Nemzetközi Mértékegységrendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Fejezet A testek mozgása
Advertisements

A tehetetlenség törvénye
Mértékegységek.
A történelmi idő.
a terület meghatározása
Az idő mérése.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Tudtad-e? Kattints. Tudtad-e, hogy a “The quick brown fox jumps over the lazy dog” mondatban az angol ABC minden betűje használva van? Tudtad-e, hogy.
Kereső programok használata
Munkavégzés fajtái Szellemi munka Fizikai munka.
MUNKA, ENERGIA.
EGYENLETES MOZGÁS.
Mértékegységek Átváltások.
Fizikai mennyiségek.
A hosszúság mérése.
A test tömege.
Műveletek logaritmussal
Dr. Angyal István Hidrodinamika Rendszerek T.
ALAPVETŐ MÉRÉSEK.
Arányosság, százalék Érettségi követelmények:
Általános és szerves kémia Ökrös Bence. Decimális szorzóPrefixum számértéke neve jele exa-E peta-P tera-T 10 9 giga-G 10 6 mega-M 10.
A számírás története.
Mértékegységrendszerek SI, IUS
A relatív molekulatömeg
Fizikai mennyiségek.
Hasáb térfogata 10. kép 1 m3 1 dm3 1 cm3.
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
BEVEZETŐ A FIZIKA TÁRGYA
A tömeg.
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Ismétlő kérdések 1. Mennyi helyzeti energiát veszít a húgod, ha leejted őt valahonnan? Hegedül-e közben? 2. Számold ki az Einstein tétel segítségével a.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A dinamika alapjai III. fejezet
Fizika 1. Alapvető ismeretek Alapvető ismeretek.
Kettes számrendszer és mértékegységek
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Hosszúság mérése Szalisznyó lászló 9.b.
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Készítette: Csapó Krisztina 9/c
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Készítette: Kiss István
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A sűrűség.
Karakterek, bekezdések formázása
Fizika Dr. Beszeda Imre jegyzete alapján.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Mérések. A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) Ma már a világ valamennyi állama alkalmazza a Nemzetközi Mértékegységrendszert. Párizsban fogadták el.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
A fizika mint természettudomány
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Az SI mértékrendszer.
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
GPS kezelési alapismeretek
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Szakmai fizika 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018.
2 mi 4800 ft = ______ ft.
Előadás másolata:

Nemzetközi Mértékegységrendszer

Miért szükséges a mértékegységrendszer? A történelem folyamán az egyes országok ugyanannak a fizikai mennyiségnek más-más mértékegységeit használták.Ez megnehezítette a mérési eredmények összehasonlítását, és sok fálreértést okozott. A különböző mértékegységek használata nagyban gátolta a gazdasági fejlődést. A képekről láthatjátok hogyan vezettek be bizonyos mértékegységeket. Melyik fizikai mennyiség mértékegységei ezek? Mi a hátránya az ilyen módon bevezetett mértékegységeknek?

“Minden idők minden emberének” Sok próbálkozás után, a XX. század közepén, ennek a francia forradalom szállóigéje vetett véget: “Minden idők minden emberének” (“À tous les temps, à tous les peuples”). Szerintetek mit jelent valójában ez a szállóige? Történelem ótán beszéljétek meg!

A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) Ma már a világ valamennyi állama alkalmazza a Nemzetközi Mértékegységrendszert. Párizsban fogadták el 1960-ban. A Nemzetközi Mértékrendszer rövidítése :SI. (franciául: Le Systeme International d’ Units)

SI Mit tartalmaz az SI mértékegységrendszer ? alapmértékegységeket származtatott mértékegységeket mértékegységek előszócskáit ( prefixumokat) SI

Az SI mértékegységrendszerben hét alapmennyiség van. Az SI mértékegységrendszer alapmennyiségei és alapmértékegységei Az SI mértékegységrendszerben hét alapmennyiség van. Az alábbi táblázat az alapmennyiségeket, mértékegységeiket, és a mértékegységek jelét tartalmazza. MENNYISÉG MÉRTÉK-EGYSÉG MÉRTÉKEGYSÉG JELE Hosszúság méter m Idő másodperc s Tömeg kilogramm kg Hőmérséklet kelvin K Elektromos áramerősség amper A Fényerősség kandela cd Anyagmennyiség mól mol

(fr. étalon – alapméretet vagy ősmétert jelent). Az alapmértékegységeket megfelelő szabványminták vagy etalonok határozzák meg. (fr. étalon – alapméretet vagy ősmétert jelent). A képeken a méter és a kilogramm etalonja látható, vagyis az ősméter és az őskilogramm.

