Epikurosz élete és tanításai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Pitagorasz csésze PET palackból
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
A görög poliszok: Spárta és Athén.
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Pál apostol 12/B.
Aranymetszés képviselői
Görög filozófia.
Az Ókori Kelet világnézete
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
Arisztotelész életútja.
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
Pitagorasz tétel és életútja.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
ALAPIGE: 1Kir 3,
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Ethernet – bevezetés.
Más görög istenek 1.B.
Más görög istenek 1.B.
Dávid király 11/B.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
A mentorképzés tapasztalatai
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
6. előadás A hellenizmus kora
Gondolkodástörténet 4. A hellenizmus kora.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
A köztársasági Róma.
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
Asztal- és életközösség Jézussal
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
FARSANG 8.c.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Kértem Istent ….
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
”Ne szégyelld te azt, hogy szereted az állatokat. Ne röstelled, ha egy kutya közelebb van a lelkedhez, mint a legtöbb ember akit személyesen ismersz."
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
1 Továbblépés - Az üzenet.
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Ő SZI TÖKÖLÉS Kreálta: Nick Shepherd Valamikor tökjó csaj voltam, formás alsófertállyal aztán megerőszakoltak!
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Newton és gravitációs törvénye
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Nikolausz Kopernikusz
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Micheal Foucault.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Készítette : Kovács Máté 10.d
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Készítette:Longo Paolo
A Pun-Római háborúk.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Charles-Augustin de Coulomb
Bevezetés a szövegszerkesztésbe
Kölcsey Ferenc
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Előadás másolata:

Epikurosz élete és tanításai

A kezdetek Szülei telepesek voltak, akik az athéni a Gargéttosz démosz negyedből származtak. Három fiútesvére volt. Apja iskolamester volt, Epikuroszt is ő oktatta tizennégy éves koráig. Kr. e. 327-ben a platonista Pamphiloszt, majd 323-ban a kis-ázsiai Teószban Nausziphanészt, a neves Démokritosz-tanítványt hallgatta. Tizennyolc éves korában Athénba hívták, hogy tegyen eleget az ephébiának, vagyis katonai szolgálatnak, így 321-ig Athénben katonáskodott a későbbi komédiaköltő Menandrosszal. Nagy Sándor halálát követően, az új makedón király Perdikkasz visszaszerzi Szamosz szigetét, a telepeseket, köztük Epikurosz szüleit is kivégzik. Értesülvén a tragédiáról, Epikurosz Kolophónba siet testvéreihez Neoklészhez, Khairedémoszhoz és Arisztobuloszhoz. Itt hozza létre az első epikureus csoportot. Epikurosz (nápolyi Nemzeti Múzeum)

Munkássága iskolái Harminckét éves korában, 311-ben, a testvéreivel és rabszolgájával Mütilénébe költözött, ahol megalapította filozófiai iskoláját, azonban a platonisták, akik politikailag nagyon erősek voltak, nem tűrték meg, hogy elvonja a fiatalokat a vallástól és a politikától. 310-307 között Lampszakoszba költöztette az iskoláját, majd 307-től az általa, 80 mináért vásárolt híres athéni Képoszban, veteményes kertben folytatta tanításait. Erről a kertről nevezték el az epikureusokat „A kert filozófusai”-nak. Az elkövetkező években számos követőre tesz szert. A kert minden ember előtt nyitva állt akár szabad ember volt, akár rabszolga, akár nő, gyerek vagy férfi az illető, a belépés pedig ingyenes volt.

Élete vége Élete vége felé szinte kultikus tisztelettel övezték, a hagyomány szerint 71 éves korában halt meg, halálát vesekő okozta. Rendkívüli szenvedéseket okozó haláltusa után, amelyet korabeli feljegyzések szerint megrendítően nemes emberi tartással viselt. Hermipposz állítása szerint, Epikurosz halála előtt beült egy meleg vízzel teli bronzkádba, bort ivott, és addig beszélgetett, amíg a halál el nem jött érte. Epikurosz igen terjedelmes, állítólag 300 könyvre terjedő életművet hagyott maga után. Diogenész Laertiosz őrzött meg három, Epikurosznak tulajdonítható levelet, amelyek közül a másodikat, a természeti jelenségeket, magyarázót feltehetően egy tanítványa állította össze. A „Küriai doxai" (Legfontosabb alapelvek) című negyven tételből álló epikureus katekizmus szövegét ugyancsak Diogenész Laertiosz őrizte meg az utókor számára.

Tanításai, Filozófiái

( Epikureizmus ) Az epikureizmus empirista felfogású filozófia. Epikurosz ógörög filozófus után kapta a nevét. A hedonizmus egyik alcsoportjaként tartják számon. Szerinte törekedni kell a lehető legtöbb öröm elérésére minden áron, ám több hedonista felfogással ellentétben az öröm alatt itt a szellemi örömök értendők, mint a tanulás vagy barátkozás. Az örömöt a szenvedés kiküszöbölésének eszközeként tartja számon. A politikától való eltávolodást az erkölcsös élet zálogának tekinti.

Epikurosz filozófiája Epikurosz filozófiai tanítását a démokritoszi atomista természetfilozófia alapozza meg, amely a természet jelenségeinek átfogó magyarázatát tette lehetővé. Ennek a magyarázatnak tanítása szerint nem célja az emberi lélek orvoslása. Figyelme az emberi egyéniség felé fordult: az ataraxia, a rendíthetetlen nyugalom állapotára akarta elvezetni, amelyben torzulásokat már nem szenved.

Készítette: Andrássy Péter 9/E Források:Wikipédia 2009.09.18.