő intézkedésekkel kockázatmegtartás kockázatáthárítás

A kockázatáthárítás Azt jelenti, hogy nem kell lemondani a célról, hanem keresni kell egy olyan partnert, aki térítésért részben, vagy egészben átvállalja a kockázatot. A kockázatáthárítás módjai: Nem biztosítás jellegű Pénzügytechnikai jellegű Biztosítási jellegű

Nem biztosítás jellegű kockázatáthárítás Fajtái: Bankkezességek Garanciák Garanciális szerződések

2. Pénzügytechnikai jellegű kockázatáthárítás Kiegyenlítési alapmódszer: lényege, hogy a biztosított befizeti a teljes biztosítási díjat, amelyet a biztosító kettébont a kezdeti költségek fedezetére, és a maradék díjrészt elkülöníti. A kár utáni díjfizetés módszere: a biztosított eredetileg is csak a biztosító kezdeti költségeihez feltétlenül szükséges díjrészt fizeti be, a díj „maradék” részét a biztosító meghitelezi a biztosítottnak.

3. Biztosítási jellegű kockázatáthárítás A kockázatot áthárítják egy arra szakosodott szervezetre, a kereskedelmi /üzleti/ biztosítóra.

A kockázatkezelőnek /risk-manager/ a biztosítási védelem szempontjait kell meghatároznia: az elengedhetetlen biztosítási védelem, a szükséges biztosítás, a még elfogadható biztosítási védelem. A kockázatkezelőt 2 tényező segítheti: az önrészesedésének meghatározása, az ún. biztosítási többlet-módszer, ami azt jelenti, hogy a biztosító milyen kárnagyság fölött lép be a kockázat-felosztásba.

RM intézkedések közötti választás Típus Kár- gyakoriság Kár-nagyság Javasolt intézkedés I. Alacsony Saját megtartás II. Magas 1. Kármegelőzés 2.a) Saját megtartás b) Biztosítási többlet* III. Magánbiztosítás* IV. Kockázat-elkerülés *Kockázatáthárítás típusai!

Mikor és milyen módon célszerű a kockázat ilyen, vagy olyan módszerrel való kezelése? RM intézkedési lehetősége a különböző típusoknál: I. típus: javasolt az alacsony kárgyakoriság és a kis pénzügyi veszteség miatt a saját megtartás II. típus: javasolt a kármegelőzés /pl. riasztó felszerelése/. Javasolt továbbá a saját megtartás a sok kis kár összegére való figyelemmel, és/vagy a biztosítási többlet-szerződés megkötése. III. típus: ha viszonylag ritkán következnek be a károk, de ezek jelentős pénzügyi veszteséget okoznak, a magánbiztosítás /üzleti/ megkötése javasolt. IV. típus: a gyakran bekövetkező súlyos károk esetén indokolta kockázat elkerülése /pl. árterületen építeni/.

A biztosító kiválasztása A kiválasztás legfontosabb szempontjai: a biztosító pénzügyi ereje, a jó hírneve, az esetleges korábbi tapasztalatok, a gyakorlati együttműködés szervezhetősége, a biztosítási díj nagysága, a kockázatvállalással összefüggésben.