Az ókori görög gyógyítás,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A görög epika.
Advertisements

„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
Mesélő képek Fehér Ágnes FOK III/6.
AZ ÓKORI GÖRÖG KULTÚRA.
TIZIANO Az idő allegóriája
RÓZSA a virágok királynője.
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
Masszázs elhelyezése a fizioterápiában
Készítette: Barta Krisztina
Az Európán kívüli világ
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Kiskunhalas környékének talajai
A jó anamnézis fél diagnózis
Aranymetszés képviselői
Delphoi jósda – A Föld köldöke
Görög filozófia.
Húsvéti kutak.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
(A tudomány szemszögéből)
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Paracelsus A meg nem értett tudós.
Rheumatoid arthritis.
Az Ókori Kelet világnézete
Arisztotelész életútja.
A masszázs története.
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Készítette: Simon Gabriella Som Éva Szaniszló Virág 10.A
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Százalékszámítás.
Az evangéliumok gyógyításelbeszélései a görög orvoslás kontextusában XXX. OTDK. Budapest, Április Réti Tamás.
A mítoszok.
BOLOND GONDOLATOK C S O K R A Az egészséges ember az, akit nem vizsgáltak ki elég alaposan.
Homérosz és művei 3/A.
Szigetről szigetre 2/B.
A műeposz útja a római irodalomtól a barokkig
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
Arab, iszlám kultúra,művészet
Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
A római irodalom.
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
A csillagászat keletkezése
Ókori görög kultúra.
Az ókori görögök 1. KRÉTA ÉS MÜKÉNÉ.
Az autoimmun betegségek homeopátiás kezelése
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Lucerna (Medicago sativa)
Pszichológiai Ismeretek
A Swadisthan Chakra Középhaladó Előadás Második Hét.
Gyógynövények Magyarországon
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Tudományos gondolkodás története és tudományfilozófia
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
Az ókori görög- római istenvilág
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Milétoszi filozófusok
A görög mitológia Az istenek születése.
A Görög Orvostudomány. Az orvostudomány vált el először a többi a tudományágtól, az V. század végén. Hippokratész és iskolájának munkássága a leginkább.
Talán érdemes erre figyelmet fordítani! Én tudom, hogy igaz amit elmondok, de nem kívánhatok több szavahihetőséget magamnak, mint bármely más embertársam.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
„Kul-TÚRA határok nélkül” HU B1-2016
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
A kén=Sulfur.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
Az ókori kultúrák.
RÓZSA a virágok királynője.
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Előadás másolata:

Az ókori görög gyógyítás, orvostudomány

Az orvostudomány vált el először a többi a tudományágtól az V Az orvostudomány vált el először a többi a tudományágtól az V. század végén. Orvostudományuk nagyrészt a tapasztaláson alapult de sokáig nem mentesült a filozófia spekulációktól (a betegség okozóját hideg, meleg, száraz, nedves egyensúlyának felborulásában keresték). Kialakították a prognózist, ami a betegség lefolyásán alapul. A kezelést vizsgálat előzte meg, az arcot, a tüdő zörejét szabad fülel, a belső szervek elváltozásait tapintás útján, ugyanígy következtettek a lázra; majd a váladékokat, salakanyagokat. Legkorábban a sebek és a törések gyógymódjait tapasztalták ki, így ez lett a legelőre haladottabb. Például, ha törött láb a másik lábbal nem egyenlő hosszúságúra forrt össze, azt már szégyennek tartották.

Az ókori görögök Aszklépioszt, Apollón isten fiát tekintették a betegségeket gyógyító istennek. Hogy élt-e valójában és orvos volt-e? Ezeket a kérdéseket homály fedi. Évszázadokon keresztül az Aszklépiosz-kultusz fejlődése során alakultak ki a gyógyítás istenéhez fűződő attribútumok, a kutya, a kígyó, a bot, s így váltak ezek Aszklépiosszal (latinul: Aesculapius) a gyógyító tudomány ma már mindenütt elfogadott jelképévé.

Kr.e. a VIII. században megszületett Homérosz két eposza, az Iliász és az Odüsszeia, melyben az európai orvoslásra vonatkozó első utalások találhatók. Az Iliászban Aszklépioszt is megemlíti a költő. Az egyik jelentős ógörög orvos, Teofrasztosz (Leszbosz, 373-288 körül) Arisztotelész tanítványa volt. A De historia plantarum c. kilenckötetes műve és a De causis plantarum c. hatkötetes munkája mindent tartalmaz, amit a gyógynövényekről abban az időben tudtak. A növények osztályozásával is foglalkozott, sőt azok vizsgálatát is leírta. A tudományos igényű botanika megalapítójaként tartják számon.

(fekete bodza)

Az indiai gyógyászati könyvek több oldalon keresztül foglalkoznak a méz gyógyhatásaival. A néphit szerint Góliát és Herkules is naponta fogyasztott táplálékul mézet. Az ókori görögök már sokat foglalkoztak a méhekkel és a méhészeti termékekkel. Ásványianyag- és vitamintartalma miatt ma is jelentő s roborálószer. Hippokratész legfontosabb szerei közé tartozott a méz és a víz, valamint a méz és az ecet keveréke.

Már az ókorban használták a különböző Thymus-fajokat (kakukkfű) Már az ókorban használták a különböző Thymus-fajokat (kakukkfű). Dioszkoridész fűszernek alkalmazta, de gyógyszerként is ismert volt. A középkori kolostorkertekből sem hiányzott.