E G É S Z S É G N A P 2008.02.22. Dévaványa
Kapcsolatok: család és barátok Egészségmegőrzés Táplálkozás Mozgás Tisztálkodás Lelki harmónia Kapcsolatok: család és barátok Kikapcsolódás
Táplálkozás - vitaminok Vízben oldódó vitaminok B1-vitamin (tiamin) B2-vitamin (riboflavin) B3-vitamin (niacin) B5-vitamin (pantoténsav) B6-vitamin (piridoxin) B7-vitamin (biotin) B8-vitamin (kolin) B9-vitamin (inozitol) B10-vitamin (PABA) B12-vitamin (kobalamin) Bioflavonoidok (P-vitamin, rutin) C-vitamin (aszkorbinsav) Folsav Zsírban oldódó vitaminok A-vitamin (retinol) D-vitamin (kalciferol) E-vitamin (tokoferol) F-vitamin (linolsav) K-vitamin (fillokinon)
B vitamin Idegrendszer védője vérképzés, anyagcsere segítője nyálkahártyák épségét védi Sok van: zöldségek,gyümölcsök gabonafélék –elsősorban teljes kiőrlésű, tehát barna liszt, kenyér, müzli, csírák élesztő, tejtermékek, húsok, belsőségek, tojás
C vitamin Csont és erek megóvása Betegségek megelőzése Sok van: Paprika Citrus félék Bogyós gyümölcsök – málna, ribizli… Leveles zöldségek / petrezselyem, káposztafélék
Folsav – B 4 vitamin Vérképzéshez, erek épsége fejlődési rendellenességek megelőzése Sok van: Zöld színű leveles zöldségekben Sóska, spenót, brokkoli Tojássárgája, máj búzacsíra
A vitamin Szem és a bőr doktora Sok van: máj, tojássárga, hal, tej, vaj, sajt, tejszín Karotinból készíti a szervezet – az sok van zöldségekben és gyümölcsökben: sárgaréparépa, sütőtök, sárgabarack stb
D vitamin Kalcium és foszfor beépülését segíti – fogak, csontok Elővitaminja van: tejtermékek, máj, tojássárgája, halmáj, gomba a szervezet napfény hatására készít belőle D vitamint!
E vitamin Sejtöregedés lassítása – „fiatalon tart” Hormonok működéséhez Sok van: növényi olajok, olajos magvak / dió, mogyoró, tökmag, napraforgó stb/ húsok, halak tojássárga
K vitamin Vérzékenység és véralvadási zavarok ellen véd Segíti a kalcium csontba beépülését Sok van: Káposztafélék Tej és sajt Máj Búzakorpa, zabpehely
Ha változatosan táplálkozol , akkor minden vitaminból eleget eszel.
Vitaminpótlás? Betegség utáni lábadozás, bizonyos életkorokban, élethelyzetekben kúraszerűen szedhető. Egyszerre csak egyfélét, nehogy túladagolás következzen be! Folyamatosan nem jó szedni.
Fogaid épen tartásához is fontos a megfelelő táplálkozás. A jó emésztés érdekében mindent rágj meg alaposan! Ezzel erősíted a fogaidat is.
A fogak felszínét kemény zománc borítja. A savas ételek a fogzománcot fellazítják, evés után az ételmaradékokat bontó baktériumok is savat termelnek, ez is megtámadja a fog felszínét. Ha a fogzománc sérül lyuk keletkezik, szuvasodik a fog. A rossz fogakkal nem tudunk jól rágni, és a fogfájás is kellemetlen. A helyes fogmosással megőrízzük a fogaink épségét.
Fogápolás Kisgyereknek kis fogkefe, nagy gyereknek nagyobb, felnőttnek nagy méretű. 3 havonta, vagy a sörték szétállásakor cserélni - betegség után is ajánlott a cseréje. Fluoridos fogkrém erősíti a fogzománcot. Naponta többször –de legalább kétszer. Étkezés után 20-30 perc teljen el!
Ha nem tudsz fogat mosni Cukormentes rágógumit rághatsz 10 max.15 percig Fejezd be az étkezést fogbarát étellel: tej, sajt, nyers zöldség darabok! Evés után tisztavízzel öblítsd ki a szád!
A fog külső oldalán apró körkörös dörzsölés, utána függőleges sepregetés Ugyanez a fogak belső oldalán Fogak rágófelszínének átdörzsölése A nehezen hozzáférhető, hátsó fogakat még egyszer Nyelv megtakarítása Legalább 3 perc!
NE FÉLJ! NEM BÁNT! Rendszeresen ellenőríztesd fogaidat a fogorvossal!
Meg lehet kóstolni a teljes kiőrlésű és búzacsírás lisztből készült süteményeket. Lehet vérnyomást méretni. A felnőttek, nagyobb gyerekek megmérethetik a testzsírarányukat. A felnőttek a tesztlap kitöltésével értékes tárgyakat nyerhetnek – a sorsolás májusban lesz. Várjuk a kérdéseket!