EU regionális politikája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
1 EU pályázati lehetőségek •Strukturális Alapok: –Célja: az Európai Unió tagállamai közötti regionális különbségek csökkentése, a gazdasági és társadalmi.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
Regionális politika.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Az EU strukturális politikájának eszközei
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Pályázatírás módszertana
Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

EU regionális politikája EU alapvető célkitűzése: segíteni az elmaradott tagállamok és térségek társadalmi-gazdasági felzárkóztatását Szükséges az egységes piac működéséhez, egyenlő esélyek Cél az EU állampolgárai életminőségének javítása (fenntartható fejlődés), társadalmi szolidaritás Paradoxon(?): valamennyi régió részesülhet, de az elmaradott régiókra koncentrál (összes SA költségvetés 70%-a) Eszközei: Strukturális Alapok és Kohéziós Alap (EU összköltségvetés 30%-a 2003-ban)

A Reg. Politika története I.

A Reg. Politika története II.

A Reg. Politika története III.

A beavatkozások akcióterületei NUTS 0 ország NUTS I. tartomány NUTS II. régió NUTS III. megye NUTS IV. kistérségi szint NUTS V. települési szint

Strukturális Alapok EU összköltségvetés kb. 1/3-a Európai Regionális Fejlesztési Alap Európai Szociális Alap Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz Kohéziós Alap Nem Strukturális Alap Csak a legszegényebb tagállamoknak

Strukturális Alapok: alapelvek Addicionalitás EU támogatások nem felváltják, hanem kiegészítik a tagállami forrásokat Önrész kötelezettsége (legalább állami) tagállam nem csökkentheti a támogatásokra fordított összegek mértékét az előző költségvetési időszakhoz képest (NFT: addicionalitási tábla) Koncentráció Különböző forrásból származó pénzügyi eszközök koordinációja: következetesség, fokozott hatás Regionális (földrajzi) koncentráció: a problémák megoldásához szükséges "kritikus" nagyság elérése. Partnerség Érintett érdekcsoportok közreműködése előkészítésében, végrehajtásában és ellenőrzésében horizontális és vertikális (különböző döntéshozatali szintek és azonos szintű szereplők közt is)

Alapelvek 2. Programozás hosszabb távú, komplex, a fejlődést jobban segítő célkitűzések és prioritások nem elszigetelt projektek   2007-től: Arányosság az unió a társfinanszírozás arányában befolyásolja az egyes projekteket Szubszidiaritás minden döntés azon a szinten történjen, ahol erre leginkább adottak a feltételek

Strukturális Alapok Csak EU tagállamoknak Csatlakozás előtt: előcsatlakozási eszközök Nem Brüsszelbe kell benyújtani a pályázatokat Az alapok nemzeti fejlesztési terveket és operatív programokat finanszíroznak A „pénzeszsákot” a nemzeti hatóságok nyithatják ki, és a támogatásokat is ezek osztják el

Strukturális Alapok Európai Regionális Fejlesztési Alap versenyképességet növelő termelő infrastruktúrafejlesztés, főleg kis- és középvállalatok esetén; munkahelyteremtő beruházások helyi fejlesztési projektek új technológiák és innovációk bevezetését támogató kutatás-fejlesztés; az információs társadalom fejlesztése; a környezet védelme és rehabilitációja a gazdasági fejlesztések során; nemzetközi, határokon átnyúló és interregionális együttműködések.

Strukturális Alapok Európai Szociális Alap Foglalkoztatás és humánerőforrás-fejlesztés Leginkább képzés, foglalkoztatás és kapcsolódó szolgáltatások támogatása Elsősorban személyeknek nyújtott támogatás, de szervezetek pályázhatnak Rendszerfejlesztés is (oktatás, képzés, foglalkoztatási szolgálat, stb.) Korlátozott beruházási támogatás Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap, Orientációs Szekció Mezőgazdasági szerkezetátalakítás és vidékfejlesztés Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz Halászattól függő területek gazdaságának szerkezetátalakítása és diverzifikálása (halállomány újratelepítése, és versenyképes vállalatok létrehozásának segítése)

