Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

Ifjúsági munka bűnelkövető fiatalokkal II. TÁMOP-5.2.5/B-10/
Többszakaszos reintegrációs modell értékelése
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Tisztelettel köszöntöm
A motiváció fenntartása
„ÚTKÖZBEN” A megreformált Pártfogó Felügyelői Szolgálat fejlődésének mérföldkövei – az „Útközben” program bemutatása TÁMOP / „Útközben”
Szociális munka a börtönben
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
TEtt program az áldozatokért és a tettesekért
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
Pártfogás Napja – Magyarország Cím: Börtönből a közösségbe Előadó: Steve Pitts.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
Várakozások az eredmények tükrében,
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Eddigi eredményeink a számok tükrében ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A TÁMOP projekt szerepe a reintegrációban
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Reintegráció a büntetés-végrehajtásban - lehetőségek és korlátok.
A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Jász –Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységének bemutatása Dr. Berkó Attila JNSZ. Megyei Kormányhivatal Igazságügyi.
Előadás másolata:

Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok a pártfogó felügyelői alaptevékenységek tükrében Dr. Kunfalvi Zoltán főigazgató Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata

Tett program az áldozatokért és a tettesekért A KIMISZ által megvalósított alprojektek: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése Közösségi Foglalkoztató fejlesztése Közérdekű munka büntetés végrehajtásának fejlesztése Elítéltek több szakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modelljének kialakítása

Utógondozás, mint pártfogó felügyelői alaptevékenység Bv. jogi intézmény és nem büntetőjogi intézkedés Önkéntes alapon vehető igénybe Kizárólagos tartalmi eleme a támogató funkció Célja: -a szabadságvesztés letöltését követő beilleszkedés elősegítése -A bűnismétlés kockázatának csökkentése

Utógondozás, mint pártfogó felügyelői alaptevékenység Két szakasz 1. Börtönpártfogás 2003.évi pártfogói reform: a börtönpártfogás jogszabályi alapjának megteremtése 2. Utógondozás (szabadulás után) Nem részesülhet a szolgáltatásban: - Bv. intézetben lévő előzetesen letartóztatott, - Javítóintézetben lévő előzetesen letartóztatott, - Közérdekű munka büntetés szabadságvesztésre történő átváltása esetén az elítélt és a szabadult, - Pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő elítélt, valamint az abból szabadult.

Pártfogó Felügyelői Szolgálat ügyszámainak változása

Utógondozás ügycsoport ügyszámainak változása

Eredmények: Intenzív utógondozásban részesült: 1254 fő Szolgáltatási alkalmak: Szabadulás előtt: Szociális ügyintézés: 2107 Egyéni esetkezelés: 4153 Szabadulás után: Szociális ügyintézés: 323 Egyéni esetkezelés: 295 A projekt eredményei

Kockázatok A csökkenő humánerő-forrás kapacitás mellett: - Eredmények fenntarthatósága - A kialakított együttműködések elsorvadása - Megvalósuló módszertani újítások beépítésének nehézségei az alaptevékenységbe

Lehetőségek - Az alprojekt eredményeinek maximális fenntartása - Az alprojekt országos szintű kiterjesztése - Alaptevékenységbe a módszertani újítások beépítése - Következő tervezési ciklusban ( ) a stratégiai fejlesztési dokumentumokba bővíteni a szabadulás utáni reintegrációs szolgáltatásokat (pl.: félutas házak) - A társadalmi szemléletformálásra nagyobb hangsúlyt fektetni, a helyi közösségeket támogatni a befogadás érdekében.

Köszönöm a figyelmüket!