Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A nemzetközi kapcsolatok elméletei
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Közönségkapcsolatok (PR)
Településmarketing Értékaudit.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Politikai kommunikáció alapfogalmak
A SZERVEZETI DEMOKRÁCIA A demokrácia legáltalánosabb szervezetelméleti jelentése: –a létező és markánsan megmutatkozni képes szervezeti érdekek megjelenítése.
A bürokrácia térnyerése Weber szerint a bürokráciának a társadalmi fejlődéssel összefüggésben bekövetkező „előrenyomulása” speciális racionalitásával függ.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A SZOCIALIZÁCIÓ.
„No Name” Alkalmazottak befolyásolása, Motiváció, Hatalom Készítette: Adorján Péter Horváth Zsófia Szőts Levente.
Egyéni döntések a szervezetben
Nemzetközi kapcsolatok és intézmények
Csoport, szervezet, hálózatok
1 2 érdekérvényesítés érdekegyeztetés az Európai Unióban 2. alapfogalmak © kurtán sándor 2011.
A szervezeti felépítés definíciója
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szervezeti struktúra és kultúra
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
Támogatott döntéshozatal
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
Politológiai alapismeretek
Hol használjuk? küldő jel csatorna fogadó Partner háttérismeretei Partnerrel való viszonyunk Partner motivációja Kiegészítő mechanizmusa Hely Idő.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
Pedagógus értékelési rendszer
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Politológiai alapfogalmak értelmezése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Hatalom és szervezeti politika
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Jog- és állambölcselet I.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei A politikai hatalom Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei

1. A hatalom fogalma Igényeljük a jelenlétét tartunk tőle Potere: „képesnek lenni” Viszonyrendszer, alá-fölé rendelődést jelentő, akaratlagos jellegű. Forrása sokféle lehet. Politikai hatalom: ennek a politikai rendszerben jelentkező változata Beágyazódik és kihat a gazdasági és társadalmi viszonyokba/ra. Pénz, tudás Elitista Pluralista Behaviorista elméletek Rendszerszemléletű Realista

2. Elitista koncepció: a politikai hatalom, mint képesség Max Weber: Hatalomról akkor beszélünk, ha egy társadalmi kapcsolaton belül van rá esély, hogy valaki saját akaratát az ellenállással szemben is érvényesíteni tudja, függetlenül attól, hogy min alapul ez az esély. Akaratérvényesítés a legitim erőszak által Koncentrált Formális hierarchiák Ki nem számítható döntések Nem mérhető pontosan Forrása sokféle lehet Uralom: A hatalom intézményesült, tartós formája

3. Pluralista hatalomfelfogások. A hatalom, mint befolyásolás Nem a kényszert állítják előtérbe, hanem a hatalomgyakorlás célját (Egyezkedés lehetősége) Az ellenőrzés, vezetés, irányítás társadalmi szükséglete Előre kiszámítható következmények és mérhető mennyiségű Szétszórtság

4. Behaviorista felfogások A politikai hatalom a személyközi magatartás-irányítás egyik sajátos esete. Előír egy mintát, szankcionálja az ettől való eltérést. Robert Dahl: Befolyásolás: A-nak olyan fokú hatalma van B felett, amilyen fokban kiválthatja, hogy B azt tegye, amit más esetben nem tenne. Harold Lasswell „konfliktusos” definíciója: A hatalom a döntések meghozatalában való részvétel. A döntések konfliktusos helyzetekben születnek, az értékek elosztására vonatkoznak. Zérus összegű játszma, vagy kölcsönös érdekegyeztetésen alapuló hatalmi döntés?

5. Rendszerszemléletű definíciók A politikai hatalom „fizető eszköz” a kölcsönös cserén alapuló társadalmi viszonyokban. N. Luhmann: „aszimmetrikus kommunikáció:” Közlöm veled, hogy ezt megteheted, amazt nem teheted meg, különben…..” (Racionális számítás) K. Deutsch: Önszabályozó információs rendszer a politikai rendszer információkat központosít, dolgoz fel, továbbít és okul a visszacsatolásból. A hatalom begyűjti és újraelosztja az információkat, ha hatékonyan, akkor elegendő a befolyás.

6. Realista hatalom koncepciók Elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban használatos De facto mik az állam hatalmának forrásai? Mekkora erővel bír érdekei érvényesítéséhez? H. Morgenthau: - Földrajzi elhelyezkedés - Ipari potenciál - Katonai potenciál - Természeti erőforrások - Népességszám - Mentalitás - Diplomáciai képesség - Kormányzás minősége Hogyan keletkezik a hatalom „zárt terekben”? (Popitz) Akcióhatalom Szimbolikus hatalom Instrumentális hatalom Információs hatalom

7. A politikai hatalom minőségei A politikai hatalom pozíciói I. Az államhatalmat egy II. Az államhatalmat saját hatalom eltulajdonítja egy saját hatalom birtokolja 1. A politikai hatalom Nincs Van alternativitása szerint 2. A politikai hatalom Monolitikus Pluralisztikus jellege szerint 3. Az államhatalom Osztatlan Osztott szerkezete szerint 4. Az államhatalom és a Nem esnek teljesen Egybeesnek főhatalom viszonylatai egybe 5. A politikai rendszer jellege szerint Diktatórikus Demokratikus

8. A hatalomgyakorlás eszközei 1. Erőszak - A legitim erőszak monopóliuma: az állam - Állami terror erőszakmentes hatalom - Aktuális és potenciális 2. Redisztribúció - Önfejlesztő, illetve életképtelen rendszerek - Eredményességének fokmérője: életszínvonal 3. Presztízs - A hatalom gyakorlásának legkívánatosabb módja - Követni- készség, együttműködés (Milgram-teszt) Mindhárom Janus-arcú jelenség!