Bálint Sándor „a legszögedibb szögedi” (Szeged, 1904 – Budapest, 1980)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia gyakorlat
Mezőgazdasági üzemek erőforrásai Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
Vállalat kínálati magatartása
Tökéletes verseny és monopólium
Fogalma, összefüggések
A megbízó-ügynök modell (1)
Mai előadás témái Van-e természetes piackörzet, avagy bárhol lehetnek a partnerek? Hogyan alakul a piackörzet az üzem körül? Hogyan befolyásolja a piaci.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Szállítási költségek, térséggazdálkodás
Az ipar.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Új klasszikus makroökonómia
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Mezőgazdaság – kompetitív piac
A regionális gazdaságtan tárgya
Elméleti közgazdaságtan
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közgazdasági elméletek története
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Regionális Gazdaságtan
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Új agrárlogisztikai trendek és a bővített ellátási lánc
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Kereslet-rugalmassági számítások
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A termelés költségei.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A termelés költségei.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Regionális és vidékfejlesztési ismeretek
Vállalati terv bemutató
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Előadás másolata:

Bálint Sándor „a legszögedibb szögedi” (Szeged, 1904 – Budapest, 1980) Szeged legnevesebb néprajzkutatója Szegeden, a Ferenc József Tudományegyetemen végzett magyar-történelem szakon 1930-tól a néprajz tanszéken gyakornok, egyetemi magántanár, majd 1965-ig egyetemi tanár 1966-ban kényszerű nyugdíjazás (1950-56 között nem taníthatott, 1965-ben rendszer elleni izgatás miatt felfüggesztett börtön) Fontos szegedi művei: Szegedi szótár (I-II., Bp., 1957); Szeged városa (Bp., 1959); A szegedi paprika (Bp., 1962); A szegedi nép (Bp., 1968) Legfontosabb trilógiája: A szögedi nemzet (I-III., Szeged, 1976, 1977, 1980)

1. A területhasználat alapkérdései A földterület (földfelszín), mint termelési tényező hasznosításakor felmerül a föld minősége (főleg a talajé), valamint térbeli elhelyezkedése, emiatt megkülönböztetjük: a termőföld mezőgazdasági célú hasznosítását: ahol elsősorban a föld (humuszréteg) minősége és a domborzati, klimatikus viszonyok fontosak, az egyéb célú ingatlan jellegű hasznosítást: városi (lakóterületek, intézmények, városi utak, parkolók stb.), közlekedési (autópályák, repülőterek stb.), ipari (üzemek, raktárak stb.) területhasznosítást, ahol döntő a földterület térbeli elhelyezkedése és elérhetősége.

A termőföld közgazdasági jellemzői Kínálata hosszú távon rugalmatlan Helyhez kötött, teljesen immobil (inputorientált tevékenységek) Térbeli pozíciója a környezet (megközelíthetősége, elérhetősége) és a környezetében található externáliák függvénye Vagyonmegőrző jellegű: nem amortizálódik (elkülönítjük magát a talajt az amortizálódó vagyontárgyaktól: öntözőcsatorna, alagcsövek stb.) Lassú a tőkeforgás: részben a szezonalitás miatt Nagy a kockázat: főleg az emberi tevékenységgel nem befolyásolható természeti elemek miatt A tulajdonos és a birtokos gyakran elválik egymástól: a tulajdonos jövedelme a földjáradék, bérleti díj (rent bid, vagy bid rent), míg a birtokosé (bérlőé) a profit Alternatív felhasználása (mint inputnak) korlátozott: más célú gazdasági tevékenységek (ipar, turizmus stb.) ugyan hasznosíthatják, avagy háztartások lakóhelye

2. A város körüli földterület optimális hasznosítása (von Thünen, 1826) Kiindulás: A földterület szűkös erőforrás, ugyanazt a területet különböző, egymással versengő vállalatok, háztartások szeretnék hasznosítani. A területhasznosítás intenzitása alatt az egységnyi földterületre jutó kibocsátást (pénzben kifejezett outputot, hozzáadott értéket) értjük A közösség (társadalom) számára az a legelőnyösebb, ha az a piaci szereplő hasznosíthat (bérelhet) egy adott területet, amelyik a legmagasabb bérleti díjat képes fizetni érte (mert képes a legmagasabb hozzáadott értéket elérni) → földjáradék (bérleti díj, amit a tulajdonos kap) Thünen: az ipari forradalom előtti önellátó városállamot modellezi (városban élnek a fogyasztók és termelők) Kérdés: a város körüli mezőgazdasági területhasználatnak vannak-e közgazdasági törvényszerűségei? Megjegyzés: a modern közgazdaságtudományi mainstream (Samuelson, Krugman stb.) ezt a modellt tartja a közgazdaságtan térbeli jellemzőinek leírására a legjobbnak

