Informatikai alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Számítógépes vírusok.
Vírusok, vírusvédelem.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Vírusok, férgek, trójai programok
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Netikett Internetes bűnözés
Titkosítás Digitális aláírás Szabványosított tanúsítványok
Számítógépvírusok.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Számítógépes Vírusok.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Titkosítás, elektronikus és digitális aláírás. Fontos mindig észben tartanunk, hogy ha titkosítatlan csatornán kommunikálunk az Interneten, akkor bármely.
A számítógépes adatbiztonság és adatvédelem
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Operációs rendszerek 2..
Fájlok tömörítése.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
Számítógépvírusok.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Hálózatok.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Számítógépes vírus.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
A PKI project célja Digitális kulccsal elérhető szerver Hamisíthatatlan naplózás Új kulcsok dinamikus létrehozása Felhasználók letiltása.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Tűzfal (firewall).
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Tömörítés.
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Előadás másolata:

Informatikai alapismeretek Tömörített adattárolás Adatbiztonság

Az adattömörítés alapelvei Cél: lehető legkisebb méretű fájlban tárolni a szükséges információt Rendszerint a redundancia csökkentését jelenti. Redundancia: adatok közötti ismétlődés A kódolt fájl mindig bináris

Adattömörítő programok Kétféle műveletet végeznek: Kódolás (becsomagolás): az eredeti fájlt kisebb méretűvé alakítjuk Dekódolás (kicsomagolás): tömörített fájlból az eredeti visszanyerése Több kódolt programot egyetlen közös archívumfájlban helyeznek el. Önkicsomagoló fájl: a tömörített fájl tartalmazza a dekódoló programot is

Adattömörítő eljárások Veszteségmentes tömörítés: Dekódolás után teljesen az eredeti információt nyerjük vissza (pl. ZIP, ARJ) Programok, szöveges állományok csak így tömöríthetőek Veszteséges tömörítés: Az eredeti és dekódolt anyag között kisebb eltérések adódhatnak, de ezek nem zavaróak, nem észlelhetőek. Digitális képek, hanganyagok tömörítésére célszerű (a torzulásokat nem érzékeljük, pl. JPEG, MP3)

Tömörítés Total Commanderrel Alkönyvtárként kezeli az archívumokat Kicsomagolás = kicsomagolandó fájlokat másoljuk (F5) a másik panelbe. Új archívum létrehozásakor (Fájl/Becsomagolás) beállítható: „Alkönyvtárakakat is”: kijelölt könyvtárak alkönyvtáraiban levő fájlok is tömörítendőek „Könyvtárbejegyzéssel együtt”: a fájlok elérési útvonalait is „megtartja” „Többlemezes csomagolás”: floppylemezre történő tömörítésnél „Tömörítettbe áthelyez”: a tömörített fájlok eredeti példányai törlődnek „Önkicsomagoló ZIP fájl készítése” „Különálló csomagolt fájlt készítése” (közös archívum helyett)

Tömörítés Total Commanderrel

Adatvédelem és adatbiztonság Adatvédelem: jogi eszközök (személyes adatok kezelése, államtitok, banktitok, üzleti titok fogalma, büntetőjogi kategóriák, stb...) Adatbiztonság: műszaki és szervezési eszközök, amellyel az adatok lopása, sérülése megakadályozható.

Biztonsági követelmények Rendelkezésre állás: a rendszer működőképessége nem lehet akadályozva Sértetlenség: adatok helyességének, teljességének garantálása Bizalmasság: az adatokhoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá.

