Babiloni matematika Jutasi Szilvia Infotanár MA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

Hieroglifák.
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
A történelmi idő.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
A Pi értékének meghatározása, mint az egyik ókori probléma
Matematikai Analízis elemei
ALKALMAZOTT KÉMIA Értékes jegyek használata a műszaki számításokban
Műveletek logaritmussal
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Algebra a matematika egy ága
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Hegyesszögek szögfüggvényei
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
A számírás története.
Pitagorasz tétel és életútja.
Perzsáktól származó régészeti leletek
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Az ókori görög Kultúra legnagyobb matematikusai
A kezdet kezdetén Az ősember számoláshoz az ujjait használta, ennek latin neve digitus. Később a számoláshoz köveket, fonalakat és egyéb eszközöket használtak,
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Matematika Számok, számítások.
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
Exponenciális egyenletek
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Tökéletes és a Barátságos számok
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés

XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Számrendszerek kialakulása
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
RÓMAI SZÁMOK.
Számtani és mértani közép
és a Venn-Euler diagrammok
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
ISMÉTLÉS A LOGOBAN.
Az egyiptomi írás.
Számítástechnika története
Hasonlósági transzformáció ismétlése
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
A természetes számok osztása, az osztás tulajdonságai
Kettes számrendszer.
INFOÉRA 2006 Nagypontosságú aritmetika II.
Érdekességek, tanulságok Balogh Szabolcs Programtervező matematikus
Hasonlóság modul Ismétlés.
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Babiloni matematika Jutasi Szilvia Infotanár MA

Babiloni matematika Babilóniai matematika alatt azt a rendszert értjük, melyet Mezopotámiában (mai Irak területe) használtak a korai sumerektől a hellenisztikus kor kezdetéig. Azért nevezik babilóniai matematikának, mert Babilonnak, mint tudományos központnak központi szerepe volt benne, ezt a szerepét azonban a hellenisztikus korban elvesztette.

Babiloni matematika Ekkortól kezdve a babilóniai matematika egyesült a görög és egyiptomi rendszerekkel, amely a hellenisztikus matematika kialakulásához vezetett. Később az arab birodalom uralma alatt Mezopotámia, különösképpen Bagdad ismét fontos szerepet kapott, mint a muzulmán matematika tudományos központja.

Babiloni matematika Az első helyiértékes számírás emlékeit Mezopotámiában és annak fővárosában, Babilonban találták meg. Ezek kb. 4000 éves (Kr. e. 2000 körül) agyagtáblák.

Babiloni matematika Kr. e. 1900 és 1600 között készítették az emberiség egyik legősibb számelméleti dokumentumát, a Plimpton 322 néven is ismertté vált babiloni agyagtáblát. Ezen megtalálható egy sor ún. Pitagoraszi számhármas, jóval Pitagorasz előtt.

Babiloni matematika Ezeken az agyagtáblákon a 60-as számrendszer fedezhető fel. A 60-as számrendszer nyomait ma is megtalálhatjuk, hiszen az idő illetve a szög fokban történő mérésénél 60 a váltószám. 1 óra = 60 perc, 1 perc = 60 másodperc

Babiloni matematika A babiloniak az első kilenc számjegyet megfelelő számú vonással jelölték (ék). A 10-re külön jelük volt (sarokpánt), annak ismétlésével írták le a 20-at, 30-at, 40-et és 50-et. A 60 jelölésére újból az 1-es jelét használták (helyiérték!).

Babiloni matematika A 60-as számrendszerben dolgoztak, de nem volt 60 különböző számjegyük, ahogy azt az ember elsőre elvárná. A babiloniak nem használták a nullát, így aztán leírva pl. az 1 és a 60 ugyanúgy nézett ki. Csak a szövegkörnyezetből lehetett következtetni rá, hogy pontosan melyikről van szó.

