AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv stratégiai környezeti vizsgálata
Advertisements

Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Stratégiák jövőkutatási megalapozása
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Stratégiai tervezés.
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Szervezetfejlesztési Program
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Vállalati fenntarthatóság
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Fenntarthatósági Fórum
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN Nemzetközi Értékelési és módszertani konferencia május 6-7. RESPECT Consulting Fenntarthatósági értékelések/ Sustainability Assessments dr. Szilvácsku Zsolt üzletágvezető tanácsadó IAIA szakértő

RESPECT Kft.2 Mi jelent és honnan ered a fenntarthatósági értékelés? Első generációs hatásvizsgálatok (KHV-EIA) Projekt szintre koncentrál (biofizikai megközelítés) Második generáció (SKV-SEA) stratégiai dokumentumokra készül (politika, terv és program) Harmadik generáció (fenntarthatósági értékelés-SA) minden tervezési szinten vizsgálja a környezeti, társadalmi, gazdasági szempontokat (három pillér) vagy más megközelítésben a fenntarthatóság érvényesülését „Folyamat, amely a döntéshozatalt a fenntarthatóság irányába vezeti”

RESPECT Kft.3 Mi legyen fenntartható? Kinek és Mikor? környezet társadalom gazdaság környezet A három pillér egyenlő súlyú? társadalom gazdaság környezet társadalom gazdaság Egyenlő súlyú szempontok! A szempontok nem függetlenek egymástól! Melyik függ melyiktől? Gyenge és erős fenntarthatóság Átterhelések, áthelyezések / trade-offs

RESPECT Kft.4 Mi teszi próbára az értékelőket és a döntéshozókat? (1) Alapértékekre vonatkozó megállapodás és elköteleződés (2) Megállapodás a fenntarthatóság jelentésében (3) A fenntarthatóság a döntéshozatalai folyamathoz illeszkedő testre szabása (4) Hosszú távú felelősségvállalás (factoring in long-term time horizont) (5) Holisztikus, rendszerszemléletű megközelítés biztosítása (6) Fenntarthatóság eredményeinek elérése

RESPECT Kft.5 Mi a helyzet külföldön?  Széles körben elterjedt gyakorlati alkalmazások (pl.: Nagy-Britániában, Kanadában, Ausztráliában)  Megjelent Kínában is… (Computer Aided Sustainability Evaluation Tool, CASET)  Proactive/internal és reactive/external megközelítések  The ‘Right Hand Rule’ model (strategic-ness, integrated-ness, comprehensiveness)  Gibson’s sustainability criteria (principles) (pl. inter- és intragenerational equity, socio-ecological system integrity)  Értékek, célok és indikátorok kezelése  Sustainability Roundtable (Kanada)

RESPECT Kft.6 Mi a helyzet hazánkban?  Fenntarthatóság értelmezése és az alapértékek köre  Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiában szerepel a fenntarthatósági értékelések bevezetésének feladata  Országos Területfejlesztési Koncepcióban szerepel a közös térségi értékrend kialakításának és a tervezési tevékenységek mozgásterét szabályozó fenntarthatósági keretstratégiák kidolgozásának feladata  A hazai programokra és tervekre készült SKV-k egy része fenntarthatósági szemléletű (lásd alkalmazott kritériumok, kidolgozott módszertani megközelítések)

RESPECT Kft.7 Hogyan tovább? (1) Fenntarthatóság alapértékeinek feltárása (2) Jövőkép és stratégia alkotás során alapértékek érvényesülésének elősegítése, értékelése, eredményalapú fejlesztéspolitika megvalósítása (3) Személyes megértés, készségek, felelősség és intézményi felkészültség biztosítása (4) Széles körű részvétel biztosítása és a részvételre felkészítés, (5) Jogalkotás és intézményi átalakítások során fenntarthatósági értékelések (lásd jogszabályi hatásvizsgálatok) (6) Információs rendszerre, tudásbázisra van szükség.

RESPECT Kft.8 Kapcsolat RESPECT Consulting dr. Szilvácsku Zsolt, tanácsadó stratégiai és hatásvizsgálati üzletágvezető Telefon: 30/