Származtatott mértékegység a newton (N) is, amely így írható fel: Származtatott mértékegységek az SI rendszerben Azok a mértékegységek, amelyek kifejezhetők az alapmértékegységekkel, a származtatott mértékegységek. Tanultuk, hogy a sebességet a megtett út és az eltelt idő hányadosa adja meg.Ebből következik, hogy a sebesség mértékegysége a méter (m) és a másodperc (s) hányadosa. Származtatott mértékegység a newton (N) is, amely így írható fel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz A fizikai mennyiségek jelölése A fizikai mennyiségeket latin vagy görög betűkkel jelöljük.Megkülönböztetés céljából a mennyiségeket dőlt ( italik) betűkkel, a mértékegységeket pedig egyenes állású betűkkel írjuk. . ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

s s Tanultuk, hogy a megtett út jele: Mivel több fizikai mennyiség és mértékegység van mint betű, előfordul, hogy ugyanaz a betű több jelölésre szolgál. Tanultuk, hogy a megtett út jele: s Ugyanezzel a betűvel jelöljük az idő mértékegységét, a másodpercet is: s azzal a különbséggel, hogy a fizikai mennyiséget dőlt (italic), A mértékegységet pedig egyenes állású betűkkel írjuk.

A mértékegységek előszóinak jelentése Említettük, hogy előszót (prefixumot ) lehet hozzátenni a mértékegységekhez, hogy az eredeti egység valahányszorosaihoz jussunk. Előszók:kilo, milli, mega... Mindegyik prefixum a 10 hatványa, ( pl.10, 100, 1000 ). A kilo- ezerszerest, a milli- ezredrésznyit jelent, így ezer milliméter egy méter és ezer méter egy kilométer. . A millisecundum a másodperc ( secundum) ezred része.

Nagyság Előszó Jel 1 000 000 mega M 1000 kilo k 100 hekto h 10 deka da A mértékegységek tízes hatványszorzói ( prefixumok) Nagyság Előszó Jel 1 000 000 mega M 1000 kilo k 100 hekto h 10 deka da 1 - 0,1 deci d 0,01 centi c 0,001 milli m 0,000 001 mikro μ Vegyük példának a kilo előszót. A kilogramm - ezer gramm, a kilométer -ezer méter, a kilonewton- ezer newton... .

Az USA-ban az SI rendszer mellett egy másikat is használnak,amelyben a hosszúság mértékegységei a hüvelyk,rőf, mérföld... Igy az internetről megtudhatjuk, hogy minden idők legjobb kosarazójának, Michael Jordannak a magassága 6 ft 6 in (6 láb és 6 hüvelyk), New Yok és Chicago között légvonalban a távolság 720 mérföld. Mivel gyakran találkoztok ezekkel a mértékegységekkel is ( főleg tv műsorokban), mondjunk néhány szót ezekről a mértékrendszerekről is.

US Customary system és British Imperial system Az angol nyelvterületű országokban az SI rendszer mellett, ez a két mértékegységrendszer van használatban . Néhány mértékegység, amelyet a hosszúság mérésére alkalmaznak: hüvelyk, coll (inch) 1 in=25,4 mm láb (foot) 1 ft=30,48 cm rőf (yard) 1 yd=91,44 cm mérföld (mile) 1 mi=1609,344 m Számítsátok ki Michael Jordan magasságát centiméterekben, A New York-Chicago távolságot (légvonalban) kilométerekben.

A térképen látni, hogy csaknem minden orszég elfogadta a metrikus rendszert, néhány kivételével ( ezek pirossal vannak jelölve a térképen). Keressétek meg a földrajzi atlaszban, mely országokban nem fogadták el a metrikus (SI) rendszert.