A második nyelv elsajátítás elméletei 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
Angol nyelvi kompetencia
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nyelv és a gondolkodás fejlődése
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Képesség? Kompetencia?.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Szociális tanulás formái
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Fegyelmezés Rokszin Mónika.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.
Csoport, szervezet, hálózatok
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Idegen nyelvek tanulása
Az emberi magatartást kialakító tényezők
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
Gyermekvilág régen és ma
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Bevezetés a pszichológiába Illés Anikó. Gondolkodás Propozícionális gondolkodás Képzeleti gondolkodás Motoros gondolkodás.
Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Előadás másolata:

A második nyelv elsajátítás elméletei 2.

5. Krashen monitor modellje A legismertebb 5 hipotézis: Az elsajátítás – tanulás hipotézis A természetes sorrend hipotézis A monitor hipotézis Az input hipotézis Az érzelmi szűrő hipotézis

Elsajátítás - tanulás Elsajátítás: informális környezetben Nem tudatos, megérzéseken alapul Kommunikációs folyamatban fejlődik, mely nem szól a nyelvről Tanulás: formális környezetben tudatos, gondolkodáson alapul Explicit tanulás a nyelvről, a szabályokról stb.

A természetes sorrend A monitor A nyelvtani struktúrák elsajátításának sorrendje egyetemes (?) A monitor „olvasószerkesztő”, korrektor Működhet beszédprodukció előtt és után is Akkor működik, ha: Van rá idő Nyomás a helyes kommunikáció irányába A szabályok ismertek

Az input hipotézis Az érzelmi szűrő A 2. nyelv elsajátítás legfőbb eszköze a megfelelő input: egy kicsivel a diák szintje fölött kell lenni, és akkor a tanulás magától bekövetkezik. Elhanyagolhatónak tartja az output szerepét. Az érzelmi szűrő Attitűd, motiváció, önbizalom, szorongás Meghatározza mennyire tudjuk megtanulni a nyelvet – alacsony szűrő jobb

A monitor-modell kritikája Empirikusan nem tesztelhető Mi van, ha a tanulás és elsajátítás nem egymást kizáró folyamatok? Nem magyarázza meg a kognitív folyamatokat (akár tanulás, akár elsajátítás mögött) Monitor: különbözik-e a tudatos ill. ösztönös szabályalkalmazás? Egyéni különbségeket nem magyarázza.

Osztálytermi relevancia A tanítás célja: érthető inputot biztosítani Valós kommunikációs helyzetekre készítsük fel a nyelvtanulót. Szorongás és védekezés elkerülése – ne javítsuk folyamatosan a diákot! (?) A formális nyelvtan tanításnak nincs értelme, mert az tanulás és nem elsajátítás (?) Értés megelőzi a produkciót: néma periódus – türelem! (?)

Osztályterem (folyt.) A beszéd megjelenése hibákat von maga után. A csoportmunka segíti a beszédprodukciót Összegezve: természetes módszert támogatják

6. MacWhinney versenymodell – komplex, továbbfejlesztett változat Arénák Jelek, útmutatók, célzások (cues) Tárolás tömbösítés Kódok rezonancia

Tömbösítés Kód aktiváció Transzfer probléma A kapcsolatok (forma-funkció) kisebb és nagyobb tömbökön is működnek – tömbök analizálása is folyik közben (What’s this?) Kód aktiváció Transzfer probléma Kódválasztás, -váltás és –keverés kérdése = aktivációs szintek

Rezonancia – csak az egységes modellben Egy nyelvi működés belső hálózata – lehetővé teszi a másik nyelv „kizárását”, akadályozza a transzfert és a keverést, segíti a tanulást. Kialakulása: 1 nyelvnél automatikus – internalizálódó beszéd 2. Nyelv esetén tudatos stratégiákat kell alkalmazni – itt is kulcskérdés, hogy elkezdjen magában idegen nyelven beszélni a tanuló

A verseny „győztese” Függ a az adott mutató (go-ed? Vagy went?) validitásától – a nyelvi környezetből érkező ingerek És erősségétől – életkor, nem, patológiai sajátságok