A jó munkahely kritériuma A vezetés és a vezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Közönségkapcsolatok (PR)
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
A kulturális intelligencia
Minőségdíjak.
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A munkával való elégedettség
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A vezetésről.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Motiváció.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
Karrierépítés Motiváció „Ne jelentkezz ide, ha olyan vagy, mint egy talicska, csak addig mész, ameddig tolnak.” (Felirat egy munkásfelvételi hirdető táblán.)
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A jó munkahely kritériuma A vezetés és a vezető

F.HERZBERG (1981) KÉTTÉNYEZŐS MUNKAMOTIVÁCIÓS ELMÉLETE 16 faktort különböztet meg. A kellemetlen élményeket kiváltó „fenntartó” faktorok ( ún. higiénés, fenntartó ( külső ) tényezők A kellemes élményeket kiváltó faktorok ( ún. motivátorok ( belső ) tényezők

A FENNTARTÓ ( higiénés ) TÉNYEZŐK Ha nem kielégítők elégedetlenséget okoz Ha megfelelőek akkor sem okoz kimagasló eredményt Szerepük csupán az, hogy megszabadítanak bizonyos „ fájdalmaktól „ Fenntartó faktor = drog: ha elvesznek belőle, megint kell, s minél többet vesznek el belőle, annál erősebbnek kell lennie a következő dózisnak Fenntartó katorok: szervezeti politika és irányítás, vezetés,kapcsolat a vezetővel,fizetés,kapcsolat a munkatársakkal, beosztás, kapcsolat a beosztottakkal.

MOTIVÁTOROK Hosszútávon magas teljesítményt és elégedettséget okoznak Motivátorok: teljesítmény, elismerés, maga a végzett munka, felelősség, előrejutás, fejlődés.

A MUNKATEVÉKENYSÉG-EMBERI VISZONY HARMONIKUSABBÁ TÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES KRITÉRIUMOK 1.Elvégezhetőség A munka egyáltalán végrehajtható? 2.Elviselhetőség A munka tartósan elviselhető? 3.Elfogadhatóság Vonzó-e a munka az ember számára? 4.Elégedettség Mennyi örömet talál az ember a munkában?

1.Elvégezhetőség A munka akkor nem végezhető el, ha a követelmények az adott munkára vállalkozó ember képességeit meghaladják. 2. Elviselhetőség A munka elviselhető, ha az nem egyszer vagy rövid ideig, hanem az egészség károsodásának veszélye nélkül, huzamosabb ideig többször megismételve végrehajtható. 3.Elfogadhatóság A dolgozó szubjektív megítélése a munkáról, amit azonban vonzóvá lehet tenni a fizetés és egyéb elismeréseken keresztül. A munka vonzósága függ a társadalmi fejlődés állapotától és a gazdasági helyzettől. 4. Elégedettség A munkának ez a megítélése csak egyéni lehet. Szubjektív megítélés alapján történik. Az emberek munkabeállítódása szociológiai, szociálpszichológiai, pszichológiai változó függvénye.

A vezetés fogalma, céljai, szereplői A vezetés olyan tevékenység, amely egyének vagy csoportok viselkedésének befolyásolására irányul. A befolyásolás irányulhat EGYÉNI vagy CSOPORTCÉLOK elérésére. A vezetés sikerét 3 tényező eredménye határozza meg: 1. Az emberek múltbeli viselkedésének megértése. (motiváció, gátlás,mi segítette) 2.A jövőbeli viselkedés meghatározása ( hogyan fognak viselkedni változó környezetben?) 3. A viselkedés irányítása, megváltoztatása, ellenőrzése ( befolyásolás a célok elérése érdekében )

A vezetés = felelősség, az emberi és gazdasági célok teljesüléséért. Az emberi célok teljesülésének foka meghatározó szerepet játszik a gazdasági célok megvalósításában. A vezetés: A különböző emberek, különböző helyzetekben történő sikeres összehangolása, pozitív aktivitásuk kiváltása, elégedettségük elérése. A vezetés lelki, érzelmi tevékenység. A vezetés problémái: a módszerből, a stílusból fakad. Az ember és a szervezet nem nélkülözheti egymást.

A vezetés integráló szerepe A viselkedést befolyásoló tényezők a szervezetben Személy Csoport Szervezet Környezet személyiség Struktúra Célok Gazdasági Képzettség Funkciók Politika Politikai Értékrend Informális Technoló-giák Tudomá-nyos-technikai Beállítódás Csoport szerepek Munkamód-szerek Kulturális szükségletek nyomás Formális Szerkezet földrajzi elvárások Vezetési stílus

Szervezeti folyamatok, munkavégzés A tevékenységek összefüggő mintái a teljes szervezeten belül Az ember-szervezet viszony fejlesztése Ösztönzési rendszerek, munkamegelégedettség díjazás A munkatársak erőfeszítéseinek összehangolása

A vezetés integráló szerepének EREDMÉNYE: A dolgozói szükségletek kielégítése Olyan szervezeti légkör kialakítása, amelyben az emberek akarnak dolgozni, és azt hatékonyan teszik. A szervezeti célok teljesítése

Az ember munkával, szervezettel kapcsolatos pszichológiai elvárásainak listája embertől, körülményektől függ: Példák az elvárásokra: Érdekes, tartalmas munka biztosítása Egyenlő elbírálás Bevonás a döntési folyamatokba, ( amelyek közvetlenül érintik az embert ) A tisztelet megadása, emberként kezelés stb.

A szervezet elvárása a tagjaival szemben: A szervezeti kultúra elfogadása, ahhoz való alkalmazkodás Az eredményes munka Hozzájárulás a vállalati összkép javításához Lojalitás hűség

Milyen okai lehetnek a rossz vezetői munkának? A vezető sosem kapott vezetői kiképzést Jó példát sosem látott maga előtt A vezető véletlenül került vezetői pozícióba, nem tervszerűen A vezető többnyire improvizál Rossz vezetői mintákat követünk, alkalmazunk Aki önmagát nem tudja irányítani, az másokat sem tud Nem tudja felismerni mások értékét A vezetőknek csak az észbeli képességeire figyelnek, a fizikai, érzelmi, lelki állapotukra, tulajdonságaikra nem.

A vezetés funkciói: Tervezés Szervezés Szabályozás Ösztönzés Ellenőrzés Minősítés Nevelés

A tervezés A tervezés a célok és az azok eléréséhez vezető utak kijelölését jelenti. - célmeghatározás - helyzetelemzés ( van-kell helyzet közti különbség elemzése ) - a végrehajtás megtervezése A szervezés A szervezés olyan alkotó, szellemi tevékenység, amely meghatározott célok érdekében, munkafolyamatok, szervezetek létrehozására vagy fejlesztésére, a munkaerő, a munka tárgya, a munkamódszer és munkaeszköz optimális összehangolására irányul.

A szervezés ( folyt.) Munkaszervezés Folyamatszervezés Rendszerszervezés Szabályozás A célirányos tevékenység érdekében a vezető belső előírásokkal a koordinált munkavégzést segíti elő. Ösztönzés Az ellenőrzés, hogy az eredmények a kitűzött céloknak megfelelően alakulnak, avagy sem.

Minősítés Célja az egyén munkájának, szakmai helytállásának – vezetők esetében vezetési alkalmasságának megítélése. Nevelés Beletartozik az ismeretgyarapítás, valamint a személyi tulajdonságok alakítása, formálása. A munkahelyen főleg a leghatékonyabb munkavégzésre való felkészítés és a cég iránti pozitív magatartás, végső soron az elkötelezettség kialakítása.

V É G E