Hogyan értékelhető a tájváltozás?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Korfa, egészségi mutatók,…
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Krenhardt Katalin CHP9ZU
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A Föld belső szerkezete és fizikai folyamatok a Föld belsejében
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Energiatermelés külső költségei
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
2012. április 12., Budapest Statisztikai kérdések jelterjedés modellezésében Smart metering Milánkovich Ákos Híradástechnikai Tanszék.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Kröel-Dulay György, Szabó Rebeka
Novák Tibor 1 - Rózsa Péter 2 : Tájváltozások általánosításának lehetőségei 1 DE TTK Tájvédelmi s Környezetföldrajzi Tanszék 2 DE TTK Ásvány- és Földtani.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
A vidéki tér sikertényezői
Nappali lepke monitoring az ECOWIN projectben Eddigi eredmények László Gyula Mosonmagyaróvár, 2011 szeptember 8.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
A kiskunsági erdőtűz kártételének felmérése távérzékeléssel
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A SZÁRAZFÖLDI JÉG 11. előadás
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Geotechnikai feladatok véges elemes
Globális ökológia - a bioszféra ökológiája Kertész Miklós, Vida Gábor
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Térinformatika Domján Ádám.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Globalizáció és környezeti problémák
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Földrengések.
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ HÉTFA Kutatóintézet A használható tudásért 1051 Budapest Október 6. utca 19. Áramkimaradás hatásainak.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Látásvizsgáló készülék
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Hogyan értékelhető a tájváltozás? Kertész Ádám tudományos osztályvezető MTA Földrajztudományi Kutatóintézet Természetföldrajzi Osztály 1112 Budapest, Budaörsi út 45.

Bevezetés A tájváltozás a Földdel egyidős Természetes és antropogén folyamatok szerepe a tájváltozásban A tájváltozás szerteágazó hatású: megváltozik az energia, víz, tápanyagok stb. hozzáférhetősége megváltozik a fajösszetétel és a fajok elterjedése megváltozik az ökoszisztéma szerkezete és funkciói 1,2 millió km2 erdő és 5,6 millió km2 rét, legelő földhasználata változott meg

Alaszka 1957 2007

Mit értünk változáson? A változás legalább két időpontban észlelhető állapot összehasonlítása alapján adható meg Az időintervallum a változás mértékétől, gyakoriságától/amplitúdójától függ Kis, közepes és nagy léptékű változások Referencia állapotok és szituációk keresése A tájfoltok és a határvonalak/sávok változása egyaránt fontos

Muir Gleccser Alaszka

Milyen mértékű változást tekintünk változásnak? Miben mérjük a változást? Hogyan kövessük nyomon a változást? Monitoring rendszerek felhasználásával Modellezés alapján A tájváltozás csupán természetföldrajzi kérdés, vagy társadalom földrajzi is?

Grinnell Gleccser Glacier Nemzeti Park, Montana (USA)

Hogyan értékeljük a változást? Ökológiai és/vagy ökonómiai szempontból? A táj működése szempontjából? Esztétikai alapon? Más szempontból?

Az Ike hurrikán pusztítása Texasban

Chandler River Alaszka 1947 2001

Esettanulmány – Kiskunság Hogyan változott a földhasználat 1975-1991 között? Milyen tényezőkre hatott a változás és mivel állt összefüggésben?

Landsat MSS 2-202-27 – 1975. április 15.

Landsat TM 5-187-27 – 1985. augusztus 3.

Landsat TM 5-187-28 – 1991. október 7.

változások trendek változások Föld-hasznosítás 1975 trendek Föld-hasznosítás 1985 változások Föld-hasznosítás 1991

Földhasznosítás a Kiskunságban 1975. április 15.

Földhasznosítás a Kiskunságban 1985. augusztus 3.

Földhasznosítás a Kiskunságban 1991. október 10.

Földhasznosítás változás a Kiskunságban 1975-1985

Földhasznosítás változás a Kiskunságban 1985-1991

A változás által érintett területek 1985-1991

Talajvízszint változás és földhasználat változás 1975-1991

Földhasználat változása 1975-1991

Földhasznosítás változás 1975-1985

Földhasznosítás változás 1985-1991

Földhasznosítás változás 1975-1991

Következtetések A tájváltozás komplex kérdés, vizsgálata nem egyszerű Fontos pontosan definiálni, hogy mit értünk változáson Meg kell határozni az időintervallumot, amelyben a változást vizsgáljuk Globális szempontból a legszembetűnőbb és a legfontosabb olyan változás, amely nagy területet érint, a földhasználat változása és ez minden bizonnyal tájváltozáshoz is vezet