Babiloni számok 1től 59ig

Agyagtáblák A babiloniak nádpálcával puha agyagtáblákba írtak, majd azt kiégették. A pálca alakja okozza az ékírás jellegzetes formáját.

A babiloni táblázatok: Plimpton 322 A babiloniak a táblázatok megszállottjai voltak. Az egyik tábla, amelyet megfejtettek rendkívüli. Ez a tábla a Columbiai Egyetem múzeumának birtokában van.

Plimpton 322 Nincs rajta semmi más, csak 15 számhármas. Mindegyik számhármasra igaz, hogy az első szám négyzetszám, és megegyezik a másik kettő összegével, amelyek maguk is négyzetszámok – azaz a tábla tizenöt pitagoraszi számhármast tartalmaz.

Pitagoraszi számhármasok (néhány) 5 3 4 13 12 25 7 24 17 8 15 41 9 40 61 11 60 37 35 85 84 65 16 63 29 20 21 53 28 45 33 56 36 77 89 39 80 97 72

Négyzetgyök 2 Az 1-nél kisebb helyiértékeket is használták, „hatvanados” törteket írtak. Így maradt fent a értéke: 1·600+24·60-1+51·60-2+10·60-3 alakban, 4 tizedesjegy pontossággal (1,4142):

Négyzetgyök 2 A Yale egyetemen található 7289-es agyagtábla jegyzetekkel

Négyzetgyök 2 A gyökvonás elvégzésére egyébként a numerikus matematikában ma is használt iterációs eljárást alkalmazták: legyen a0 a első, tetszőleges közelítése (akár 1-et is vehetünk), minden további közelítést pedig az előzőből a fenti képlet szerint számolták. Ez az eljárás meglepően gyorsan konvergál: ha pl. a0=1-ből indulunk, akkor a1=1,5 és a2=1,415...

Babiloni táblázatok Szorzótábla Az osztást reciprokkal történő szorzással végezték. Számolásaik megkönnyítésére különböző táblázatokat használtak. Volt szorzó és reciprok táblázatuk, sőt négyzet, köb és négyzetgyök táblázatuk is. Szorzótábla

Egyenletek A régészeti leletek azt mutatják, hogy már ismerték az első és másodfokú egyenletek megoldását, sőt oldottak meg harmadfokú egyenletet is. Egy általuk megoldott akkori időből származó feladat: Két négyzet területének összeg 1000. Az egyik négyzet oldala a másik oldalának kétharmadánál tízzel kisebb. Mekkorák a négyzet oldalai? Ennek a feladatnak a megoldása során a 13x2-120x-8100=0 másodfokú egyenlethez jutunk.

Pitagorasz tétele Ismerték és bizonyítani is tudták a Pitagorasz tételt. A babiloni matematika közvetlenül is nagy hatással volt az ókori görög matematikusokra, elsősorban Thalész-ra és Pitagorasz-ra, valamint a hindu matematikára is.

Pitagorasz tételének egy bizonyítását is a babiloniakhoz kötik: Ha mindkét ábráról elhagyjuk a négy-négy egybevágó háromszöget, a maradék idomok területe megegyezik. a2+b2=c2 a b c

Háromszögek Ismerték a háromszögek hasonlóságát Az írásos emlékekből tudjuk, hogy geometriai ismereteik meglepően fejlettek voltak, de ezek elsősorban a gyakorlati életet szolgálták.

Kamatszámítás I.e. 600-as évekből származó leleteken kamatszámítási feladatokat találtak, tehát ismerték a százalékszámítást.

Babiloni matematika Összefoglalva: A babiloniak két legnagyobb, máig élő hozzájárulása a matematikához a 60-as számrendszer és a helyiérték bevezetése.

Felhasznált irodalom http://mathdl.maa.org/mathDL/22/?pa=content&sa=viewDocument&nodeId=2591&pf=1 http://www.bethlen.hu/matek/Mathist/Forras/Babiloni_matematika.htm http://people.inf.elte.hu/nejnabi/haromszogek.ppt