Veszélyforrások Műszaki jellegű Humán eredetű Hálózati áramkimaradás Adatátvitel során keletkező sérülés Hardverhibák Háttértárolók meghibásodása Szoftverhibák Elemi kár (tűz, robbanás) Humán eredetű Elektronikus „betörési kísérletek” Vírusprogramok Felhasználói hibák (tévedés, gondatlanság)

Védelmi eszközök Szünetmentes tápegység Redundáns kódolási eljárások (jelzik és javítják az adatátviteli hibát) Rendszeres adatmentés (backup) Adattükrözés: adatok több példányban való tárolása Jelszavas védelem Belső szabályzatok

Hálózatok védelme Tűzfal: szoftveres védelmi rendszer az internetes veszélyek (vírusok, trójai, spam) ellen. Proxy szerver: céges intranethálózatok és az internet közötti kapcsolatot kezelő gép. Adatforgalom ellenőrzése Tűzfalként is funkcionál Levelezőrendszer védelme Vírussal fertőzött levelek kiszűrése+törlése Spamek (kéretlen reklámlevelek) elleni szűrőprogramok (visszatérő tartalomminták keresése) ill. jogi szabályozás Kriptográfia Digitális aláírás

Kriptográfia Rejtjelezéssel, kódolással, titkosító eljárások előállításával foglalkozó tudományág Titkosítás alapja egy kulcs, amellyel kódolható-dekódolható az információ Titkosítási módszerek fajtái: Szimmetrikus vagy titkos kulcsú: ugyanaz a kulcs kell kódoláshoz és dekódoláshoz is (nem biztonságos) Asszimetrikus vagy nyilvános kulcsú: a felhasználónak két kulcsa van Titkos – felhasználó megőrzi (kódolásra) Nyilvános – minden partner megkapja (dekódolásra)

Digitális aláírás Igazolja a feladó személyazonosságát és a dokumentum sértetlenségét A küldő fél saját titkos kulcsával kódolja az aláírást A küldő fél nyilvános kulcsával bárki dekódolhatja az aláírást Tanusítvány: igazolja, hogy adott nyilvános kulcs az adott küldő félhez tartozik. Hitelesítő hatóság állítja ki

Vírusok Rosszindulatú programok, céljuk a károkozás Közös jellemzőik: Önreprodukció: önmagát lemásolja Rejtőzködés: fertőzéskor nem észlelhető a működésük Lappangási idő: a vírus káros hatása késleltetve jelenik meg

Vírusok fajtái Boot-vírusok: mágneslemezek boot-szektorába épül be Programfájlokat ferzőző vírusok: lappangási idő alatt a program használható, de továbbfertőz Makrovírusok: .doc, .xls fájloknak a felhasználó által készített eljárásaiban Programférgek: önálló programok, hálózaton keresztül terjednek Trójai faló programok: hasznos szolgáltatást ígérő önálló program, amely káros tevékenységet fejt ki. (Gyakran illetéktelenek kapcsolódását teszi lehetővé a rendszerünkhöz.)

Megelőző intézkedések Floppy lemez ne legyen indításkor a meghajtóban! .doc helyett .rtf formátumban küldjünk-fogadjunk egyszerűbb dokumentumokat! Bizonytalan eredetű e-mail csatolmányát ne nyissuk meg! Fertőzés továbbterjedésének meggátolásához: Floppylemezeket tegyük írásvédetté! Fontosabb adatokról biztonsági másolat készüljön (másik adathordozón vagy gépen)!

Víruskereső módszerek Mintaillesztés: Vírusprogramok jellemző bájtsorozatait tárolja egy adatbázisban A fájlokban ezen bájtsorozatokat keresi Ritka a téves riasztás, de rendszeres frissítést igényel Heurisztikus módszer: A gép működését figyeli Jelez, ha vírusokra jellemző műveletek hajtódnak végre Gyakori a téves riasztás, de akár az eddig ismeretlen vírusok is felfedhetők vele

Vírusvédelmi programok Off-line: indításakor végigellenőrzi a winchestert és a memóriát (ma már nem jellemző) On-line: folyamatosan a memóriában van és kritikus műveleteknél ellenőrzi az aktuális fájlokat Lassítja a gép működését, de biztonságosabb, mint az off-line

Lehetőségek fertőzés esetén Fertőtlenítés: vírus eltávolítása a fájlból, a fájl használható marad Fájl törlése: ha a fertőtlenítés nem lehetséges Fájl átnevezése vagy karanténba helyezése: a fertőzés átmenetileg meggátolható (a nem fertőtleníthető, de fontos fájlok esetén)