Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2655-06 Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása Vizsgarészhez.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Medvéné Dr. Szabad Katalin Dr. Zimányi Krisztina
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A munka világával kapcsolatos tudás
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Emberierőforrás-ellátás
2. előadás Munkakörelemzés.
6. előadás.
Teljesítménymenedzsment
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Pepper Rendszerház Zrt.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Álláshirdetés, pályázat
A HEM kialakulása és fejlődése
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Foglalkoztass okosan Foglalkoztass okosan A civilek foglalkoztatási lehetőségeiről Tóth István.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Az EEM helye a menedzsmentben
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Munkakörelemzés munkakör-tervezés
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
EASY e-HR ® Automatizálja HR adatbázisát egyszerűen.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Az üzletek operatív működtetése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Barlai Róbertné augusztus.
Országos nagykereskedelmi menedzser
Értékesítési képviselő – HoReCa
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
Értékesítési képviselő – Food
Értékesítési képviselő – HoReCa
Értékesítési képviselő – HoReCa
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Készítette: Farkasné Veres Edina
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2655-06 Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 2655-06/1 Adott vállalkozás esetén a munkajogi, munka-, környezetvédelmi és tűzvédelmi előírások értelmezése. Szervezeti felépítés elemzése. Az ügyviteli folyamatok elemzése Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

www.jila37.atw.hu

6. Tétel Ön idegenforgalmi/vendéglátó szakmenedzser munkakörben szeretne elhelyezkedni. Az álláshirdetések közül az alábbi tartalmú álláshirdetés keltette fel az érdeklődését, amelyre benyújtja pályázatát. Feladatok: Turisztikai/vendéglátói információszolgáltatás, reklámozás Árajánlatok kérése/adása, szerződések előkészítése Levelezés, üzleti adminisztráció Tárgyalások, rendezvények megszervezése A turisztikai/vendéglátói tevékenységgel kapcsolatos ügyintézés Elvárások: Idegenforgalmi/vendéglátói szakmenedzser képesítés Német vagy angol nyelvtudás Önállóság Mobilitás Kiváló kommunikációs készség Ügyviteli, adminisztrációs ismeretek Felhasználói szintű számítástechnikai ismeretek Foglalja össze a motivációs levél tartalmát a fenti álláshirdetés alapján, amelyben kiemeli szakmai ismereteit, kompetenciáit, amelyek alkalmassá teszik Önt a fenti munkakör betöltésére! Információtartalom vázlata Az önéletrajz és a motivációs levél kapcsolatteremtő funkciója Az önéletrajz fajtái; az egyes önéletrajztípusok előnyei, hátrányai Az álláskeresés lehetőségei, technikái; az álláshirdetések megjelenésének forrásai Az önéletrajz és motivációs levél nyelvi, formai és tartalmi követelményei

6. Tétel www.jila37atw.hu honlapomon Álláskeresés.doc Toborzási ciklusok.doc E-toborzás.doc Önéletrajz + motivációs levél.doc 3. előadásom végén a honlapomon ( Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás, leépítés )

9. Tétel 9.Az idegenforgalmi/vendéglátói tevékenységet folytató cégénél az Ön tevékenységéhez tartozik az egyes munkakörökhöz tartozó feladatok meghatározása, a munkaköri feladatok elvégzéséhez a megfelelő személyek kiválasztása, ill. munkaköri leírások elkészítése. Az utóbbi időben megnövekedett megrendelői igények következtében új munkaerőre van szükség, aki utazásszervezéssel, ill. csoportos vendégfogadás megszervezésével kapcsolatos feladatokat lát el. Foglalja össze az ellátandó munkakör fontosabb tevékenységi területeit! Információtartalom vázlata A munkakörelemzés folyamata, az elemzés szempontjai A munkakörtervezés fogalma, elemei A munkakörök értékelésének folyamata, módszerei A munkaköri leírás fontosabb tartalmi elemei

9. Tétel 2. Előadásom: Munkakörelemzés- tervezés ( lásd honlapomon + az előadáson elmondottak ) Karoliny Mártonné,Farkas Poór József, László Gyula: Ember erőforrás menedzsment 4. fejezet

10.Tétel Főnöke azzal a feladattal bízza meg, hogy Ön is vegyen részt a meghirdetett turisztikai/vendéglátói ügyintéző munkakörre jelentkezők közül a leendő munkatársuk kiválasztásában, hiszen az álláshirdetés megfogalmazásában is közreműködött. Foglalja össze, milyen szempontok alapján választaná ki a fenti munkakörbe az új munkatársat! Fogalmazzon meg néhány kérdést, amit a felvételi elbeszélgetés során feltenne a jelentkezőknek! Információtartalom vázlata A munkaerő kiválasztásának szempontjai Álláshirdetések tartalma, figyelemfelhívó funkciója Álláspályázatok értékelésének szempontjai A felvételi elbeszélgetés megszervezésének teendői; az elbeszélgetés informatív szerepe

10. tétel 3. előadásom végén a honlapomon ( Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás, leépítésI. ) 4. előadásom: ( Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás, leépítés II.) Karoliny Mártonné,Farkas Poór József, László Gyula: Ember erőforrás menedzsment 5. fejezet

10. Tétel Álláskeresés ( word doc.) Ezen belül Bővebben munkaadóknak Az álláskeresés folyamata ( Álláshirdetések elemzése )

