Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szövegszerkesztési alapismeretek
Advertisements

Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Microsoft Office XP Word
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Word 2007.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Készítette: Szobonya Ferenc
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Szövegszerkesztés.
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Bekezdésformázás.
Dokumentum.
Szöveg egységei, gépelés
A szövegszerkesztő jellemzői
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig Szövegformázás.
Tartalomjegyzék és tárgymutató
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Szövegszerkesztés.
Táblázatkezelés Az Excel.
A szövegszerkesztés alapjai
Táblázat módosítása.
Bekezdésformázás Tepszis Barbara 8.a Salamon Róza (felkészítő tanár)
Bekezdésformázás Készítette: Kiss Ádám Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak u. 101.
Salamon Róza felkészítő tanár
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
Bekezdésformázás Név:Horváth Bence
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Képek beillesztése, formázása dokumentumokban
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
A szövegszerkesztés néhány lépése Microsoft Word szövegszerkesztővel
Informatikai alapszoftverek
Az Excel táblázatkezelő
Microsoft Word Oberhuber Balázs.
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
A szövegszerkesztés elmélete
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Az NVU webszerkesztő program
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK
Készítette: Kiscsatári Nóra
Bekezdések formázása 1..
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Dokumentum formázása.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Bekezdések formázása 1..
Szövegszerkesztés.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Microsoft Word.
Számítógépes ismeretek
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Táblázatkezelés Az Excel.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Adatfeldolgozási ismeretek 15. ML osztály részére 2017.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Előadás másolata:

Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás Nézetek Szövegszerkesztés Karakterformázás Bekezdésformázás Szakaszok Stílusok Táblázat Nyomtatás Kilépés Fájlkezelés

Szövegszerkesztés alapjai Szövegszerkesztés alapfogalmai Karakter Betű, szám, szimbólum, írásjel, szóköz Sor A program automatikusan új sort kezd, nem kell ENTERT ütni. Ha szükséges, hogy a sornak vége legyen SHIFT + ENTER-t kell nyomni. Bekezdés (Paragrafus) Két ENTER billentyű leütése közötti rész. A bekezdés végén bekezdésjel látható: ¶ Oldal A lap alján a program automatikusan lapot vált. Ha előbb kell, hogy az oldalnak vége legyen, akkor a CTRL + ENTER billentyűk leütésével oldaltörést készíthetünk. Ezt a hatást érjük el a Beszúrás menü Töréspont, Oldaltörés parancsával is.

Szövegszerkesztés alapfogalmai (folytatás) Szekció-szakasz A dokumentumot bármennyi szakaszra feloszthatjuk. Minden olyan szövegrészt, melyet a környezetétől eltérően szeretnénk formázni, önálló szakaszban kell szerepeltetni. Hasáb Akkor alkalmazzuk, ha a dokumentum egy részét több hasábbá szeretnénk tördelni, például kiadványszerkesztésnél.

A képernyő felépítése MENÜSOR (amely minden funkciót tartalmaz) ESZKÖZTÁR (képi nyomógombokkal) FORMÁTUMSOR (külalak meghatározása) VONALZÓK MUNKATERÜLET (szöveg; kép; grafika helye) GÖRGETŐSÁVOK (az oldal mozgatására)

Szövegszerkesztés alapjai Szövegbevitel - Jesszusom, most meg valami anykey...

Szövegszerkesztés alapjai Kurzormozgatás, navigáció a dokumentumban Vezérlő billentyűk CTRL A billentyűzet használatával betűket és számjegyeket tudunk a számítógépbe begépelni. A billentyűzet gombjainak elrendezése számítógéptípustól és országtól függően más és más lehet. A billentyűzet használatának azonban van néhány alapszabálya. A billentyűzeten általában 101 gomb van. A gombok kombinálásával (egynél több gomb egyszerre való leütésével) jelek ezreit tudjuk generálni. Kurzormozgatók Funkció billentyűk ALT

Szövegszerkesztés alapjai Javítás, törlés BACKSPACE Egy karakter törlése balra CTRL+BACKSPACE Egy szó törlése balra Backspace DELETE Egy karakter törlése jobbra CTRL+DELETE Egy szót törlése jobbra Delete

