„Geotermia a XXI. században” Kistelek 2008. február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GEOTERMIKA A BÁNYAFELÜGYELET SZEMSZÖGÉBŐL
Advertisements

Utasiné dr. Győri Andrea
Fémkereskedelem szabályozása
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
XVI. Bányászati Szakigazgatási Konferencia
Tervfázisok és munkarészei és tartalmi követelményei
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A vízjog időszerű kérdései
ATIKTVF, Szeged, március 22. Kovács Gábor – Molnár József Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Szolnoki Bányakapitányság KIS GEOTERMIKUS TÖRVÉNYTÁR.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Az önkormányzat lakosságvédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet a mentésben való részvétel szabályairól, a polgári.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ZÖLDHATÓSÁGI ENGEDÉLYEZÉSI GYAKORLATA
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
2118/2006 (VI. 30.) Korm. hat. Az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről A Szénbányászati.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
A tájvédelmi szakhatósági közreműködés 166/1999. (XI.19.) Korm.rendelet szerinti korábbi gyakorlat Kardos Mária Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2014.
A bányászati jogszabályok aktuális változásairól
Tóth György Zilahi-Sebess László Gyuricza György
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Geotermikus aktualitások 2009-ben, Magyarországon Kurunczi Mihály.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Új egységes Zöld Hatóság Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levelezési cím: Pécs Papnövelde u.13. Telefonszám: /mell.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
1 A geotermikus energia - jelen és jövő Eger, A GEOTERMIKUS ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK BÁNYAHATÓSÁGI FELTÉTELEI Dr. Zsiros László Horváth József.
A közigazgatási eljárás II.
A közigazgatási perek április 3..
Kompetenciák 1. Joghatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati és Földtani Hivatal

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. A bányatörvény alapvetése, a törvényalkotói szándék A bányászatról szóló évi XLVIII. törvény preambuluma: E törvény célja …, a geotermikus energia kutatásának, kitermelésének, … továbbá az ezekhez kapcsolódó tevékenységeknek a szabályozása, az élet, az egészség, a biztonság, a környezet és a tulajdon védelmével, valamint a. … geotermikus energiavagyon gazdálkodásával összhangban.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. A jogalkotói szándék érvényesítése A bányatörvény tárgyi hatálya: A törvény hatálya alá tartozik: a geotermikus energia hasznosítása, valamint a felszín alatti víz termelésével együtt nem járó kutatása és kinyerése; Nem tartozik e törvény hatálya alá: a geotermikus energiát hordozó felszín alatti vizek kutatása és kitermelése, A vizekre, ha e törvény másként nem rendelkezik, a környezetvédelmi és a vízügyi jogszabályok az irányadók.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Ami a geotermikus energiára általánosan vonatkozik (1) Az állam joga A geotermikus energia természetes előfordulási helyén állami tulajdonban van. A bányavállalkozó által energetikai célra kinyert geotermikus energia a hasznosítással a bányavállalkozó tulajdonába megy át.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Ami a geotermikus energiára általánosan vonatkozik (2) A bányajáradék A kitermelt ásványi nyersanyag és geotermikus energia után az államot részesedés, bányajáradék illeti meg. Bányajáradékot köteles fizetni: a geotermikus energiát (energetikai célra) kitermelő, természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság az általa kitermelt geotermikus energia után.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Ami a geotermikus energiára általánosan vonatkozik (3) Geotermikus energiát kinyerni a földkéreg e célra elhatárolt részéből (geotermikus védőidom) szabad. A geotermikus védőidomot a bányafelügyelet jelöli ki. A geotermikus védőidomon belül a jogosult írásbeli hozzájáruló nyilatkozata nélkül geotermikus energia kinyerését szolgáló létesítmény más részére nem engedélyezhető. A geotermikus védőidomról a bányafelügyelet nyilvántartást vezet.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Ami a geotermikus energiára általánosan vonatkozik (4) Földtani adatszolgáltatás és az adatok kezelése Az állami földtani feladatokat ellátó szerv vezeti az állami … geotermikus energiavagyon nyilvántartást, …