11.Ön egy utazásszervező irodában menedzserként dolgozik, ahol fontosnak tartják a munkatársak motiválását, jutalmazását. Önt bízzák meg azzal, hogy válassza ki a legjobban dolgozó munkatársakat, akiket egy különleges színházi rendezvényen való részvételi lehetőséggel jutalmaznak. Foglalja össze a fenti területen „jól dolgozó munkatárs” kritériumait! Információtartalom vázlata A jó munkahely kritériumai, személyi és tárgyi feltételei A vezetés fogalma, a vezető feladatai A vezetés és beosztottak kapcsolatának szerepe a munkahelyi légkör kialakításában A motiválás, jutalmazás szerepe, lehetőségei, módja

11. Tétel - A jó munkahely kritériuma című előadásom - HR-ből az ösztönzés menedzsment című előadásom (5. ea vége és 6. ea ) Dr. Ternovszkí Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel ( Szókrátész Kiadó ) 1. 3 és 1.4 fejezetek Karoliny Mártonné,Farkas Poór József, László Gyula: Ember erőforrás menedzsment 7. fejezet

12 .Idegenforgalmi/vendéglátó szakmenedzser munkakörében fontosnak tartja a folyamatos önképzést, a szakmai fejlődést. A munkahelye is támogatja továbbtanulását, illetőleg a továbbfejlődését szolgáló szakmai rendezvényeken való részvételét. Az alábbi témájú tréning jellegű rendezvények közül válasszon egyet, amelyen szívesen részt venne, és tájékoztassa erről a főnökét (kérdező tanárát), szakmai érvekkel győzze meg a tréning fejlesztő hatásáról: üzleti kommunikáció, konfliktuskezelés, tárgyalástechnika, vendégfogadás, utazásszervezés, eladástechnikák, rendezvényszervezés, prezentációs technikák, elektronikus adminisztrációs technikák stb. vagy egyéb (egyéni ötlete szerint)! Információtartalom vázlata A továbbképzés szükségessége Fejlesztő, továbbképzést szolgáló képzési formák Az önképzés, önfejlesztés lehetőségei, módszerei; területei (belső és külső fejlesztési lehetőségek) A belső, munkahelyi továbbképzés megszervezésének teendői

12. Tétel A továbbképzések LLL doc

13. Munkahelyén egy évig pályakezdőként alkalmazzák Önt 13. Munkahelyén egy évig pályakezdőként alkalmazzák Önt. Az első munkanapon meg is kötik a munkaszerződést, és tájékoztatják a munkavállalói és munkáltatói jogok gyakorlásának, ill. a kötelezettségek teljesítésének alapvető szabályairól. Foglalja össze a munkaszerződése várható tartalmi elemeit! Információtartalom vázlata A jogok gyakorlásának és a kötelezettségek teljesítésének alapvető szabályai a munkajogban A munka világára vonatkozó szabályozások A munkaügyi dokumentumok készítésének, kezelésének szabályai, gyakorlata A munkaszerződés fontosabb elemei (általánosan)

A cégeknél vezetett nyilvántartások doc.

14. Munkahelyén az Ön feladata az idegenforgalmi/vendéglátói teendőket ellátó dolgozók teljesítményének nyilvántartása, adatbázisának vezetése és kimutatás készítése. Legutóbbi feladata az elmúlt félévi teljesítmény kimutatásának és elemzésének elkészítése volt, ami a teljesítményértékelés és differenciált juttatások alapjául szolgál. Foglalja össze, milyen teendői vannak a fenti feladat kapcsán! Információtartalom vázlata A munkavállalókról vezetett nyilvántartások fajtái Az adatok nyilvántartásához kapcsolódó személyiségvédelmi szabályok A teljesítményelemzés területei, szakmai szempontjai; szerepe a munkabér és az egyéb juttatások megállapításakor A munkaügyi adatok számítógépes nyilvántartásának, kezelésének és aktualizálásának lehetőségei

14. Tétel A teljesítményértékelés című előadásom ( 9.-10. ea.) Különböző munkaügyi minta dokumentumok feltöltve a honlapomra A munkaügyi dokumentumok felsorolása Karoliny Mártonné,Farkas Poór József, László Gyula: Ember erőforrás menedzsment 8. fejezet

15. Munkatársa a napokban jelezte, hogy a következő héten szeretne részt venni egy társasutazáson, ezért 10 nap szabadságot kér. A munkahelyi csoportban Ön koordinálja a munkafeladatokat, ezért a bejelentés váratlanul és kellemetlenül érte, mert a jövő hétre már elkészítette a munkabeosztást. Tájékoztassa a munkatársát (kérdező tanárát), hogyan kellett volna szabályszerűen eljárnia az adott ügyben, foglalja össze vele a fenti ügyben meghozott döntését is! Információtartalom vázlata A munkaidő, pihenőidő jellemzői, fajtái A Mt, a Ktv. és a Kjt. előírásainak legfontosabb eltérései a munka- és pihenőidő kérdésében A szabadságolási terv készítésének, egyeztetésének, vezetésének szabályai A szabadságfajták igénylésének, kiadásának szabályai a hatályos jogszabályi előírások szerint

15.Tétel Alternatív munkaidő rendszerek című előadásom ( 3. ea. ) Szabadságolási terv készítése doc. Karoliny Mártonné,Farkas Poór József, László Gyula: Emberi erőforrás menedzsment 4.4. fejezet