 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kábelek jellemzői.
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
LAN hálózatok Ethernet, ATM.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati alapismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Remembering The OSI Layers Various mnemonics have been created over the years to help remember the order of the OSI layers. Often cited are the following:
Hálózatok kábelei Takács Béla
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok
Vezeték nélküli technológiák
Közeg-hozzáférési technikák
Ethernet – bevezetés.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
10BASE5. A 10BASE5 10 Mbit/s sebességű átvitelre volt képes egyetlen vastag koaxiális kábeles buszon keresztül. A 10BASE5 azért fontos, mert ez volt az.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
MAC-szabályok, az ütközések felismerése és a visszatartás.
12. Hálózati hardvereszközök
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Közeghozzáférési módszerek :. – Véletlen vezérlés: akkor a közeget elvileg bármelyik állomás használhatja, de a használat elõtt meg kell gyõzõdnie arról,
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati technológiák és alkalmazások
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
Számítógép hálózatok A kommunikáció formái.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép- hálózatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Elosztott paraméterű hálózatok
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Hálózatok és Internet A hálózatok jellemzői Készítette: Pintér Norbert.
Topológiák Hálózati eszközök
ETTH, mint a triple play egyik platformja Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás ON DEMAND BUSINESS Körmöczi Béla Opticon.
Rézkábelek 12. tétel.
Kommunikáció, adatátvitel
Többszörös hozzáférés
UTP (Unshielded Twisted Pair)
3.2. Hibavédelem A hibavédelem az adatkeretek megbízható kézbesítésével foglalkozik, a lehetséges harverhibák miatt fellépő problémák kezelésével. A vonalakon.
Előadás másolata:

 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására a CSMA/CD-t használják. Számos kábeltípuson (koax, réz stb.) működik legalább 10 Mbps sebességgel.

 Az Ethernet az 1970-es évek elején kidolgozott ALOHANET -tel kapcsolatos fejlesztések eredménye. Egy ütközést jelző vivőérzékeléses többszörös hozzáféréses protokoll. (Carrier Sense Multiple Access with CollisionDetection)  1976-ban tervezték meg és valósították meg.

 A nevét az éterről (angolul: ether), a 19. századi fizikusok által feltételezett, az elektromágneses sugárzások terjedésére szolgáló könnyű közegről kapta.

 Az Ethernet esetén a közeg egy speciális koaxiális kábel volt, amely akár 2,5 km hosszú is lehetett (500 méterenként egy ismétlővel). A kábelre csavarozott adóvevőkkel legfeljebb 256 gépet lehetett csatlakoztatni.

 Ez az Ethernet olyan sikeres volt, hogy a DEC, az Intel és a Xerox 1978-ban megállapodott egy közös, 10 Mb/s-os Ethernet szabványban, amely a DIX szabvány nevet kapta.  Az Ethernet azóta is fejlődik, létezik már a 100 Mb/s-os és még nagyobb sebességű változat is, a kábelezés is változott.

 A vivőérzékelés (carrier sense) jelenti azt hogy az állomás adás előtt belehallgat a csatornába. Az állomás által küldött üzenet a csatornán keresztül minden állomáshoz eljut, és véve az üzenetet a bennfoglalt cím alapján eldöntheti hogy az neki szólt (és ilyenkor feldolgozza), vagy pedig nem (és akkor eldobja).  Előfordulhat olyan eset, amikor egyszerre két vagy több állomás akarja használni a közeget. Ezt ütközésnek hívják, és ilyenkor az állomás megszakítja az üzenetküldést.

Vége ;)