Szövegszerkesztés alapjai Javítás, törlés Insert

Szövegszerkesztés alapjai Szöveg, objektum kijelölése Ctrl+Shift + A kurzortól a szó végéig. Ctrl+Shift +    A kurzortól a szó elejéig. Ctrl+Shift +      A kurzortól a bekezdés elejéig. Ctrl+Shift +      A kurzortól a bekezdés végéig. Shift + A kurzortól egy sort fel. Shift +          A kurzortól egy sort le. Shift +          A kurzortól egy karaktert jobbra. Shift +          A kurzortól egy karaktert balra. Shift+Home           A kurzortól a sor elejéig. Shift+End              A kurzortól a sor végéig. Shift+PgUp          A kurzortól egy képernyőt fel. Shift+PgDn          A kurzortól egy képernyőt le. Ctrl+Shift+O         A teljes dokumentum. Ctrl+Shift+Home  A kurzortól a szöveg elejéig. Ctrl+Shift+End     A kurzortól a szöveg végéig. Ctrl+bal egérgomb a kurzort tartalmazó mondatot jelöli ki. Ugyanez a szövegmezőn kívülre mutató egérkurzor esetén a teljes dokumentumot jelöli ki. Shift+bal egérgomb a szöveges kurzortól az egérkurzorig, vagyis a kattintás helyéig tartó blokkot jelöli ki. Alt+bal egérgomb nyomva tartásával végzett egeres húzással oszlopot, azaz több soron áthúzódó blokkot jelölünk ki.

Szövegszerkesztés alapjai Parancskiválasztás A parancsok menükbe vannak csoportosítva. Néhány parancs azonnal végrehajtható, mások párbeszédablakot jelenítenek meg. MENÜBŐL EGÉRREL Egér segítségével az eszköztár egy gombjára kattintsunk. GYORSMENÜVEL Egy gyorsmenü megjelenítéséhez el kell helyeznünk a kurzort a szövegben vagy elemben, amellyel dolgozunk, majd az egér jobb gombjára kell kattintanunk. GYORSBILLENTYŰVEL A menüben a parancs jobb oldalán láthatóak Pl.: CTRL+S Mentés

Parancskiválasztás menüből Azonnal végrehajtható parancs

Parancskiválasztás egér segítségével Az eszköztár egy gombjára kattintva lehet parancsot aktivizálni. Pl.: nyomtatás

Parancskiválasztás egér gyorsmenüjével Kijelölés vagy rámutatás esetén lehet megjeleníteni a gyorsmenüt az egér jobb gombjával. A gyorsmenü bezárásához kattintsunk bárhová a gyorsmenün kívül, vagy nyomjuk le az Esc billentyűt

Gyorsbillentyűk használata Néhány parancsot gyorsbillentyű segítségével is kiválaszthatunk. Ezeket a menüben a parancs jobb oldalán találjuk.

Nézetek Normál nézet Szerkezet nézet Nyomtatott forma nézet A Word több módot biztosít egy dokumentum megtekintésére Normál nézet Szerkezet nézet Nyomtatott forma nézet Fődokumentum nézet Teljes képernyő Nyomtatási kép

Normál nézet AKTIVÁLÁS A dokumentumot leegyszerűsítve mutatja. Ez a legjobb általános célú nézet a szerkesz- tésre.

A dokumentumot összecsukhatjuk. Szerkezet nézet AKTIVÁLÁS A dokumentumot összecsukhatjuk. Ez a nézet megkönnyíti a szöveg gördítését vagy mozgatását nagy távolságra.

Nyomtatott forma nézet AKTIVÁLÁS Ez a nézet fontos egy dokumentum végső megjelení- tésének ellenőrzé- séhez, de lassítja a szerkesz- tést és a gördítést.

Fődokumentum nézet AKTIVÁLÁS Ha egy dokumentumot szeretnénk felosztani néhány különálló fájlra, akkor használjuk ezt a nézetet.

Teljes képernyő nézet AKTIVÁLÁS A képernyő területének maximálására szolgál. Csak a dokumentum látható.

Nyomtatási kép A nyomtatási kép egész oldalakat mutat be kicsinyítve, így igazíthatjuk a dokumentum szerkezetét.

Karakterek formázása Betűtípus Különlegességek Térköz és pozíció A Word az aktuális kijelölésre vagy a beszúrási pontot tartalmazó teljes szóra alkalmazza a betűformázást. Betűtípus Különlegességek Térköz és pozíció

Karakterek formázása I.

Karakterek formázása II.

Karakterek formázása III.

Bekezdés formázása Bekezdés Igazítás Behúzás Pozícionálás A Microsoft Wordben a bekezdés egy jól elkülönülő információegység, melynek megvannak a saját formai Jellegzetességei, mint például az illesztés, tér- és szóköz valamint a stílus. Bekezdés Igazítás Behúzás Pozícionálás

Bekezdés formázása I.

