Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka."— Előadás másolata:

1 Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka

2 I. A szövegszerkesztők osztályozása
Egyszerű szerkesztők (text editor) - nem lehet formázni - parancs-, konfigurációs állományok és forrásprogramok szerkesztése - pl. Jegyzettömb, Norton Editor stb. Professzionális szövegszerkesztők (word processor) - rendkívül sok formázási lehetőség - levelek, dolgozatok, szórólapok stb. - pl. WordPad, WordPerfect stb. Kiadványszerkesztők (desctop publishing) - nyomdai előkészítő munkák megoldására könyvek, újságok, hirdetések stb. - pl. TEX, Ventura, Publisher stb.

3 II. Tipográfiai alapismeretek
1. Papír méretek Az „A” méretű papírok, az A0 kiinduló ív felezésével keletkeznek. Az egyre kisebb alakok a sorozatban A1, A2, A3 stb. A szám azt adja meg, hogy hányadik felezéssel kaphatjuk meg az illető méretet. A „B” sorozat tagjai elsősorban a nyomdászatban terjedtek el. A B0 a kiinduló ív. A „C” sorozat a borítékok méretét adja meg, amelyekbe az „A” lapokat lehet elhelyezni.

4 2. Margók

5 3. Szöveghelyek Fejléc (Header): A felső margó sávjában megjelenő szövegterület. Lábléc (Footer): Az alsó margó sávjában megjelenő szövegterület. Szövegtükör: A margók által határolt terület a dokumentum számára.

6 III. A dokumentumkészítés folyamata
A szövegszerkesztő program indítása A szöveg bevitele A dokumentum mentése A tartalom ellenőrzése A dokumentum formázása Hosszabb dokumentumhoz tartozó jellemzők beállítása A kész, formázott dokumentum mentése és nyomtatása

7 1. A szövegszerkesztő program [Microsoft Word] indítása

8 Új dokumentum létrehozása
Dokumentum megnyitása Dokumentum bezárása Aktuális dokumentumok Kilépés

9 2. A szöveg bevitele Szöveg helye

10 3. A dokumentum mentése Dokumentum mentése

11 állománynév, elérési útvonal, fájlformátum
3. A dokumentum mentése állománynév, elérési útvonal, fájlformátum A Mentés [Save] menüponttal a már beállított névvel és útvonallal a régi változat helyére mentjük a dokumentumot a módosításokkal együtt. A Mentés másként [save as] menüponttal a dokumentum egy változatát más helyre vagy más néven mentjük.

12

13 4. A dokumentum formázása
A dokumentum külalakjának kialakítása szövegegységenként történik. A hierarchia egyes elemei: - karakter - bekezdés - szakasz - dokumentum

14 Karakterek formázása

15

16 Bekezdések formázása A bekezdés a szöveg azon része, mely két bekezdésjel között van. Ha ENTER-t nyomunk, új bekezdés jön létre. A SHIFT+ENTER új sor kezdése bekezdésen belül (sortörés). A formázás arra a bekezdésre érvényes, amelyben a kurzor van.

17 Igazítások Balra igazított Jobbra igazított Középre igazított
Sorkizárás

18

19 Árvasor: a bekezdés egy sora az előző oldalon marad.
Fattyúsor: a bekezdés utolsó sora átlóg egy új oldalra. Együtt a következővel: a cím nem szakad el a következő bekezdéstől.

20 Az oldalbeállítások és szakaszformázások
Margók Papírméret Fejléc és lábléc készítése Oldalszám

21 Oldalbeállítások [File-PageSetup]
Margók beállítása Oldalnézet beállítása

22 Oldalbeállítások [File-PageSetup]
Papír méretének beállítása

23 Fejléc és lábléc készítése


Letölteni ppt "Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések