E G É S Z S É G N A P 2008.02.22. Dévaványa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre !
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Formula 2: Multivitamin-komplex
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Mese a tejről.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
KészÍtette: Járóka Viktória Szigetvári Cintia Imelyi Brigitta
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Egészséges Táplálkozás
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Táplálkozási ismeretek II.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
VITAMINOK.
Vitaminok jelentősége
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Szájápolás, helyes fogmosás
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

E G É S Z S É G N A P 2008.02.22. Dévaványa

Kapcsolatok: család és barátok Egészségmegőrzés Táplálkozás Mozgás Tisztálkodás Lelki harmónia Kapcsolatok: család és barátok Kikapcsolódás

Táplálkozás - vitaminok Vízben oldódó vitaminok B1-vitamin (tiamin) B2-vitamin (riboflavin) B3-vitamin (niacin) B5-vitamin (pantoténsav) B6-vitamin (piridoxin) B7-vitamin (biotin) B8-vitamin (kolin) B9-vitamin (inozitol) B10-vitamin (PABA) B12-vitamin (kobalamin) Bioflavonoidok (P-vitamin, rutin) C-vitamin (aszkorbinsav) Folsav Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin (retinol) D-vitamin (kalciferol) E-vitamin (tokoferol) F-vitamin (linolsav) K-vitamin (fillokinon)

B vitamin Idegrendszer védője vérképzés, anyagcsere segítője nyálkahártyák épségét védi Sok van: zöldségek,gyümölcsök gabonafélék –elsősorban teljes kiőrlésű, tehát barna liszt, kenyér, müzli, csírák élesztő, tejtermékek, húsok, belsőségek, tojás

C vitamin Csont és erek megóvása Betegségek megelőzése Sok van: Paprika Citrus félék Bogyós gyümölcsök – málna, ribizli… Leveles zöldségek / petrezselyem, káposztafélék

Folsav – B 4 vitamin Vérképzéshez, erek épsége fejlődési rendellenességek megelőzése Sok van: Zöld színű leveles zöldségekben Sóska, spenót, brokkoli Tojássárgája, máj búzacsíra

A vitamin Szem és a bőr doktora Sok van: máj, tojássárga, hal, tej, vaj, sajt, tejszín Karotinból készíti a szervezet – az sok van zöldségekben és gyümölcsökben: sárgaréparépa, sütőtök, sárgabarack stb

D vitamin Kalcium és foszfor beépülését segíti – fogak, csontok Elővitaminja van: tejtermékek, máj, tojássárgája, halmáj, gomba a szervezet napfény hatására készít belőle D vitamint!

E vitamin Sejtöregedés lassítása – „fiatalon tart” Hormonok működéséhez Sok van: növényi olajok, olajos magvak / dió, mogyoró, tökmag, napraforgó stb/ húsok, halak tojássárga

K vitamin Vérzékenység és véralvadási zavarok ellen véd Segíti a kalcium csontba beépülését Sok van: Káposztafélék Tej és sajt Máj Búzakorpa, zabpehely

Ha változatosan táplálkozol , akkor minden vitaminból eleget eszel.

Vitaminpótlás? Betegség utáni lábadozás, bizonyos életkorokban, élethelyzetekben kúraszerűen szedhető. Egyszerre csak egyfélét, nehogy túladagolás következzen be! Folyamatosan nem jó szedni.

Fogaid épen tartásához is fontos a megfelelő táplálkozás. A jó emésztés érdekében mindent rágj meg alaposan! Ezzel erősíted a fogaidat is.

A fogak felszínét kemény zománc borítja. A savas ételek a fogzománcot fellazítják, evés után az ételmaradékokat bontó baktériumok is savat termelnek, ez is megtámadja a fog felszínét. Ha a fogzománc sérül lyuk keletkezik, szuvasodik a fog. A rossz fogakkal nem tudunk jól rágni, és a fogfájás is kellemetlen. A helyes fogmosással megőrízzük a fogaink épségét.

Fogápolás Kisgyereknek kis fogkefe, nagy gyereknek nagyobb, felnőttnek nagy méretű. 3 havonta, vagy a sörték szétállásakor cserélni - betegség után is ajánlott a cseréje. Fluoridos fogkrém erősíti a fogzománcot. Naponta többször –de legalább kétszer. Étkezés után 20-30 perc teljen el!

Ha nem tudsz fogat mosni Cukormentes rágógumit rághatsz 10 max.15 percig Fejezd be az étkezést fogbarát étellel: tej, sajt, nyers zöldség darabok! Evés után tisztavízzel öblítsd ki a szád!

A fog külső oldalán apró körkörös dörzsölés, utána függőleges sepregetés Ugyanez a fogak belső oldalán Fogak rágófelszínének átdörzsölése A nehezen hozzáférhető, hátsó fogakat még egyszer Nyelv megtakarítása Legalább 3 perc!

NE FÉLJ! NEM BÁNT! Rendszeresen ellenőríztesd fogaidat a fogorvossal!

Meg lehet kóstolni a teljes kiőrlésű és búzacsírás lisztből készült süteményeket. Lehet vérnyomást méretni. A felnőttek, nagyobb gyerekek megmérethetik a testzsírarányukat. A felnőttek a tesztlap kitöltésével értékes tárgyakat nyerhetnek – a sorsolás májusban lesz. Várjuk a kérdéseket!