A netikett Tartalomjegyzék: A netikett Általános irányelvek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levelezőrendszerekkel kapcsolatos alapismeretek
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
HÁLÓZATOK.
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Az internetezés veszélyei
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
Közösségi oldalak használata
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Az Internet adta lehetőségek
A számítógépes kommunikáció illemszabályai, különös tekintettel az internetre Netikett.
Netikett – Internet Etikett
Számítógépes ismeretek 5. óra
Elektronikus levelezés
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Levelező program beállítása webmail-hez
Elektronikus levelezés
Az iskolai Számítástechnika terem rendje és a NETIKETT
HÁLÓZATOK.
NETIKETT.
Netiquett tudni illik, hogy mi illik
Elektronikus levelezés
Közösségi portálok Készítette : Várszegi Enikő Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola 1204 Budapest, Tátra tér 1.
Közösségi portálok használata
(+netikett) Közösségi portálok használata Diczig Hermine
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Közösségi oldalak használata
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Bemutatókészítés Takács Béla
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Netikett offline kommunikáció
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” Emlékszel rá?  Hol tárolod kedvenc webhelyeid címét?  Fizikailag hol van.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
Névnapi Köszöntö - néhány humoros bölcsességgel és nosztalgia zenével.
Internet, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
A kommenthuszár becsizmáz. Új szavak a digitális kommunikációban
Az alapvető kommunikáció
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Élet az Interneten.
Szövegszerkesztés és bemutató készítés.   Minimum 5 oldalas dokumentum.  Szabadon választott (papírt tűrő) témában.  1. oldal fedőlap.  2. oldal.
Szövegszerkesztés.   Minimum 5 oldalas dokumentum.  Szabadon választott (papírt tűrő) témában.  1. oldal fedőlap.  2. oldal tartalomjegyzék - automatikusan.
A hálózati terminológia alapszintű megismerése, internetes ismeretek
Nyílt rendszerek összekapcsolása
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes bűnözés.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Közösségi oldalak használata
Internet, Elektronikus levelezés
Előadás másolata:

A netikett Tartalomjegyzék: A netikett Általános irányelvek Általános Útmutató Egy-egy kommunikáció Azonnali üzenetküldés Egy-mindenkinek kommunikáció

A netikett A netikett szó az angol "netiquette" (network etiquette) magyarosított formája, és a hálózati kommunikáció általános illemszabályait foglalja össze

Általános irányelvek Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít, használj kis- és nagybetűket is! Egy sor ne legyen 70 karakternél szélesebb! Légy tömör anélkül, hogy túlságosan lényegre törő lennél! Amikor egy levélre válaszolsz, csak annyit idézz az eredeti anyagból, hogy érthető legyen a válaszod és ne többet! Ne keveredj flame warba! Ne írj heves leveleket és ne válaszolj ilyenekre! Ne sértsd meg más vallási és hazájához fűződő érzelmeit! Ne írj csúnyán a chatre vagy a fórumba nem illő dolgokat! Ha ezeket nem tartod be akkor a chatre nem jöhetsz fel, a fórumból kitilthatnak. Használj szóközt is! (Felsorolásban a vessző nem helyettesíti a szóközt!) Ne használj többszörös írásjeleket! Egyes fórumokon az account-csere is tilos!

Általános Útmutató Figyelembe kell venni, hogy minden szolgáltatás valakié. Így megeshet, hogy egyes szolgáltatások nem ingyenesek. Érdemes ennek utánanézni. A talált információkról nem szabad feltételezni, hogy naprakészek. Az új technológiák lehetővé teszik, hogy mindenki publikáljon, de ez még nem jelenti azt, hogy azok hitelesek is. A közzétett információnkat akárki megszerezheti vagy megváltoztathatja, hacsak nem titkosított csatornán keresztül történik. Ha problémánk támad egy oldallal és oda fordulunk segítségért, akkor minél több információt adjunk meg a probléma körülményeiről. Ha lehetőségünk van rá, akkor kíméljük a site-okat és segítsük elosztani a terhelést. Tehát csúcsidőn kívül lépjünk be. Ez nekünk is jobb, hiszen nem tart majd olyan sokáig az egyes oldalak betöltése. Az on-line kapcsolattartás során ajánlott világos, egyértelmű kifejezéseket használni, de vigyázni kell a humoros megjegyzésekkel. Hiszen nem vagyunk egyformák, és nem várhatjuk el, hogy mindenki azt tartsa kacagtatónak, amit mi. Csak olyan hozzászólásokat küldjünk el, amit szemtől-szemben is kimondanánk.

Egy-egy kommunikáció Egy ember kommunikál egy másikkal, mintha szemtől szembe állnának; mint egy dialógusnál. Itt általában az emberekkel való társalgás normál illemszabályai az érvényesek. Viszont figyelembe kell venni, hogy az interneten hiányzik többek között a metakommunikáció. Az e-mailek a célpostafiókig az Interneten az SMTP protokollsegítségével kerülnek továbbításra, ahonnan általában a Pop3 vagy Imap protokoll segítségével lehet őket a levelezőprogramokba letölteni. Az elektronikus levelekhez csatolt állományok is fűzhetőek, így szöveges információ mellett grafika, hang, vagy bármilyen dokumentum továbbítására is lehetőséget adnak.

Azonnali üzenetküldés Az azonnali üzenetküldés(instant messaging, IM) olyan kommunikációs módszer, amely lehetővé teszik két ember interaktív párbeszédét számítógépen keresztül. Nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az elektronikus levelezésre, néhány kiegészítéssel A mondanivalónak rövidnek kell lennie, ezért ajánlott maximum 70 karaktert egy sorba írni, és egy megnyilvánulás alkalmával maximum 12 sort. Mindig el kell köszönni, és időt kell hagyni, hogy a másik is meg tudja ezt tenni. Figyelembe kell venni, hogy a másik fél egy másik környezetben tartózkodik, és lehet, hogy közben más elfoglaltsága is akad. A beszélgetés alatt megmutatkozik a gépelési tudás. A következő diában fel sorolom őket 

Azonnali üzenetküldés szvsz = szerény véleményem szerint am. = amúgy nm = nincs mit lol (laughing out loud) = hangos nevetés pls vagy plz (please) = légyszi h = hogy thx / tenx / ty (thank you) = köszönöm np (no problem)=semmi probléma jó 8 (good night) = jó éjt jó 10 (jó 8 + áfa) = jó éjt mind1 =mindegy pill = pillanat zu? mizujs ? re = újra itt afk (away from keyboard) = távol a géptől hv = hogy vagy? ij = így jártál oks = rendben van 3 (free)= szabad

Egy-mindenkinek kommunikáció Vannak olyan internetes szájtok (oldalak), ahol az egy-egynek és az egy-sokaknak kommunikáció szorosan összekapcsolódik. A publikálási és magatartási szabályok megegyeznek az interneten általánosan elfogadott normákkal. Ezek az oldalak mostanában nagyon népszerűek, hiszen mindenki kialakíthatja ezeken belül a maga kis felületét képekkel, szöveggel, esetenként videókkal együtt. Ilyenek az IWIW és a MYSPACE is.