A kultúra fogalma és jelentősége a nevelés szempontjából

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
Digitális technika, digitális áramkörök
2. előadás.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Család.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Fenntartható fejlődés
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Interkulturális kommunikáció (1.ea.)
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
„Irodalom és bölcselet” november 21. Réz Anna Miért felelős Oidipusz király?
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
NEVELÉSELMÉLET.
Ideológiák.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
vizuális kommunikáció
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
A deviancia értelmezési kerete
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
„Reflektorfényben Te állsz”
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A fenntartható fejlődés
Motiváció.
A harmadik erő elméletei
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Domszky András: Önmenedzselés és etikai kérdések a szakértői munkában A szakértői munka jelentősége, elismertsége az ellátórendszerben. Függetlenség, szervezeti.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Generációk közötti kapcsolatok és kulturális transzmisszió Gisela Trommsdorff: Intergenerational Relations and Cultural Transmission Feitel Balázs,
Generációk és család.
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Kultúra és kommunikáció
Vajon mi motiválja a munkavállalót?
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A kultúra fogalma és jelentősége a nevelés szempontjából Neveléselmélet előadás Lesznyák Márta

A kultúra definíciója /A kultúra/„Az ember által megteremtett mesterséges környezet egésze, amely a társadalom vagy az azon belül élő csoportok életmódjára utal, és elsősorban …értékekből, … normákból és … anyagi javakból áll, de beletartozik minden, … ami a teremtett környezet része:” pl. a nyelv, állásfoglalások, gondolatok, viselkedési minták, emocionális önkifejezési formák, gazdasági tevékenységformák stb. /Németh A., 1997/

A kultúra definíciója (folyt.) Bates és Plog: A kultúra nézetek, értékek, szokások, viselkedésformák és tárgyak rendszere, amelyet egy adott közösség tagjai használnak a világban való eligazodás és az egymással való kommunikáció céljából; és amelyet generációról generációra továbbörökítenek.

Metaforák

Jéghegy-metafora

Az értékorientáció-elmélet (Kluckhohn és Strodtbeck, 1961) Az emberi lét alapkérdéseire adott válaszok. Kommunikáció során: az értelmezés keretei Nézetek, értékek és normák alkotják. Meghatározzák, hogyan gondolkodunk a világról, és hogyan viselkedünk. A hétköznapi tevékenységek „melléktermékeként”, nem tudatosan adjuk tovább.

Öt alap probléma Milyen az emberek időfelfogása? Hogyan viszonyulnak az emberek a természethez? Hogyan viszonyulnak az emberek egymáshoz? Hogyan viszonyulnak az emberek a cselekvéshez? Milyen az ember?

Hogyan viszonyulunk az időhöz? A következő három fiatal elképzelései közül melyik áll legközelebb a tiédhez? Ha céltudatosan és keményen dolgozunk, jobban fogunk élni, és többre visszük, mint a szüleink. Nem tudom, hogy jobban élünk-e a majd, mint a szüleink. Ebben az országban hol jobban megy, hol rosszabbul megy a sora az embernek, függetlenül attól, hogy mennyit dolgozik. Szerintem ugyanúgy fogunk élni, mint a szüleink. De természetesen keményen kell dolgozni, úgy, ahogy azt szüleink is tették. Járnunk kell a megszokott utat, őrizni a hagyományokat.

Időfelfogás jövő jelen múlt Pontosan mérhető – ‘clock time’ Differenciálatlan – ‘event time’ lineáris ciklikus „kevés”  „rohanás” Végtelen  lassúság

Hogyan viszonyulunk a természethez? Ha beteg leszek, akkor arra gondolok, hogy Az orvosok majd meggyógyítanak. Egészségesen kellett volna (kellene) élnem, és akkor nem lennék beteg. Úgy sem tudok mit csinálni, hát elfogadom.

A természetből „kiszakadt” A természet része Kontrollálni próbálja Alkalmazkodni próbál Test-lélek dichotómia Test-lélek egysége Empirikus megértés Misztikus megértés A technika által kontrollál „Varázslat” útján kontrollál Sorsunk irányíthatósága Egészségnevelés Természettudományos ismeretek relevanciája

Hogyan viszonyulnak az emberek egymáshoz? Melyik a döntéshozás számodra legelfogadhatóbb módja? Döntsön a legidősebb, a legtapasztaltabb! Közmegegyezés. Addig kell beszélni a vitás pontokról, amíg meg nem egyezünk. Szavazás. Mindenkinek joga van a saját véleményéhez.

Egyenlőség - Individualizmus Hierarchia - kollektivizmus Informalitás formalitás Az egyéni fejlődés „szabadsága” A születés meghatározza, mi lehet belőlünk Sok kontaktcsoport, ezek váltogatása Kevés, stabil kontaktcsoport Direkt, explicit kommunikáció, konfrontálódás Indirekt kommunikáció, homályos utalások

Egyenlőség - Individualizmus Hierarchia - kollektivizmus „igazság” a fontos Emberi kapcsolatok számítanak Asszertív konfliktusmegoldás konfliktuskerülés Függetlenség, minél kevesebb kötelezettség Függőség, kötele-zettségek egymás iránt (ld. Gyerekek, öregek!)

Hogyan viszonyulunk a cselekvéshez? Milyen főnök mellett dolgoznál inkább? Aki több fizetést, elismerést ad, de szigorú, a kihágásokat bünteti. Aki engedékeny, elnézi, ha lógunk a munkából, nem tartjuk be a határidőket stb. Még akkor is, ha esetleg kevesebb a fizetés. Milyen kurzust/pályát választanál?

Létezés Változás/Tartás Cselekvés Passzivitás értékelése, elfogadás Minden változik Az élet aktív irányítása A sors irányítja életünket Ha magad megváltoztatod, változik a világ is. Harc, küzdelem Probléma-megoldás Munka és szórakozás kö-zött nincs éles határvonal Előbb a munka, utána a szórakozás Az együttlét a fontos, nem a feladatvégzés. Magánélet és munka kettéválasztása

Létezés Változás/Tartás Cselekvés Elmélkedés, reflektálás Célirányos tevékenykedés görög, hindu, afrikai amerikai kultúra Dél-amerikaiak, Észak-amerikai indiánok Európai amerikaiak

Milyen az ember? A legtöbb ember, ha büntetlenül rosszat tehetne Akkor meg is tenné. Néha megtenné. Szinte soha sem tenné meg. Változtatható-e?

A kultúra funkciói (Klein, 1993) „Szemüveg”: meghatározza az érzékelés és a kogníció mikéntjét, kereteit Az emberi viselkedés alapját képező motívumok egy részét szolgáltatja Meghatározza (mindenfajta) értékelés kritériumait Az identitás alapjául szolgálhat. Jellegzetes kommunikációs módokat biztosít.

Miért fontos az iskoláztatás szempontjából? Magyaráz bizonyos viselkedésformákat. Magyarázhat kudarcot és sikert (nevelési programok). Etikai kérdéseket vet fel. Kommunikációs problémákat jelez előre.