Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során"— Előadás másolata:

1 A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
MTA IX. BIZOTTSÁG OSZTÁLYÜLÉS A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során DR. FOGARASSY CSABA SZENT ISTVÁN EGYETEM

2 A ZÖLD KÖZBESZERZÉS ÉS AZ EU AKCIÓ TERVE A KÖRKÖRÖS GAZDASÁGÉRT
AZ EU GDP 14 % -A KAPCSOLÓDIK A KÖZBESZERZÉSI RENDSZEREKHEZ, AMELY 250,000 ÁLLAMI SZERVEZETEN KERESZTÜL KERÜL ELKÖLTÉSRE GREEN PUBLIC PROCUREMENT (GPP) – EURÓPAI KERETRENDSZERE GPP and EU Action Plan for the CIRCULAR ECONOMY MI SEGÍT A FENNTARTHATÓ KÖZBESZERZÉS GYAKORLATÁBAN? AZ INNOVÁCIÓ HOGYAN ÉPÍTHETŐ BE A MINDENNAPI GYAKORLATBA? MI AZ A BUSINESS MODELL INNOVÁCIÓ? CSÖKKENŐ VAGY NÖVEKVŐ KÖLTSÉGEK?

3 BEVEZETÉS A KÖRKÖRÖS FILOZÓFIÁBA
A BIOÖKONÓMIÁTÓL A KÖRKÖRÖS GAZDASÁG FELÉ, A FENNTARTHATÓSÁG GAZDASÁGI DIMENZIÓINAK ÚJABB ÉRTELMEZÉSEI. Uniós akcióprogramok (’EU strategy for bioeconomy’ és ’an EU Action Plan for the Circular Economy’). A Bizottság megalapításának okai, a tudományos igény erőteljes megjelenése:  „Nagyon fontos részlet a körkörös gazdasági rendszermodellek tervezése során, hogy kiemelt hangsúlyt fektet a tudományos (SMART) alapok és összefüggések kidolgozására.”

4 Linear vs. circular linear economy: circular economy:
A jelenleg működő gazdasági struktúrák a lineáris gazdasági szemléletet követik, mely szemlélet a „kinyer-legyárt-fogyaszt-ártalmatlanít” vagy még rövidebben „kitermel-gyárt-eldob” elven alapul, mely nem támogatja az erőforrások fenntarthatóságának szempontrendszerét. circular economy: A körkörös gazdaság minimális vagy zéró hulladéktermeléssel és erőforrás felhasználással forgatja vissza a megtermelt termékeket életciklusuk végén. A körforgásos rendszerek fő folyamatai a hulladékok teljes csökkentése, újra-felhasználása, újra használata, újragyártása, javítása.

5 A szétválasztás (decoupling)
GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS VS. ERŐFORRÁS FELHASZNÁLÁS GYORSAN FEJLŐDŐ ORSZÁGOK HOGYAN? UNEP, 2011

6 A LÉNYEG – ÚJ ÜZLETI MODELLEK BEVEZETÉSE
Napjainkra azonban a döntéshozók számára is világossá vált, hogy az ilyen irányú folyamatok során keletkező hulladékok kezelése már nagyobb holtteher- veszteséggel jár, mint az általuk kiváltott gazdasági növekedésből adódó hasznok. A körforgásos gazdaság ezért nem csak arra törekszik, hogy elterjessze a hulladékok tőkeként való felfogásának szemléletét, hanem a folyamat elején tesz lépéseket a későbbi életciklus meghosszabbítására. Erre megoldás lehet a garanciális rendszerek olyan szintű módosítása, amellyel illeszkednek a hosszú életciklusú termékeket támogató gondolkodásmódba. Továbbá szorgalmazza olyan ÚJ ÜZLETI MODELLEK kidolgozását (sharing economy, refurbishing, redistribution, re-manufacturing, upcycling, reverse logistics etc.), melyek kifejezetten arra ösztönzik a termelésért vagy értékesítésért felelős szereplőket, hogy az adott termék minél hosszabb hasznos élettartammal bírjon.

7 Melyek a gazdasági irányok?
USA AUSTRIA

8 BIOLOGIAI CIKLUSOK MŰSZAKI CIKLUSOK &

9 Cirkuláris megoldások prioritási szintje

10 AKCIÓPROGRAMOK EU SZINTEN

11 OLIMPIAI JÁTÉKOK KÖRKÖRÖS TERVEZÉSE
Olympic Village – ENERGIAELLÁTÁSI RENDSZER KÖRKÖRÖSÍTÉSE (SOLARCOOP)

12 CIRCULAR ECONOMY – „ENNEK AZ ELMÉLETNEK HITELESNEK KELL LENNIE, MERT HA NEM AZ, AKKOR NINCS VALÓS MEGOLDÁSA A FENNTARTHATÓSÁGI DILEMMÁNAK!” KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során"

Hasonló előadás


Google Hirdetések