A magyar felvilágosodás irodalomból

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Történeti episztemológia
Advertisements

Órai kiegészítés Felvilágosodás
A magyar színjátszás kezdetei
A romantika Magyarországon
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Felvilágosodás Magyarországon
Magyar felvilágosodás
Igaz valál, - emléked áldott! Haló-földed szent, éltedért; Szült sok jelest, nem szülte párod Egy század, míg végére ért; Mit mondjunk j ő ve hült porodhoz?
Kölcsey Ferenc Készítette: Bakay Bea.
A magyar felvilágosodás
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
A romantika irodalmából
A MAGYAR NYELV ÜGYE NEMZETI KULTÚRÁNK MEGÚJULÁSA
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
A felvilágosult abszolutizmus
Forradalmi költészete
A Nyugat.
A Nyugat
„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” (Bessenyei György) alak, hölgy, pongyola, ácsorog, árny, dölyf, kedvenc, csalogány, légyott,
Magyar nyelvújítók, nyelvművelők
A szentimentalizmus 8/B.
Puskin 8/B.
A Nyugat 30/C.
Katona József 16/A.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A magyar felvilágosodás
A felvilágosodás pedagógiai eszméi Magyarországon
A KLASSZICIZMUS MAGYARORSZÁGON
A felvilágosodás nevelésügye Európában
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Dráma Irodalmi mű.
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Készítette: Staberecz Dóra
A reformkori romantika Magyarországon
Voltaire és Rousseau 23/B.
Arany János, a titoknok 27/C.
A Biblia.
Rajczy Mária Mechtilda
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Irodalmi nyelvünk kialakulása és a nyelvújítás
Kazinczy Ferenc ( ).
TELEGDI KATA IRODALMI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ELŐADÁSSOROZAT projekt értékelés „Kisvárda funkcióbővítő integrált település fejlesztése” című, ÉAOP /D-09-
Kazinczy Ferenc a hálás utókor emlékezetében
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Vörösmarty szerepe a reformkorban
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Bessenyei György (Tiszabercel, 1747 – Pusztakovácsi (ma Bakonszeg), 1811) író, költő, a magyar felvilágosodás egyik meghatározó egyénisége.
Az orosz kultúra története 2.
A magyar nyelvújítás Készítette:Ambrus Emese Forrás: nyelvújítás.hu/A nyelvújítás.
A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYAR SAJTÓ ( )
A magyar felvilágosodás irodalma
Arany János.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
Kazinczy Ferenc
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Kölcsey Ferenc
A klasszicizmus
A magyar írásbeliség évszázadai
Kvíz Híres magyar írókról.
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Katona József Érettségi tételminta.
Nemzeti Színház szeptember 21.
A 18. századi orosz irodalom
Előadás másolata:

A magyar felvilágosodás irodalomból

Keletkezése és jellemzői A 18. század utolsó felében jelent meg Magyaroszágon a felvilágosodás Az első szakaszát 1772-től 1795-ig szokás számítani A felvilágosodás elsősorban az egyház szerepének a megítélésében különbözött a barokktól A felvilágosodás az egyházat már nem tekintette a legfontosabb intézménynek

Felvilágosodás jellemzői A felvilágosodás azonban nem tagadta meg az istenhitet, csupán a világi életben betöltött szerepét kívánta csökkenteni Ennek a folyamatnak a részeként vezette be a szabad vallásgyakorlat eszméjét, amely miatt természetesen újra szembe kerül a katolikus egyházzal Felvilágosodás magyar képviselői, nemességből, s elsősorban a köznemességből kerültek ki.

Felvilágosodás jellemzői A magyarországi felvilágosodás kulturális céljai és hatásai sajátosan tértek el az európaiétól. Új stílusirányok jöttek létre (klasszicizmus, szentimentalizmus) és ennek megfelelően új műfajok is (pl. szentimentális levélregény stb.) Ez a folyamat viszonylag lassú volt, mert kezdetben csak az arisztokrácia került érintkezésbe a felvilágosodás szellemiségével.

Bessenyei György  A testőrírók közül kiemelkedik Bessenyei György (1746-1811) Első művei 1772-ben jelentek meg nyomtatásban, s ezért ezt a dátumot tekinti az irodalomtudomány jelképesen a magyar felvilágosodás kezdetének. Bessenyei életművének legmaradandóbb részeit azok a röpiratok alkotják A legfontosabb cél a közjó elérése amelyhez a legfontosabb eszköz a tudomány művelése és elterjesztése, de ez csak a nemzet anyanyelvén lehetséges.

Batsányi János  A kor másik kiemelkedő alakja Batsányi János (1763-1845) Baróti Szabó Dávid és Kazinczy Ferenc társaságában megalapította az első irodalmi lapot, a Magyar Museumot Batsányi irodalmi alkotásai (A franciaországi változásokra, A látó) mindenképpen jelentősebbek, mint Kazinczy munkái, viszont az irodalmi vezér Kazinczy Ferenc

Kazinczy Ferenc Az irodalmi vezér Kazinczy Ferenc (1759-1831) lett Az ő tehetsége, az irodalmi élet megszervezésében teljesedett ki. Miután elhagyta a Magyar Museumot, önálló folyóiratot alapított Orpheus címmel Az életművének legterjedelmesebb részét is a fordításai alkotják.

Kazinczy Ferenc A Kazinczy által megkövetelt klasszicista választékosságra és emelkedettségre épült, amely összességben jótékonyan hatott a hazai irodalomra A stíluseszménnyel szorosan összefüggött a nyelv megújításának igénye. Kazinczy Bessenyeihez hasonlóan erre legalkalmasabb eszköznek a fordítást tartotta.

Kazinczy Ferenc A nyelvújítási harcot Kazinczy Tövisek és virágok címen megjelentett epigramma-gyűjteménye robbantotta ki Ortológusok a Mondolat című gúnyiratban válaszoltak, s tették nevetségessé a nyelvújítókat (neológusok) A neológusok a Felelet a mondolatra című munkájukkal mérgesítették tovább a két tábor közötti viszonyt. A vitát végül Kazinczy tanulmánya (Ortológusok és neológusok nálunk és más nemzeteknél 1819.) zárta le.

Kármán József (1769-1795) A korszak egyik legtehetségesebb alkotója Nevéhez a 18. századi magyar epika legszínvonalasabb alkotása fűződik, a Fanni hagyományai című szentimentalista levélregény A mű a lélek belső történéseinek megjelenítésére összpontosít, és a külsődleges eseménysor, másodlagossá válik.

Kármán József Kármán másik irodalmi vállalkozása az Uránia (1794-1795) című folyóirat megalapítása volt. A lap célközönségének a nőket, az asszonyokat választotta, őket kívánta kiművelni, azért, hogy a férfitársadalom is rákényszerüljön a művelt, európai eszmék megismerésére.

Dayka Gábor (1769-1796) A szentimentalista líra területén Dayka Gábor költészete közelítette meg azt a színvonalat amit a Fanni hagyományai képviselt a prózában. Legértékesebb költeményeire az elégikus hangoltság, a visszafogott melankólia jellemző