Kohéziós Alap Nagy infrastrukturális beruházási projektek a közlekedés és a környezetvédelem területén (min. 10 MEUR) Projektgyűjtés ágazati stratégiák alapján: előterjesztés, lobbizás, egyeztetés Támogatás: 80-85% Egyensúly a két terület között Miért? Probléma: maastrichti kritériumok (ktsgvetési deficit leszorítása) kontra hosszú megtérülési idejű projektek, környezetvédelmi előírások és a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen infrastrukturális beruházások Csak legszegényebb tagállamoknak: GNP/fő nem éri el a közösségi átlag 90%-át EU Bizottsághoz minden projektet felterjesztenek, egyeztetés

Célkitűzések(6-3) és Alapok Az Alapok nagy részének (94%) felhasználása nemzeti/ regionális fejlesztési terveknek megfelelően (KA nincs benne!) célkitűzés: elmaradott régiók fejlesztése (GDP < EU átlag 75%-a) (EU támogatás: max 75%) ERFA, ESZA, EMOGA-O, HOPE 2. célkitűzés: strukturális nehézségekkel küzdő régiók gazdasági és társadalmi átalakítása (EU: max. 50%) ERFA, ESZA 3. célkitűzés: képzési és foglalkoztatási politikák és rendszerek modernizációja (EU: max. 50%) ESZA

Közösségi Kezdeményezések: A Strukturális Alapokból finanszírozott EU programok Az Alapok költségvetésének kb. 5 %-a Nemzeti programozási dokumentumok, nemzeti pályázati felhívások, de a nyertes pályázatoknak más tagállamokkal is együtt kell működni Nemzetközi koordináció az ütemezésben és a tématerületeket illetően Nagyon feszes ütemezés: pályázati gyakorlat jó, ha van Más EU nyelveket is beszélni kell a résztvevőknek Kötelező partnerség Kísérleti jelleg, innováció Hangsúly a tájékoztatáson és az eredmények terjesztésén (disszemináció)

Közösségi Kezdeményezések: EQUAL (ESZA) Egyenlő esélyek mindenkinek a munkaerőpiacon (nők, fogyatékkal élők, etnikai kisebbségek és más hátrányos helyzetű csoportok) INTERREG (ERFA) Határmenti együttműködés, regionális fejlesztési együttműködés országok és régiók között LEADER (EMOGA-O): vidéki térségek fejlesztése a helyi szintek aktív közreműködésével a partnerség elve alapján URBAN (ERFA): városok és városi térségek gazdasági, társadalmi rehabilitációját támogató program, a fenntartható városi fejldés érdekében

Előcsatlakozási Alapok –Strukturális alapok Phare Nem csak előcsatlakozási alap! Humán, regionális fejlesztés SAPARD Mezőgazdaság, vidékfejlesztés ISPA Környezetvédelem és infrastruktúrafejlesztés Európai Regionális Fejlesztési Alap Európai Szociális Alap Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz Kohéziós Alap Nem Strukturális Alap Csak a legszegényebb tagállamoknak

Phare 1990 óta Intézményfejlesztés és infrastruktúra kijelölt intézményeknek, hatóságoknak pályázás csak alvállalkozóként Gazdasági és társadalmi kohézió humán területen és regionális fejlesztésben VÁTI Kht., ESZA Kht.: kifutó pályázatok Határmenti együttműködés Sokféle területet érinthet; VÁTI Kht. Mikroprojektek Sokféle területet érinthet; EU Delegáció

ISPA Környezetvédelem (min. 50%) és infrastruktúrafejlesztés Városi szennyvíz, ivóvíz, levegőtisztaság, hulladékgazdálkodás Közlekedési infrastruktúra fejlesztése Nagy volumenű (min. 5 MEUR) kormányzati projektek (nem programok, projektek!) önkormányzati pályázatok (környezetvédelmi) Elsősorban vállalatoknak, alvállalkozóként Aktuális beszerzési tenderek: http://www.kvvm.hu/palyaz/nemzetk/ISPA/ISPA.htm

SAPARD Agrár- és vidékfejlesztés SAPARD Tervhez (programhoz) illeszkedő projektek Mezőgazdasági vállalkozások beruházása Termékek feldolgozása és marketingje Vidéki infrastruktúra fejlesztése (mez.gazd. út, energiaellátás, informatika, teleház) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (www.sapard.fvm.hu, http://www.aik.hu/)

Előcsatlakozási Alapok Általában nem nemzetközi együttműködés Általában magyar nyelvű dokumentumok! Általában magyar pályáztató, magyar szerződő hatóság Kivéve pl. Phare mikroprojektek – Delegáció Önrész (főszabályként min. 10%, vállalkozásnál min. 25%) Rögzített magyar költségvetési keretek, nem nemzetközi verseny!