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Ami a geotermikus energiára általánosan vonatkozik (5) Bírság, intézkedések és biztosítékok Ha a bányavállalkozó a bányászati tevékenységet szabálytalanul vagy engedélytől eltérő módon gyakorolja, a bányafelügyelet a bányavállalkozót bírsággal sújthatja, a tevékenység folytatását felfüggesztheti, az engedélyt visszavonhatja, … és elrendelheti az eredeti állapot helyreállítását, vagy, ha ez már nem lehetséges, a tájrendezést. Szabálytalanul folytatja a bányászati tevékenységet a bányavállalkozó, ha azt a geotermikus energia kutatására, kinyerésére, hasznosítására vonatkozó szabályoktól eltérően gyakorolja.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. A korlátozott tárgyi hatály Összhangban az előzőekkel: Bányavállalkozónak minősül a törvény 3. §-ának (az állam joga, a tulajdonszerzés), 20. §- ának (bányajáradék) és 41. §-ának (bírság, intézkedések) szabályai alkalmazásában az energetikai célra kinyert geotermikus energiát vízjogi engedély alapján hasznosító,

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Megosztott hatáskörök … A bányafelügyelet hatáskörébe tartozik :  a bányajáradék bevételezésével összefüggő hatósági feladatok,  a geotermikus energia kutatása, energetikai célra történő kinyerése és hasznosítása, az ehhez szükséges létesítmények és berendezések építése, használatbavétele és üzemeltetése, (amennyiben ez felszín alatti víz termelésével nem jár együtt),  a mélységi vizek felszínre hozatalára irányuló, bányászati technológiával végzett munkálatok hatósági biztonságtechnikai felügyelete. A hatósági felügyelet keretében a bányafelügyelet a munkálatok és az üzemben tartás biztonságára és szakszerűségére vonatkozó kérdésekben közvetlenül intézkedik, a vízvagyon védelmére szolgáló intézkedések megtételét pedig a környezetvédelmi és a vízügyi hatóságnál kezdeményezi.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Megosztott hatáskörök (2) A (környezetvédelmi, természetvédelmi és) vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik: az előzőekben sorolt hatósági feladatok kivételével minden hatáskör, amit a vizekkel (tekintet nélkül arra, hogy hordoznak-e geotermikus energiát vagy sem) összefüggésben jogszabály a hatósághoz telepít.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Összefoglalóan (1) A geotermikus energia hasznosítása (tekintet nélkül arra, hogy mi a kinyerés módja) a bányatörvény hatálya alá tartozik, geotermikus energiát kinyerni a földkéreg e célra elhatárolt részéből (geotermikus védőidom) szabad, s a védőidomról a bányafelügyeletnek nyilvántartást kell vezetnie, a geotermikus energiavagyonról a bányafelügyeletnek nyilvántartást kell vezetnie, amennyiben jogszabály kivételt nem állapít meg, a kitermelt geotermikus energia után az államot bányajáradék illeti meg, amelynek bevételéről a bányafelügyeletnek kell gondoskodnia,

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Összefoglalóan (2) felszín alatti víz termelésével együtt nem járó esetekben a geotermikus energia kutatását (a földtani kutatásra vonatkozó szabályok alkalmazásával), kinyerését és hasznosítását, az ehhez szükséges létesítményeket és a bányafelügyelet engedélyezi és felügyeli üzemüket, a felszín alatti víz termelésével együtt járó geotermikus energia kutatást, kinyerést és hasznosítást (a vízügyi szabályok alkalmazásával) a vízügyi hatóság engedélyezi és felügyeli üzemüket.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Összefoglalóan (3) A (környezetvédelmi, természetvédelmi és) vízügyi hatóság, valamint a bányahatóság szakhatóságként működik közre mindazon esetekben, amikor ezt jogszabály elrendeli, illetve támogatja egymás állami feladatellátását, szakmai és adatszolgáltatási együttműködéssel.

„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Jó szerencsét!