Thünen (1826) kiinduló gondolatai (egyetlen piac, városellátó övezetek stb.) a korabeli társadalmi-gazdasági feltételeket modellezték. A közgazdászok közül elsőként dolgozta ki a határköltség, határtermelékenység stb. gondolatokat, és a térbeli egyensúly (munkaerőpiac/jövedelem) feltételeit (mivel németül írta le, emiatt csak az 1950-es években ismerték el, főleg Samuelson hatására). Három meghatározó tényezőt érdemes kiemelnünk, amelyek abban a korszakban nagyon fontos mérlegelési szempontként merültek fel: A romlandó élelmiszerek tárolása és szállítása nehézkes volt, emiatt messziről nem lehetett a városba szállítani pl. tejet, zöldséget stb. A szállítási lehetőségek rosszak voltak, szekerekkel, avagy folyami hajókkal lehetett szállítani, az utak állapota sem volt jó (földutak), emiatt a nagyobb súlyú (tüzelőfa) és tömegű (búza) terményeket a város közelében kellett termeszteni. A munkaerő közlekedése is nehézkes volt naponta a lakóhely és munkahely között, a városból naponta kigyalogoltak a földekre dolgozni, emiatt túl messzire levő földeket nem tudtak megművelni (egyszerű leírást veszünk, csak a lényeget, az egyensúlyelméleti kérdésekre nem térünk ki, azok majd mesterszakon lesznek)

A város körüli területhasználat rendje A területhasználat intenzitásának vizsgálatához az egységnyi földterületen képződő kibocsátást, a bevételek és költségek alakulását kell elemezzük, természetesen a termelési és felrakási (együtt: FOB-ár) költségek mellett a szállítási költségek is fontosak Térben pontszerű piacot (egy városállamot) feltételezünk és a város körüli földek hasznosítását vizsgáljuk, zárt a gazdaság (nincs export és import) A mezőgazdasági termékek fogyasztói (ipari üzemek, háztartások) a városban találhatók, városon kívül nincs piac, a mezőgazdasági dolgozók is a városban élnek (és naponta ki-be gyalogolnak) Tökéletes versenyből indulunk ki, sok vállalkozó (földbérlő) működik, amelyek tökéletesen informáltak, racionálisan döntenek és árelfogadók (nem tudják befolyásolni az árat) A földtulajdonosok racionálisan döntenek, maximalizálják a földjáradékot (a bérleti díjat), a bérlők (termelők) is racionálisak, csak akkora járadékot fizetnek és olyan terméket állítanak elő, hogy jövedelmüket optimalizálják A földterület korlátozás nélkül, bármilyen mezőgazdasági tevékenységre felhasználható, bárki által bérelhető, a termőföld minősége mindenütt azonos A termelési költségek termékenként azonosak (ugyanazon technológiát feltételezzük) A szállítás minden irányban lehetséges a pontszerű piac és bármely földterület közötti egyenesen, nincsenek természeti akadályok, lényegében egy homogén síkról van szó.

A földjáradék és a távolság kapcsolata Kérdés: hogyan számolhatjuk ki az egy hektárra jutó földjáradékot? (szállítási költségből kiindulva) Először egyféle terményt nézünk: Rk egységnyi földterületen (1 hektár) a földjáradék M ezen termény termésátlaga (tonna/hektár), Á piaci ára (1 tonna ára) ezen terménynek a városban C termelési költség (1 tonnáé), amelyben a termelő normálprofitja is szerepel, k a piactól (várostól) mért távolság légvonalban (km), t a fajlagos szállítási költség (1 tonnakilométer Ha nő a termény ára, akkor kitolódik a termelési övezet (és fordítva).