Brüsszeltől a pályázatig Európai Bizottság Jogi keretek, politikák érvényesítése, egyeztetés Tagállam: nemzeti/regionális fejlesztési tervek és kapcsolódó operatív programok Középtávú, többéves (7) fejlesztési tervek: helyzetelemzés, célok, stratégia Az ágazati és regionális OP-k „operacionalizálják”, megvalósíthatóvá teszik a tervet (prioritások) Társadalmi egyeztetés! Programkiegészítő dokumentumok Híd a program és a pályázati felhívások között: konkrétumok Pályázati és központi programok: utóbbi nem pályázható! Egyeztetés Brüsszel és a tagállam között  Közösségi Támogatási Keretterv: a „szerződés”

Magyar programozási dokumentumok Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT Hiv. - NFT) Nemzeti, valamennyi régióra: csak EU támogatások! Brüsszeli egyeztetés után: Közösségi Támogatási Keretterv (KTK) Operatív Programok (OP-k) Gazdasági Versenyképesség OP (GVOP – GKM) Humánerőforrás-fejlesztés OP (HEF OP – FMM) Környezetvédelem és Infrastruktúra OP (KIOP – GKM) Agrár- és Vidékfejlesztés OP (AVOP – FVM) Regionális OP (ROP – MeH Nemzeti Területfejl. Hiv.) Programkiegészítő dokumentumok (PC-k)

Programozási időszak 2007-2013

Lényeges új vonások EU költségvetés a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,14 %-a A kohéziós politikára fordított összeg először meghaladja az agrárkiadásokat Új és legdinamikusabb elemként megjelenik a fejlett térségeket is támogató alap, a „Versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért” (növekedési alap)

A célok újrafogalmazása Korábbinál korlátozottabb számú prioritás: Elsősorban a Lisszabon-Göteburg célokhoz kapcsolódva három prioritás: Innováció és tudás-alapú gazdaság (foglalkoztatás, képzés, szoc. integráció) Környezetvédelem és kockázatmegelőzés Az általános érdekű szolgáltatások hozzáférésének javítása

Földrajzi jogosultság, jogosultság meghatározásának kritériumai 1. Konvergencia NUTS2 régiók, amelyek vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP-je az utolsó három évben<közösségi átlag 75%-a „Statisztikai hatás” által érintett régiók (phasing-out), amelyek jogosultsága kizárólag az EU átlag csökkenése miatt szűnne meg. Tagállamok, amelyek vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GNI-ja az utolsó három évben<közösségi átlag 90%-a (Kohéziós Alap) Legtávolabbi területek (szigetek)

Földrajzi jogosultság, jogosultság meghatározásának kritériumai 2. Regionális versenyképesség és foglalkoztatás Természetes gazdasági fejlődés útján (a korábbi EU átlag 75 százalékát is meghaladva) a Konvergencia célk.-ből kieső NUTS2 régiók (phasing-in→átmeneti tám. Pl. Középmagyarországi Régió.) Azok a NUTS1 és NUTS2 régiók, amelyek nem teljesítik a Konvergencia célkitűzés jogosultsági kritériumait és nem esnek a statisztikai hatás alá (tehát elvileg az összes többi régió)

Földrajzi jogosultság, jogosultság meghatározásának kritériumai 3. Európai területi együttműködés Határmenti együttműködés: NUTS3 régiók Transznacionális: transznacionális körzetek (pl.CADSES) Interregionális együttműködés: Unió egész területe

Források felosztása a célkitűzések között Összes kohéziós forrás: 336,1 mrd euro (2004-es árakon), ebből: Konvergencia cél: 78,5% Regionális versenyképesség és foglalkoztatás: 17,2% Európai területi együttműködés: 3,9%