Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelettel köszöntöm
Advertisements

Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban Közösségi videó, endogén értékelés és társadalmi tanulás a LEADER Programban.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A stratégiai tervezés történeti háttere
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
Az ÚMVP intézményrendszere
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Strukturális és Kohéziós Alapok
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A megújuló energiatermelés foglalkoztatási hatásai
Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése Leonardo da Vinci innovációtranszfer projekt Dr. Balázs.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A kistérségi gyerekesély programok tervezési folyamata Kalmár Ildikó - Dandé István - Herman Szabolcs Regionális koordinátorok Magyar Tudományos Akadémia.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Gáspár Mátyás – Dömötör Ildikó. o A mintaadó közigazgatási jó gyakorlatok jelentősége ismert, de jelenleg nem kihasznált erőforrás o Hatalmas tapasztalati.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Szent István Egyetem, Gödöllő NFÜ május 6-7-i nemzetközi értékelési és módszertani konferenciája

Részvételi értékelés értékelés, amelyet a professzionális értékelők a nem professzionális értékelő érintettekkel együttműködésben végeznek evaluation that involves trained evaluators working in partnership with non-evaluator stakeholders

Részvételi értékelés lehetséges előnyei I.Részvétel érték önmagában, állampolgári felelősségvállalás II.Pragmatikus indokok  Kockázatok, bizonytalanság csökkentése  Nagyobb legitimáció, könnyebb megvalósítás  Innováció lehetősége  Konfliktusok megelőzése

Folyamatosság Észlelés TervezésAkció Értékelés A helyi erőforrásokat csak úgy lehet mozgósítani, ha a helyi szereplők a fejlesztés minden fázisában részt vesznek, a koncepció megalkotásától, a tervezésen keresztül a megvalósítás és az értékelés fázisáig.

Tervezést/értékelést segítő részvételi módszerek  Mélyinterjúk  Fókuszcsoportok az érintettekkel  Fórumok az érintettekkel  Részvételi videó  Állampolgári Tanács  Jövő-tervező műhelyek  Konszenzus konferencia

Komolyan veendő  Időigényes  Mozgósítás, bevonás  Részvételre képesítés (tervezők, önkormányzatok, értékelő szakemberek, civilek stb.)  Legitimáció

 Szakértők uralmát (technokrácia) a központi szakértők nem ismerik ki magukat a helyi viszonyok között, és így a helyi elit érdekeit erősítik  „Föntről lefelé” (top-down) tervezői/értékelői gyakorlatot a több szintű rendszerben nincs érdemi információ- áramlás alulról fölfelé, ezért a nemzeti szintű tervezés/értékelés (ÚMVP, ÚMFT) nem tudja figyelembe venni a regionális és helyi szintű terveket és igényeket Ha az intézményrendszer erősíti

 Lehetőség „képessé tétel” nélküli helyzetet a központi tervezők/értékelők adottnak veszik, hogy a helyi érintettek is átlátják a rendszert, ám az egyenlőtlen informáltság miatt előbb kapacitásépítésre lenne szükség  Komplex tervezési/fejlesztési/értékelési gyakorlat hiányát a tervezés, végrehajtás, értékelés szétválik nincs gyors visszacsatolás

 a pénzügyi és jogi dominanciát a szakmai- tartalmi szempontokkal szemben elköltött pénz nagysága számít, döntően előre meghatározott, mennyiségi indikátorokat alkalmaz  „részvételiség” hiányát, tisztázatlanságát a tervezők/értékelők nincsenek fölkészülve a folyamat-menedzsmentre, hiányzik a bevonást, az érintettek részvételét célzó szemlélet Ha az intézményrendszer erősíti

Összefoglalva  A komplex gazdasági-társadalmi-ökológiai hatásokat és összefüggéseket figyelembe vevő tervezésre, fejlesztésre, értékelésre van szükség  A több szintű tervezői/értékelői rendszerben az „alulról fölfelé” áramlás, az érintettek szerepének egyenjogúsítása szükséges  Radikális demokratizálás kell az aktív társadalmi részvétel erősítése érdekében  A társadalmi tőkét építő, erősítő tervezési, fejlesztési, értékelési rendszer ígéri a hosszú távú sikereket

Felvetések  Mit értékelünk? Célok megvalósulását vs. folyamatot, mindkettőt? Hogyan határozzuk meg a célokat? Ki határozza meg a célokat? Ki választja ki az indikátorokat?  Ki értékel? Tervező/független értékelő/ érintettek? Ha az érintettek, akkor őket fel kell erre készíteni? (kapacitásépítés)  Mi a monitoring bizottságok szerepe az értékelésben?  Mit értékelünk: projekt? intézkedés? prioritás? program szinten? Ezek hogyan kapcsolódnak?  Hogyan értékelünk? (kvalitatív módszerek lehetőségei)  Mikor? Ex-ante, félidős, ex-post: kell-e ex-ante, ha az érintettek részt vettek a tervezésben?

Participatory  Participant focus and ownership of evaluation  Broad range of stakeholders participate  Focus is on learning  Flexible design  Rapid appraisal methods  Outsiders are facilitators Conventional  Donor focus and ownership of evaluation  Stakeholders are often don’t participate  Focus is on accountability  Predetermined design  Formal methods  Outsiders are evaluators

Környezeti Társadalomkutatók (essrg) Környezetgazdaságtani Tanszék Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Szent István Egyetem