Az értékelés társadalmi haszna Halm Tamás főtitkár Gazdasági és Szociális Tanács.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Zöld Városok titka Beliczay Erzsébet Design Center,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Konzulens: Dr. Pitlik László
Erdészeti átruházott feladatok 2013 Ali Tamás Gábor február.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Szervezetfejlesztési Program
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Innovatív Magyarország
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Barna- és zöldmezős beruházások Beliczay Erzsébet Syma Csarnok, ÖKOINDUSTRIA 2013.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Yes Minister, Igenis Miniszter Úr !
Előadás másolata:

Az értékelés társadalmi haszna Halm Tamás főtitkár Gazdasági és Szociális Tanács

2 Áttekintés 1. Néhány gondolat az értékelés meghonosodásáról bizonyos személyes emlékekkel is összefüggésben 2. Az értékelés iránti társadalmi szükségletről és igényről 3. A GSZT igényei az uniós fejlesztések értékelésével kapcsolatban

3 1. Az értékelés meghonosodása -I  Amikor nekiláttunk a II. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) előkészítésének elindításához, arra az egyszerűnek nem mondható kérdésre kerestük a választ:  hogyan tudjuk kiválasztani, hova kerüljön a pénz: egy nyírségi út építésére, vagy egy zalai kórház fejlesztésére?  Itt a közgazdaságtan alapproblémájával szembesülünk: a rendelkezésre álló szűkös erőforrások versengő célok közötti optimális elosztása a feladatunk.

4 1. Az értékelés meghonosodása – II  Kiépítettük az Értékelő, elemző, modellező főosztályt (Felvételi vizsgával válogatva ki a jelentkezők legjobbjait.) Magasztos célokat tűztünk ki:  Közérdek érvényesítése  A közpénzekkel való takarékoskodás  A közjó szolgálata Szerettük volna: meghonosítani a hatásvizsgálatokat – nemcsak az NHF területén (jogalkotási törvény)

5 1. Az értékelés meghonosodása – III  Miért volt (lett volna) szükség – előzetes – értékelésre? A rendszerváltás utáni leggyengébb kormány idején történt mindez. „Kreatív irányítás” alatt működött az NFH  néha napról napra változó prioritásokkal  „eredeti” ötletekkel – vö. „nyaláb” (cluster) Az NFH leggyengébb helyzetű elnökhelyettese alatt működött ez a terület – ezt higgyék el nekem (én voltam az…)! Miniszterelnök:  I. 11. – mit akarnak az emberek? Magasabb bérek, több munkahely, hosszabb egészségben eltöltött élet, lakhatás biztonsága  I. 25. – mit kap Dombóvár? (Fejlesztéspolitikai leltár lett belőle)

6 1. Az értékelés meghonosodása – IV  Sikerült egyfajta értékelői szemléletet, kultúrát, szaktudást meghonosítani. (Habuda Judit, Tétényi Tamás, Kovács István Vilmos, Szepesi Balázs, Balás Gábor – hogy csak olyanokat említsek, akik már nem dolgoznak az ügynökségnél.)  Szorosan együttműködtek egy szakértői- tanácsadói körrel.  A hivatal/ügynökség volt dolgozói közül sokan (pontosabban: a felsoroltak már valamennyien) „független tanácsadók”.

7 1. Az értékelés meghonosodása – V  Diszperzió vagy diffúzió A szemlélet, a tevékenység, a kultúra szétterülése az államigazgatásban „Fejlesztéspolitikai Akadémia”  Exodus következett be Az „értékelők diaszpórája”  Más szervekhez  Az Európai Bizottsághoz  A magánszférába Olyan ez, mint az MNB volt annak idején:  a kétszintű bankrendszer megteremtésekor mindenki „onnan jött”

8 2. Társadalmi igények – I  Átvezetés: az első „hivatali” igény Vizsgáljuk meg a beruházások alakulását – mit várhatunk majd a II. NFT-től?  Nem voltak adatok!  Éjszakába nyúlóan dolgoztak – igen, köztisztviselők is szoktak sokáig dolgozni…  Valódi társadalmi igény – de inkább látens Mire mennyit költünk? – Ez alapkérdés lenne. Nem tudjuk!  (Régen még kevésbé tudtuk! húsárak támogatása, oktatás és kultúra támogatása – az 1970-es évek elején döbbentünk rá, hogy a leggazdagabbak kapják!)

9 2. Társadalmi igények – II  Marczell Kinga és Romhányi Balázs (PM, ma MKKT) tervezett cikke a Pénzügyi Szemlében  „A programköltségvetés lényege, hogy a költségvetési információkat és döntéseket kormányzati célok szerint kell strukturálni.”  Az ilyen költségvetési rendszerekben az állam kiadásait funkcionális bontásban jelenítik meg, a kiadásokat társadalmi célokhoz rendelik, amelyeknek teljesülését indikátorokkal mérik. Mindez növeli az átláthatóságot és a hatékonyságot is. Az állampolgárok nyomon követhetik, mire, mennyit és milyen eredménnyel költ az állam, a döntéshozók pedig több és relevánsabb információ alapján allokálhatják az erőforrásokat. Jelenleg ugyanis a politikai döntéseket sokszor kénytelenek az érintettek a sötétben tapogatózva meghozni.

