DESIGNÖKOLÓGIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Történeti episztemológia
Kvantitatív módszerek
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Álmok… Caso não utilize a parte “voltando a sonhar” do modulo, favor deletar.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
A turizmus rendszer környezete
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
Kereskedelem Szakmacsoport
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Negyedik előadás Március 11
„A tárgy elnyeri formáját”. Iparművészeti Múzeum (1896) Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések január március 22. Ezt.
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Környezeti szemléletformálás
Környezettudatos terméktervezés
A vállalkozások környezete
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A külső környezet elemzése
Műszaki Tervezés 3. előadás
A társadalmi változások elmélete
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A CRM bevezetési projektek sajátosságai
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Controlling a gyakorlatban
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A pszichikumról általában
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
Az innováció forrásai.
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Nemzeti Technológiai Platform a
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Iskolakert.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Vállalkozásmenedzsment I.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
BAUHAUS I SZECESSZIÓ DESIGNELMÉLET I KÁDÁR MÁTÉ.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A külső környezet elemzése
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Skandináv Design Glázer Ádám – BVL27W.
Fenntarthatóság, ökologikus design
Juicy Salif citrusfacsaró
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
Előadás másolata:

DESIGNÖKOLÓGIA

DESIGN Jelentése: Tervezés+ Terv+ Tárgy Forma újragondolása Miért tervezünk?- Hogy jól érezzük magunkat a világban Mit tervezünk?- Jó, könnyebb életet szolgáló tárgyakat Hogyan tervezzük?- Ökológiai szemlélet

Ökológiai szemlélettel, környezettudatos tervezői módszertannal= ökodesign Miért tervezünk és gyártunk olyan tárgyakat és teremtünk olyan környezetet, amely fennmaradásunkat veszélyezteti?

Design ökológiai szemlélete A tervezés alapjainak újragondolása Módszerek-Formák- Anyagok Anyag-Szerkezet- Funkció-Forma „A forma követi a funkciót” (Louis Sullivan) Tárgy viszonya az emberhez, a természeti és mesterséges környezethez A funkciónak megfelelő formát meg kell találni

Moholy-Nagy: a formának igazodni kell a tudományos, technikai és művészeti fejlődés pillanatnyi állapotához A nagymértékű technikai és technológiai fejlődés révén a mindennapi életben megmutatkozó formai változatosságot a környezet dinamikus változásához és társadalmi befogadásához kapcsolta

Dieter Rams: a használhatóság a formával kapcsolatban azért kerül előtérbe, mert elutasítja a kereskedelmi szemlélet által gerjesztett irányzatokat (illúziótervezés)

„Az anyag megjelenése a forma” (L.S.) A megvalósult tárgy érzékelhető formája leválasztható konkrét anyagiságától. A tervezői program az állandóan változó, egymástól függetlenített forma és anyagkapcsolatok létrehozásának, a formaadásnak a programja.

Panton - szék 1967 Vitra gyárban fröccsöntéssel készült első konzolos szék

Anyag és formakapcsolat Utolsó variáció 1999 Bevált anyag: polypropilén Tervezői program: állandóan változó, egymástól függetlenített forma-anyagkapcsolat létrehozása (formaadás) Konzolos szék ívelt formája 1952-53: Gunnar Aagaard Andersen dán tervező

Volkswagen „Bogár” – első designarchetípus 1936 (Ferdinand Porsche) Pillangószék- playwood hajlított technológia 1954 (Sori Janagi)

A design evolúciós fejlődése A tárgyak változásainak sajátos elemző szemlélete Szempontok: A tárgyak létrejötténél előd (archetípus) A tárgyak fejlődésének története Megfogalmazza a tapasztalható folyamatos változás törvényszerűségeit, működési elveit

Ökológiai szemlélet Vajon miért készít az ember a maga számára veszélyes, a fennmaradását veszélyeztető tárgyakat? Új tervezői beállítódás: a termék teljes életciklusában, a „bölcsőtől a sírig” végigköveti a terméket, legalacsonyabbra szorítja a termék által okozott természeti és társadalmi ártalmakat

Az ökoanyagok 3 alapvető elvárásnak kell megfeleljenek: A klasszikus anyagtulajdonságok A környezeti kompatibilitás A kellemesség feltétele

Az ökodesignak az anyagokkal szemben támasztott követelményei: Időtállóság Hosszú élettartam Minimális környezet és egészségkárosító hatás Biológiailag lebomló anyagok használata Megújuló anyagok használata Alacsony energiaigény

Balogh Zsolt: Vajkés (2001)

Terbe János : Kartondesign

A kávéfőző formája a kancsó ősformájára vezethető vissza (Zalavári, 2006)

FELADAT Egy kiválasztott tárgy leírása. A kiválasztott tárgy mémtérképének (családfa, termékfa) összeállítása: Forma-anyagváltozások, termékmutánsok, funkciókereszteződések feltérképezése Archetípus illetve időközben bekövetkezett változásainak számbavétele (műszaki, esztétikai, kulturális értékek) Anyag-forma- funkció feltételek hasonlósága (pl. formai analógia, természettanulmány készítése) A tárgy továbbfejlesztése a design ökológiai szemlélet figyelembe vételével