Adott területen többféle termény is termelhető, kérdés, melyiket érdemes előállítani? Amelyiknél a legmagasabb bérleti díj (földjáradék) adódik (a birtokos csak normálprofitot kap). Mindig a felül levő függvényrész a döntő. A lineáris függvények metszéspontjai alapján koncentrikus körök alakulnak ki, amely körgyűrűn belül ugyanazt a terményt célszerű előállítani. → a területhasználatot nem a mezőgazdasági talaj, hanem a közgazdasági törvénysze-rűségek szabályozzák → ez van ma Magyarországon is

3. A városi területhasználat alapmodelljei Városi területhasznosítás: nem mezőgazdasági, hanem egyéb célú, ipari, szolgáltatási és háztartási (házak, lakások) általi hasznosítás A városi területhasznosításnak van néhány egyedi jellemzője, a legfontosabbak: Szűkös jószág, viszont szinte korlátlanul megosztható: emeletes házakat (toronyházakat) építve egy-egy felhasználóra a földfelszín igen kicsiny része jut. Immobil tényező: a városi terület nem szállítható, nem vihető máshová, hanem a „használónak” kell odatelepülnie. Elérhetősége határozza meg elsősorban a városi terület bérleti díját: a piactól, az üzleti partnerektől, a munkahelytől való távolság és a felmerülő szállítási (közlekedési) költségek. Környezete is döntő, a szomszédok, a zaj, a közlekedési lehetőségek stb. Helyettesíthetőség áll fenn: a munka, a tőke és a terület (nagysága, elhelyezkedése) egymással helyettesíthető termelési tényezők.

Monocentrikus városmodell Az Alonso-féle monocentrikus városmodell kiindulópontjai (Thünen-modelljének aktualizálása): A homogén térben (síkon) egyetlen várost vizsgálunk, amelyben (a városközpontban levő) egyetlen pontszerű piac működik, ahová a termelők (vállalatok) termékeiket szállítják. Egyaránt a városi területen helyezkednek el a vállalatok (ipari, kereskedelmi, pénzügyi stb. cégek) telephelyei, illetve a háztartások lakóterületei. Egy adott területet csak egyetlen cég vagy háztartás használhat (bérelhet). A vállalatoknál és a háztartásoknál egyaránt felmerülnek szállítási, közlekedési, valamint területhasználati költségek (ingatlanbérlet). A vállalatok szállítási költségei a telephely és a pontszerű (egyetlen) piac között merülnek fel. A háztartások közlekedési költségeit a lakóhely és a munkahely (telephely) közötti közlekedés jelenti. Mindegyik szállítás (közlekedés) a piacpontból kiinduló egyeneseken (sugarakon) folyik (a közlekedés egyébként bárhol lehetséges). Mindegyik döntéshozót racionálisnak feltételezzük: azon a helyen és akkora területet próbál bérelni, ahol és amekkora a vállalat maximális profitjához, illetve a háztartás maximális hasznossági szintjének (jólétének) eléréséhez szükséges.

A profit-orientált tevékenységek főbb zónái

A háztartások zónái jövedelmi viszonyaik alapján

A hagyományos monocentrikus városmodell

A policentrikus városmodell (Központi üzleti negyed - CBD- central business district)

Győr vonzáskörzetében az ingatlanok fajlagos ára

4. Általános elhelyezkedés (telephely) -elmélet)(Scott 1998) Externáliák szerepe Térbeli tranzakciós (szállítási) költségek nagysága Egységesen alacsony Heterogén magas Gyenge Térbeli entrópia (véletlen eloszlás) (bárhová települhet: pl. mobiltelefon összeszerelés, textilipar) Véletlen eloszlás kombinálva a Lösch-Weber-féle térszerveződéssel (pl. vegyipar) Lösch-Weber-féle térszerveződés (pl. lakossági bankok fiókhálózatai) Erős Kis össze-kapcsolódó klaszterek (pl. hollywoodi filmipar: forgatókönyvírás, speciális effektek stb.) Szuper-klaszterek (pl. autó összeszerelés) Kis elkülönült klaszterek (pl. egyedi bútorok készítése)

A gazdasági tér kialakulásának fázisai Lösch-nél (ismétlés)

Az általános elhelyezkedéselmélet (telephelyelmélet) (location theory) értelmezése a globális gazdaságban, avagy napjainkban hogyan működik térben a gazdaság: Tranzakciós költség: a termelési költségen túli költségek (a szállítás, illetve a szerződéskötés, piacfigyelés, marketing, üzleti partnerekkel való tárgyalás stb. költségei is), amelyek a globális gazdaságban a kiszervezések miatt (pl. kínai partnerek) megnőnek Externhatások: pénzben nem ellentételezett és nem szándékolt hatások (lásd Marshall-nál) Jó tanulást!!