Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiszely-Kiss László: A fekete sereg

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiszely-Kiss László: A fekete sereg"— Előadás másolata:

1 Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
Története, szerepe Felépítése Rossz és jó Híre Ráadás… „Ha békét akarsz, készülj a háborúra” „Sic vis pacem, para bellum”

2 Mátyás szolgálatában…
- Felállt között. - Második zsoldoshadsereg - A korabeli Európában, a legerősebb és legfejlettebb ZSOLDOS hadsereg Kitűnően szervezett volt és jó taktikával bírt - Minőségi fegyverzet + páncélzat = ütőképes sereg - Rendelkezett nehéz / könnyű lovassággal, tüzérséggel és ütőképes gyalogsággal „az állandó létszám 20 ezer fő volt szükség esetén, ellenkező esetben a sereg elvegetált kb.10 ezer fős létszámmal…” A nevét kaphatta a rossz híréről, esetleg ruhájáról és fegyverzetéről, vagy Haugwitz János vitézről… Mátyás halálakor fekete kendőt viseltek vállukon. ERŐ, hatalom, „lázadás”, végzet

3 Felépítés Nagy része szétszóródott huszitákból állt, de megtalálható volt szinte „mindenféle” nemzetiségű katona. A seregben akadtak lengyelek, németek, csehek, kicsivel később egyre több magyar is volt, emellett román és szerb. Néhány hadparancsnok: Kinizsi Pál Vlad Tepes – Dracula (román) Jaksics és Brankovics (szerb) Bajezid Callixtus Ottomanus (török trónkövetelő)

4 Korabeli ágyúk (tüzérség), és Mátyás „elefánt” nagyágyúja
Huszárok a korabeli időkből… Páncélos gyalogos számszeríjjal és pajzzsal, mellette páncélzat, sisak és csatabárd

5 Mátyás király aranyforintja
A Hunyadiak címere a hollóval, bizánci kereszttel és Árpád-sávval Mátyás címere, középen a Hunyadiak fekete hollójával Mátyás király aranyforintja

6 „…Minden jó ha a vége jó…”
Mátyás eltörölte a harmincad vámot és a kapuadót, amelyeket már úgy is „kevesen” fizettek, viszont bevezette a füstpénzt, amelyet jobbágycsaládonként szedett. Hogy fenntartsa és ellássa a seregét, rendkívüli hadiadót szedett (telkenként 1 forintot), amelyre a sereg támaszkodhatott. között a sereg fellázadt az elmaradt fizetés miatt, a Délvidéken fosztogatások kezdődtek, kihatottak egészen Csongrádig is, ahol Mátyás testőrei tartózkodtak átutazóban. A Magyar Királyság és a délvidéki szerb és magyar parasztság (kb. 12 ezer fő) harcolt a fosztogató, lázadó „sereg” ellen (kb. 8 ezer fő). A seregből 6 ezer főt Kinizsi Pál vert le, a maradék 2 ezret pedig Ausztriában semmisítették meg.


Letölteni ppt "Kiszely-Kiss László: A fekete sereg"

Hasonló előadás


Google Hirdetések