A lovagi torna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Négy Griff - Avarok, kazárok, magyarok - A sztyeppe harcosai - Kortörténeti előadás Lele János, Négy Griff csoport Négy Griff.
Advertisements

KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
Értékes gondolatok értékes könyvekből… Gyulay Endre: Ámentől ámenig Tudatos bekapcsolódás a szentmisébe Szent István Társulat, Budapest, 2010.
Koronázási Jelképek.
Bibliotheca Corviniana
1. FELADAT- APRÓHIRDETÉSEK
Iskolánk névadója: Szent László király
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Csaták, hadvezérek, katonák
Hunyadi Mátyás élete és kora
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A visegrádi Herkules-kút
Harc és költészet: a lovagok
A középkor Európában.
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Istenünk, sok-sok feszültség,
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
Ujjongjatok az Úrban, igazak, a hívőkhöz illik a dicséret!
Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
Dombi Zsuzsanna–Strincz Beatrix:.  nevel ő és barát  Mátyás koronázásának segí tőj e  kancellár és esztergomi érsek  összeesküvés – 1471.
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
Akhilleusz 4/A.
Az Úré a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Csoportosítás A fegyvereket többféleképpen lehet csoportosítani, például a fegyver rendeltetésszerű alkalmazásának módja szerint Védőfegyver: Az a fegyver,
JÓ REGGELT !.
1. Ó, mily szép az Úrnak hajléka, Hol együtt a megszentelt nép! Itt élünk igaz rokonságban, Ha lábunk e hajlékba lép.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent lászló király.
Csaták, hadvezérek, katonák
Szent győzedelmes élet, Melyből erő fakad. Legyen te osztályrészed
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Rabszolgák.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Ez az állam volt a mai Franciaország közvetlen elődje.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A lovagok élete.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
A középkori lovagok harci viselete
1. FELADAT- APRÓHIRDETÉSEK
DIGITÁLIS TÉMAHÉT ,,HŐS KERESTETIK” 5. d.
Elmúlt a fájdalom, elmúlt és nincs többé.
Kinizsi pál 1431?-1494.
NAGYVÁRAD.
A sztyeppei vándorlás szakaszai
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
A koronázási jelképek.
Lovagi életmód, lovagi erények
Jókai Mór Református Általános Iskola 3. osztálya
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK.
I. Ferenc József.
„Nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten
Napközis hittanos tábor 2016.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Hunyadi Mátyás élete és kora
A középkor Európában.
Előadás másolata:

A lovagi torna

Érkeznek a vendégek Magyarországon a lovagi kultúra a királyi udvart jellemezte. Károly Róbert Itáliából hozta magával a lovagideál tiszteletét. A korábban is létező lovagi viadalokat rendszeressé tette udvarában, és ezeken maga is részt vett. 1326-ban létrehozta a Szent György-lovagrendet. A lovagi tornákra napokig tartott a gyülekező, majd fényes külsőségek között vette kezdetét a látványosság.

Bemutatók a torna előtt

A herold feladata A lovagi tornákon az ifjak bemutatkozhattak a királyi udvar előtt, győzteseket avattak lovaggá ünnepi külsőségek között. A küzdelem kezdete előtt heroldok sorolták fel a résztvevő lovagok nevét, megmagyarázták címereiket, de bemutatták a lelátókon ülő hölgyeket és urakat is.

A bajvívás Az igazi lovagi bajvívásra a lovagi tornákon került sor, sokszor életre-halálra ment a küzdelem. Károly Róbert maga is szívesen vett részt a tornákon, akinek lovagi temetéséről írták:

A lovagkirály A templomi szertartás alatt, az egyház ajtaja elé állott a király három pompás lova, bíbor takaróval, s rajtuk a király fegyverzetében három lovag. Valamennyi lószerszám aranyozott ezüstből volt, selyem, bíbor - gyöngyök borították a lovakat, és a királyt megelevenítő három vitézt. Atyja sisakdíszét megtartotta Lajos is, kiegészítve még egy aranykoronával.

A lovag felszerelése A lovagok teljes harci viselete: sisak, álltakaró, vállpáncél, mellvért, páncéling, könyökvért, páncélkesztyű, combvért, térdpáncél, lábszárvédő, lábfejvért A sisak általában teljes egészében vasból készült. Rövid tarkó - lemezzel, orrvéddel rendelkezett. A lovagok fejére a sisak került fel utoljára.

A fegyverek A lovagi fegyverzet: kopja, vagy dárda, kard, buzogány, vagy bárd, lándzsa, íj, vagy számszeríj. A védekezés hatékonyságát a pajzs biztosította.

A torna A tornán két lovascsapat rontott egymásnak, tompa hegyű lándzsákkal, a cél egymásnak a nyeregből való kiütése volt. A résztvevők valamennyien gazdagon díszített ruhát viseltek, és igen rövid lándzsákat használtak. Ebben a lovagjátékban az a szabály, hogy a küzdők közül legalábbis az egyiknek a földre kell buknia.

A párviadal Lovagok állnak szemben egymással, teljes lovagi felszerelésben, és lovagi módon harcolnak. Az egymásra rontó két lovag először kopját tör, majd a lóról leszállva gyalogosan harcol karddal.

A buhurt A buhurt az igazi háború megszelídített változata volt. Két egyenlő számú és erejű sereg csapott össze, de tompa fegyverekkel.

Készítette: Dombai Viktor