10 2. Társadalmi igények – III  „Ki tudná például megítélni, hogy szükség van-e újabb iskolatejprogramra egy olyan rendszerben, ahol még azt sem lehet tudni, hogy a legutóbbi iskolatejprogram sikeres volt-e.”  „Sőt tulajdonképpen még azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán mi volt az a cél, aminek tükrében sikerességét megítélhetnénk – a diákok aktuális tejfogyasztásának növelése, az egészséges táplálkozásra nevelés, vagy a tejtermelők támogatása?”  „Egy célközpontú költségvetési rendszerben mindezek az információk a rendszer működéséből fakadóan előállnak minden programra vonatkozóan, nemcsak akkor, hogyha egy kérdés valamilyen okból megkülönböztetett figyelmet kap.”

11 2. Társadalmi igények – IV A tervezésben is szerettük volna meghonosítani ezt a szemléletet. A programkiegészítő dokumentumok összeállításakor sokat szenvedtek a kollégák az indikátorokkal. A II. NFT-t úgy kellett volna elindítani, hogy társadalmi viták (modern nevén: partner- ségi folyamat) keretében meghatározzuk az indikátorokat, és erre építjük a tervet. Marczell Kinga és Romhányi Balázs is nemzeti indikátorok kitűzését javasolja, természetesen (?) számszerű értékekkel, amelyeket az Országgyűlés határozna meg.

12 2. Társadalmi igények – V  Itt is érvényesült az igazgatási (politikai?) logika, amely minden kormányzatot áthat:  „Bernard aggódik, hogy a miniszterelnök esetleg arra használja majd föl a szereplést, hogy bejelentse az új politikát. Vagy ami még rosszabb: esetleg a fejébe veszi, hogy a tévészereplést egy nemzeti vita meghirdetésére használja fel. Rendkívül rossz precedens lenne! Addig ugyanis nem szabad egy ügyben nemzeti vitát kezdeményezni, amíg a kormány nem hozott végleges döntést róla.” (Sir Humphrey Appleby, Igenis, miniszterelnök úr, 3. fejezet)

13 3. A GSZT igényei – I  Alapszabályból fakadó kötelezettség  Tanulmányt rendeltünk – az egyik értékelő konzorcium egyik tagjától  Eléggé kritikus anyag született Célok nélküliség „Elszabadult locsolócső” „Mert nekünk, Szentatyám, a nagy erőnk abban van, hogy nem tudjuk, mit akarunk. És szándékaink mély bizonytalanságából, bámulatra méltó manőverezési készség születik.” (Anouilh: Becket)  GSZT határozat a fejlesztéspolitikáról

14 3. A GSZT igényei – II  3. A GSZT elengedhetetlennek tartja a fejlesztéspolitika céljainak és intézmény- rendszerének széles körű társadalmi párbeszéd alapján történő felülvizsgálatát, módosítását. (MIT JELENT EZ? PARRAGH – LUKÁCS)  6. A GSZT felszólítja mind a kormányt, mind az európai uniós támogatásokat felhasználó közintézményeket arra, hogy az ezen forrásokból megvalósuló fejlesztések tervezésekor az eddigieknél jobban vegyék figyelembe a fejlesztések elkészülte utáni működtetés, fenntartás forrásigényét.

15 3. A GSZT igényei – III 7. A Gazdasági és Szociális Tanács elengedhetetlennek tartja azon támogatások megszüntetését, amelyek súlyosan torzítják a piacokat, megsértik a versenysemlegesség elvét, ezáltal hátráltatják a nemzetgazdaság versenyképességének javítását. Ehhez az üzleti szférának nyújtott támogatások teljes körét ebből a szempontból felül kell vizsgálni.

16 3. A GSZT igényei – IV 9. A tanács javasolja a Kormánynak, hogy éves rendszerességgel állíttasson össze és hozzon nyilvánosságra egy olyan beszámolót, amely a közvélemény számára érthető módon ismerteti a fejlesztéspolitika célkitűzéseit, eszközeit, hatásmechanizmusát, eredményeit és hiányosságait, a fejlesztéspolitikai célkitűzések teljesülését. A Gazdasági és Szociális Tanács e rendszeres beszámolókat plenáris ülés keretében megvitatja.

17 Tanulságok  A magyar államigazgatás – elsősorban az EU-tagság hatására, az EU módszertanát követve – nagy lépéseket tett az értékelés különféle formáinak meghonosítására.  Ebben a munkában úttörő szerepük volt a Nemzeti Fejlesztési Hivatal, majd Ügynökség munkatársainak (később: volt munkatársainak), illetve független tanácsadóknak.  Nyilvánvaló, hogy az állami munka hatásossága, hatékonysága és hasznossága csak úgy növelhető, ha az értékelés az eddiginél nagyobb szerephez jut.  Ehhez jó alapok, kitűnő szakemberek állnak rendelkezésre.  Ehhez megvan a társadalmi igény. Reméljük, a politika is felismeri ezt.