A HIVATALOS (ÜZLETI) LEVÉL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tartalmi, formai és alaki követelmények
Advertisements

A prezentáció művészete
(Kérvény, kérelem, fellebbezés, panasz, javaslat)
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
A Windows használata Bevezetés.
Én így tanítanám a tabulátor használatát
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
A hivatalos levél tartalma és formája
Verbális kommunikáció
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
fajtái, formai és tartalmi követelmények
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Készült a leendő vizsgázóknak
Verbális kommunikáció
Körlevél készítése.
A hivatalos levél Tartalma és formája.
Szövegszerkesztés.
Dokumentum.
University of Kent arculati kézikönyv
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Verbális kommunikáció
Bekezdésformázás Felkészítő tanár: Tóth Attila Diák: Lábszki Anna
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka.
Levelezési alapismeretek
A program felépítése.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
Hyper Text Markup Language
Honlap készítés 3. óra.
A szövegszerkesztés elmélete
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Szövegszerkesztés.
Hivatalos levél szerkesztése
Iktatás és selejtezés folyamata
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Levelezési alapismeretek
Karakterek formázása.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Kördokumentumok 2..
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Táblázatkezelés.
Dokumentum formázása.
Formátum: jegyzőkönyv
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
Karakterek, bekezdések formázása
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Formai és stiláris elemei
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
kapcsolatos tennivalók
Mintacsomag.
……………………………… „Szigorúan titkos!” MINISZTÉRIUM ig
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Főnyilvántartó könyv 1. minta.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

A HIVATALOS (ÜZLETI) LEVÉL A hivatalos (üzleti) levél olyan irat, amely személyek és szerve- zetek közötti, illetve a szervezetek egymás közötti vagy a szerve- zeten belüli információáramlást szolgálja, illetve megerősíti a ko- rábban más formában történt közléseket. A hivatalos (üzleti) levél éppen ezért jogviszonyt is teremthet, il- letve módosíthat már létező jogviszonyokat. Jogkövetkezményeket nem eredményező levél például az aján- latkérés, a pályázat stb.; jogviszonyt teremtő üzleti levél pedig például a rendelésigazolás, a készre jelentés stb.

Az írópapír iránti követelmények A magyarnyelvű hivatalos levél „sima” fehérszínű, 70...90 g/m2 súlyú, A4 (210x297 mm) méretű papírra, illetve ennek megfelelő képernyő beállítással készül. (Az A4 papírméret a mintegy 1 m2 területű, A0 alapméret hajtogatással képzett 1/16 része.) A B papírméretet általában a nyomdaiparban használják, de pél- dául az egyik egyetemen a szakdolgozatot B5 (175x250 mm) mé- retben kell beadni. (A B5 méret a B1 méretnek 1/8 része.) A borítékok C papírméretben készülnek: a szabványos „kis bo- ríték” C6 jelű, a „közepes” C5, a „nagy boríték” C4, a szabvány „hosszú boríték” pedig LA4 méretű. (A C és a LA méret nagyobb a megfelelő A méretnél, ezáltal a levél bele fér a borítékba.)

A margók beállítása A MI 3495/2-86 szerint: fent: 20...25 mm; jobb oldalon: 10 mm; lent: 20...25 mm és a bal oldalon: 20...25 mm. A javasolt eltéréssel: fent: 40 mm, azonban a fejrész és az oldalszámo-zás ebbe beleérhet; jobb oldalon: 20 mm; lent: 30...35 mm, azonban a bekezdés utolsó sora eb- be beleérhet és a bal oldalon: 35...40 mm.

A hivatalos (üzleti) levél felépítése 1. A hivatalos levélről az első rátekintéskor ki kell derülnie, hogy KI? FEJRÉSZ! KITŐL? CÍMZÉS! MIT AKAR? TÁRGY! A szokásos betűtípus a Times New Roman CE, a betűméret általában 13-as. A levelet egyes sorközzel, sor- kizárással kell írni. A bekez- déseket soremeléssel lehet el- választani. (Tehát minden sor a bal margónál kezdődik!) .

A levél fejrésze A papír bal felső sarkában, legfeljebb 65 mm hosszban és három sorban tartalmazza a feladó adatait: az első sorban a pontos meg- nevezését, a másik két sorban pedig az elérhetőségét. Például: Vazelin Gergely nyakörvkészítő vállalkozó Budapest, Kék utca 11/a 1248, telefon/fax 06-1 777-9999; adószám: 12345678-2-49 Bagarol Olivér főiskolai hallgató Budapest, Krumplivirág utca 1/b 1249, telefon 777-1234 Kapor Lujza lottógömbforgató Toronygomb-aranyozó Kft. E-mail: okostyuk@portcom.hu Pánd, Fék utca 18. 2214 Telefon: 06-30/999-8888 Telefon: 06-30/999-7777