Bekezdés formázása II. Igazítás

Bekezdés formázása III. Behúzás A szöveg első sorának behúzása. "Függő behúzás" az első sor után. Bibliográfiánál, szójegyzéknél, felsorolásoknál vagy számozott listánál használható. A szöveg negatív értékű behúzása ("kiengedése"). A Behúzás és térköz panellap (Formátum menü, Bekezdés parancs) Mértéke mezőjének használatával húzzuk be az első sort, vagy készítsük el a függő behúzást egy negatív behúzású bekezdésen belül.

Pozícionálás ( térköz, sorköz ) Bekezdés formázása IV. Pozícionálás ( térköz, sorköz ) Sortávolság Az egyik szövegsor alja és a következő szövegsor alja közötti távolság. A Microsoft Word a sorközt a szöveg betűtípusa alapján állítja be. Így például szimpla sorközű 10 pontos szöveg esetén a sorköz körülbelül 10 pont, néhány pontnyi térközzel megnövelve.A Word úgy állítja be a sorközt, hogy a sorban elférjen a legnagyobb betű vagy a legmagasabb ábra is.

Szakaszok kialakítása A dokumentum olyan része, amelyben bizonyos oldalformázási beállításokat írtunk elő. Amíg nem szúrunk be szakasztörést, a Microsoft Word az egész dokumentumot egyetlen szakaszként kezeli. Töréspont Hasábszedés Oldalbeállítás (margók) Oldalbeállítás (írásirány)

Szakaszok kialakítása Töréspont Oldaltörés Az a hely, ahol az egyik oldal véget ér, és egy másik kezdődik. Oldalkép és Nyomtatási képnézetben, valamint nyomtatott dokumentumban az oldaltörés utáni szöveg új oldalon jelenik meg.

Szakaszok kialakítása Hasábszedés

Szakaszok kialakítása Oldalbeállítás I. Az oldalmargók az oldalak szélei mentén látható üres területek. A szöveget és ábrákat általában a margók közötti nyomtatható területre illesztjük be. Egyes elemeket azonban a margókon kívülre is elhelyezhetünk  - ilyenek például az élőfejek, az élőlábak és az oldalszámok.

Stíluslapok Stílusok Stílusok módosítása A stílus olyan formázási jellemzők gyűjteménye, amelyeket a dokumentumunkban lévő szöveg kinézetének gyors megváltoztatásához használhatunk. Stílus alkalmazásakor egy lépésben több formázási eljárást alkalmazunk. Stílusok Stílusok módosítása

Stíluslapok I. Más stílus hozzárendelése szöveghez Ha meg kívánjuk változtatni a szöveg stílusát, létező stílust rendelhetünk a szöveghez. A létező stílust más néven beépített stílusnak nevezik. Ha nem találjuk azt a stílust, amelyik a kívánt jellemzőket hordozza, létrehozhatunk egy új stílust, majd alkalmazhatjuk azt.

Stíluslapok II.

Táblázat készítés Eszköztár segítségével Táblázat menü segítségével A táblázatokat cellaoszlopok és -sorok alkotják. A cellákba írhatunk szöveget és elhelyezhetünk ábrákat. A táblázatokat használhatjuk számok oszlopokba rendezésére, majd kiválogatására és az azokkal végzett számítások végrehajtására. Eszköztár segítségével Táblázat menü segítségével

Szakaszok kialakítása Oldalbeállítás II. Ha a dokumentum írásiránya álló, akkor jelöljük ki azokat az oldalakat, amelyeknek az írásirányát fekvőre szeretnénk változtatni. Válasszuk a Fájl menü Oldalbeállítás parancsát, és a Papírméret lapon jelöljük be a Fekvő választókapcsolót. A Hatókör mezőben válasszuk a Kijelölt szöveg beállítást.

Az egér húzásával adjuk meg a táblázat Táblázat készítése Az egér húzásával adjuk meg a táblázat sorainak számát

Táblázat készítése A táblázat megjelenését javíthatjuk szegélyek hozzáadásával és a cellák színekkel, mintákkal és árnyalásokkal való kitöltésével. Ha gyorsan szeretnénk szép kivitelű táblázatot készíteni, használhatjuk a Táblázat automatikus formázása parancsot is.

Fájlkezelés Új dokumentum Mentés Automatikus mentés Dokumentum beolvasása

Fájlok kezelése I. Új dokumentum

Fájlok kezelése II. Mentés

Fájlok kezelése III. Automatikus mentés

Fájlok kezelése IV. Dokumentum beolvasása

Nyomtatás

VÉGE KILÉPÉS