Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember 15. 1. Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Kereslet rugalmassága
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
Agrárgazdaságtan II. Előadás
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Fogalma, összefüggések
Piaci korlátok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
MIKROÖKONÓMIA ÖSSZEFOGLALÓ
REP – 3. kurzus.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Vállalattal kapcsolatos fogalmak
Matematika a közgazdaságtanban
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Piaci kereslet és kínálat
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdaság – kompetitív piac
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
A fogyasztó optimális választása
Közgazdasági elméletek története
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Költségek, költségfüggvények
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Családbarát szolgáltatások Tényleg jó üzlet? december 2.
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS ÉS A KERESLET. A fogyasztó és a háztartás  Minden piaci ügylethez két fél: egy vevő és egy eladó szükséges.  Az eladók termelők.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
A. melléklet: Mikroökonómiai alapok
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
A. Melléklet: Mikroökonómiai alapok
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
A kereslet.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Munkaerő-piaci ismeretek kurzus
Előadás másolata:

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai szeptember A kereslet és a kínálat általános jellemzői, a piaci egyensúly szeptember Az egyéni kereslet október A fogyasztói viselkedés mikroökonómiája I. október A fogyasztói viselkedés mikroökonómiája II. október A termelés mikroökonómiája  reálfolyamatok október A vállalat viselkedése, költség, bevétel, profit november Piacformák  a kompetitív piac november A tiszta monopólium piaca november A termelési tényezők piaca  tényezőkereslet és -kínálat december Nemzetközi kereskedelem és komparatív előnyök december Piaci elégtelenségek december 15. ELŐVIZSGA

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 2 1.A fogyasztás alternatív költségei 2.A teljes egyéni keresleti függvény 3.Parciális keresleti függvények 4.A kereslet rugalmassága 5.Egyéni és piaci kereslet 6.Extern hatások a fogyasztásban Az egyéni kereslet

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 3 1. A fogyasztás alternatív költségei A fogyasztás költségei: Választási lehetőség Létező alternatívák …az alternatív hasznosítás hozamlehetősége …a következő legjobb lehetőség elszalasztott hozama Alternatív költség: (opportunity cost) Ha nincs alternatíva, nincs alternatív költség!  pénzbeli költségek  feláldozott jövedelmek  tranzakciós költségek  a fogyasztással járó „terhek”

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 4 2. A teljes egyéni keresleti függvény szükségletfizetőképes szükséglet kereslet a) Szükségletek és kereslet b) A teljes egyéni keresleti függvény A vizsgált jószág keresletét befolyásoló összes tényező és a jószágból egy fogyasztó által keresett mennyiség függvényszerű kapcsolata. Q X = f(P X, I, P Y, P Z, … Z 1, Z 2, …Z n )

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 5 3. Parciális egyéni keresleti függvények Egyetlen magyarázó változó hatását vizsgáljuk a többi változatlansága mellett. P QQ I PYPY Ár -keresleti függvény Jövedelem -keresleti függvény Keresztár -keresleti függvény QXQX „csökkenő határhaszon” esetén „normál jószág” „kiegészítő jószág” „helyettesítő jószág”

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 6 a)A kereslet rugalmasságának fogalma b)A kereslet árrugalmassága c)A kereslet jövedelemrugalmassága d)A kereslet keresztár-rugalmassága a) A kereslet rugalmassága: Megmutatja, hány százalékkal változik a keresett mennyiség vala- mely magyarázó változó egy százalékos változásának hatására. Képletben: 4. A kereslet rugalmassága Q: keresett mennyiség Z: magyarázó változó

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 7 Megmutatja, hány százalékkal változik a keresett mennyiség az ár egy százalékos változásának hatására. Képletben: Az árrugalmasság értékei E P < 0 normális árhatás E P = 0 tökéletes rugalmatlanság E P > 0 paradox árhatás b) A kereslet árrugalmassága

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 8 c) A kereslet jövedelemrugalmassága Megmutatja, hány százalékkal változik a keresett mennyiség a fogyasztó jövedelmének egy százalékos változása hatására. Képletben: A jövedelemrugalmasság értékei E I > 0 normál hatás E I = 0 tökéletes rugalmatlanság E I < 0 „inferior” jószág E I >1: „luxusjavak” E I <1: „közszükségleti javak” Van drágább és jobb közeli helyettesítője.

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 9 d) A kereslet kereszt-árrugalmassága Megmutatja, hány százalékkal változik egy jószág keresett mennyisége egy másik jószág árának egy százalékos változása hatására. Képletben: A keresztár-rugalmasság értékei E X,Y < 0 kiegészítő javak E X,Y = 0 semleges javak E X,Y > 0 helyettesítő javak Q X : X jószág mennyisége P Y : Y jószág ára

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás Egyéni és piaci kereslet Egyéni kereslet:Egy fogyasztó által keresett mennyiség az ár függvényében Piaci kereslet:Az összes fogyasztó által keresett menynyiség az ár függvényében d1d1 d2d2 d3d3 D P Q A piaci keresleti függvény az egyéni keresletek horizontális aggregátuma

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 11 a) Az externalitás fogalma, szerepe a fogyasztásban b) A minőségi hatás c) A sznobhatás d) A presztízshatás és a nyájhatás e) A Giffen-javak Externália: (általában) Ha egy gazdasági tranzakció hatással van olyan szereplő(k)re, aki(k) a tranz- akcióban nem vett(ek) részt. Externália: (a fogyasztás során) Ha a keresletet magyarázó változók egyi- kének módosulása befolyással van más magyarázó változók alakulására. 6. Extern hatások a fogyasztásban a) Az externalitás fogalma, szerepe a fogyasztásban

Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 12 b) Minőségi hatás A fogyasztó az árból következtet a termék minőségére. Kérdés: Ésszerű viselkedés-e? d) Presztízshatás és nyájhatás Presztízshatás: Ha mások veszik, ő mérsékli a keresletét. Nyájhatás: Ha mások veszik, ő növeli a keresletét. e) Giffen-javak Alapvető fontosságú, nagy jöve- delemhányadot lekötő jószág ese- tében növekvő árra növekvő kere- sett mennyiséggel reagál a fo- gyasztó. P Q d c) Sznobhatás „kettős hasznosság”