A levél címzése Hintalópatkoló Betéti Társaság A címzés a fejrész alatt, két üresen hagyott sor után, a bal margó- nál kezdődően legfeljebb két sort foglalhat el: az első sor az in- tézmény megnevezését, a második a címzett személy nevét és a hivatali beosztását tartalmazza. (Megfordítva magánlevél lenne!) Például: Hintalópatkoló Betéti Társaság Loó Albinné ügyvezető úrhölgy részére Laposkúszás Macskafarok-kunkorító Kft. Jaj József ügyvezető igazgató úr részére Budapest

A tárgy jelölése A helységnév alatt, két üresen hagyott sort követően, a bal margó- nál kezdődően a Tárgy: szót követően, nagy kezdőbetűvel, legfel- jebb két sorban kell a levél „címét” szerepeltetni. Például: Tárgy: Jelentkezés a meghirdetett asszisztensi állásra Tárgy: Minőségi kifogás bejelentése Tárgy: Ajánlatkérés használt koporsók szállítására Tárgy: Köszönetnyilvánítás (és nem köszönőlevél...)

A hivatalos (üzleti) levél felépítése 2. A MI 3495/2-86 szerint A fejrésszel egy sorban a levél minősítése lehet. A címzéssel egy sorban kell feltüntetni a keltezést, a saját iktatószámot és ügyintézőt, valamint a hi-vatkozási számot és a címzett ügy- intézőjét. A javasolt eltérésekkel A fejrész alatt, félsor eme-léssel elválasztva lehet sze-repeltetni a saját iktatószá-mot és ügyintézőt; a fejrésszel egy sorban, a jobb margóhoz igazítva pedig a hivatkozásokat. A keltezés a bal margóhoz igazítva, az utolsó szöveg-sortól soremeléssel elvá-lasztva is állhat.

A megszólítás és az elköszönés A megszólítás esetleg el is hagyható. Általában csak személyt szó- lítunk meg, de őt kizárólag a hivatali beosztásán. Aki a címzésben úrhölgyként szerepelt, a megszólításban Asszony lesz, függetlenül a családi állapotától! Általában csak a Tisztelt és az Igen tisztelt forma alkalmazható. Elköszönéskor (ennek megfelelően): Tisztelettel: illetve Őszinte tisztelettel: búcsúzunk. Például: Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Polgármester Asszony!

Szövegközi kiemelések, záradékok A szövegközi kiemelés történhet aláhúzással, kurziválással, vas- tagítással, r i t k í t á s s a l , NAGYBETŰKKEL (ez azonban az Interneten gorombaságot jelent), betűméret váltással, középre szerkesztéssel és a negatív számok (például a tartozások) piros színnel is írhatók. Melléklet: 3 db, 7 lap Másolatot kap: Polgármesteri Hivatal Rendőrkapitányság Tértivevényes!

A levél hitelesítése 1. Egy aláíró (kötelezettségvállaló) esetében a levél utolsó sora után, három soremelést követően, a bal margóhoz igazítva kell gépelni az illető nevét (de ha az aláírás fölé hosszú bélyegző kerül, az üres mező ennek megfelelően növelendő). A név alá (kisbetűvel kezd- ve) a kiadványozási jogcímet kell gépelni. (Például: eladó.) Két aláíró esetében, a második aláíró neve és beosztása öt betűhely kihagyása után áll az első helyen aláíró adatai mellett. A körbélyeg- ző lenyomatát a levél függőleges tengelyében, az aláírás mellé kell helyezni. (A függőleges vonalak párhuzamosak a papír szélével.) Például: Hebrencs Kázmér Komoly Amadé Bagarol Olivér ügyvezető igazgató projektmenedzser főiskolai hallgató

A levél hitelesítése 2. A digitális aláírás nem hasonlít a tulajdonosa eredeti aláírására, valójában egy „kulcs-zár rendszer” (hasonlóan működik, mint például a bankkártya és a PIN-kódja közötti kapcsolat). A jogszabály három típusú digitális aláírást különböztet meg: az egyszerű csak korlátozottan bizonyító érvényű; a fokozott biztonságú már megfelelően azonosítja a használóját; a minő- sített digitális szignó pedig általános érvényű, ezt a Hírközlési Főfelügyelet által nyilvántartásba vett szolgáltatótól kell igé- nyelni. (Hazánkban a digitális aláírás terjedése a vártnál bi- zonyára hosszabb időt fog igénybe venni.)

A több oldalas levél Nem vihető át a következő oldalra a bekezdés utolsó sora és ön- magában az aláírás(ok). A több oldalas leveleket a 2. oldaltól fo- lyamatosan fent, középen, magukban álló arab számokkal kell je- lölni. A lapokat a fejrész mellett, a papír bal szélével párhuzamo- san lehet összefűzni. A mellékletek jelölése a fejrész helyén: (A csatolt függelék ol- dalait római számok- ....számú melléklet a .....................-hoz kal szokták jelölni.) A háromnál több oldalas leveleket C5 vagy C4 méretű borítékban kell továbbítani.