A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, tanárképzés az ELTE-n
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS. REFORM? MAJEN? MI A JÓ EBBEN NEKEM?
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
„Tanár leszek!” Hogyan tovább?
Szakma és hivatás Kihívások és válaszok a közoktatásban és a pedagógusképzésben Budapest 2009 október 8. Átalakuló felsőoktatás: A Bologna folyamat 10.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A megújuló tanárképzés
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon Ilyash György projektasszisztens Az ELTE TÁMOP /2/B/KMR projektje: Pedagógusképzési hálózat.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Pedagógus oklevelek elismerése
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Ágazati szakképzés változásai
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
BEVEZETŐ.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A tanári mesterszak Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Papp Lajos ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály.
A tanárképzés szerkezete
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az idegennyelvi képzés helyzete a bolognai- rendszerű képzésben (Nyelvi követelmények) MFRFK Gödöllő április 22.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Szakirányválasztás Lengyel Ágnes ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály Szakirányválasztással kapcsolatos tájékoztató – pedagógia.
Savaria Egyetemi Központ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Előadás másolata:

A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály

Miről lesz szó? kronológia változó jogszabályi környezet –új képzési modell –folyamatos változások rendszerek –képzési szerkezet –résztvevő intézményi struktúra –intézményi belső struktúra A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

A tanári MA kialakításának kronológiája (1991–)1995–2001. OGY határozat végrehajtása (egységes, moduláris, kreditrendszerű tanárképzés a duális rendszerben, pedagógus- továbbképzés) 2002–2004. CSEFT, MUP 2002–2005–2007– NBB PAb PPK 2004–2005. Ftv., NFT HEFOP –2007(2008). MRK PKB 2007–2008– MAB, szakindítások A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

11. A közoktatás fejlődése szükségessé teszi a tanító- és tanárképzés korábbi szerkezetének átalakítását. Az egységes tanárképzés kialakításnak biztosítania kell a főiskolai intézményrendszer értékeinek megőrzését és a szakmai követelmények magasabb színvonalra emelését, valamint a megfelelő színvonal folyamatos fenntartását. A kétszintű egyetemi szakmai képesítés mellett a tanári képesítés megszerzésének egységes modulját kell kialakítani. A tudományegyetemeken a tanárképzéssel és -továbbképzéssel kapcsolatos megnövekedett feladatokra nagyobb szervezeti egységet, tanárképző intézetet (kart) kell létrehozni, mely a sajátos szakmai és szervezési feladatok megfelelő színvonalú ellátását, valamint az összes tanárszakon az egységes követelmények érvényesítését tudja biztosítani. A többi, tanárképzéssel is foglalkozó intézményben a tanárképzés hagyományos szervezeti kereteinek megtartásával egyidejűleg gondoskodni kell a kívánatos szakmai színvonal fenntartásáról. A tananyagban és az oktatásszervezésben végbement változások alapján ki kell alakítani a pedagógusok általános és kötelező továbbképzését és az ezzel összefüggő minősítési rendszert. A kialakítandó országos hálózatban a képzés és a minősítés tartalmi feladataiért az egyetemek (tanárképző intézetek) felelősek, a szervezését pedig a közoktatási törvény keretei szabályozzák. A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

A jogszabályi háttér /1995. (XI.4.) OGY hat. a felsőoktatás fejlesztésének irányelveiről 1049/1996. (V.22.) Korm. határozat a felsőoktatás fejlesztésének irányelveiről szóló 107/1995. (XI.4.) OGY határozat végrehajtását szolgáló feladattervről és jogalkotási programról 111/1997. (VI. 27.) Korm. rendelet a tanári képesítés követelményeiről 77/2002. (IV. 13.) Korm. rendelet a felsőoktatási alapképzési szakok képesítési követelményeinek kreditrendszerű képzéshez illeszkedő kiegészítéséről J/5029 Beszámoló a felsőoktatás fejlesztésének irányelveiről szóló 107/1995. (XI.4.) OGY határozat megvalósulásáról szeptember /2001. (XII. 21.) OGY határozat a felsőoktatás fejlesztésének kiemelt céljairól 1068/2004. (VII. 9.) számú Korm. határozat a Magyar Universitas Programról, valamint az új felsőoktatási törvény koncepciójáról 381/2004. (XII. 28.) Korm. rendelet a többciklusú felsőoktatási képzési szerkezet bevezetésének egyes szabályairól A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

A jogszabályi háttér évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról 289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet a felsőoktatási alap- és mesterképzésről, valamint a szakindítás eljárási rendjéről 15/2006. (IV. 3.) OM rendelet az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről folyamatos változásban ( ) A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

A képzési szerkezet A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap 1. szakterület = alapképzési szak 120 kr 2. szakterület 50 kr tanári alapozó 10 kr szakterületi modul (30) kr szakterületi modul (50) kr ped-pszi modul 40 kr gyakorlat 30 kr MA Tanári szak 150 kr BA/BSc szak 180 kr

A résztvevő intézmények OKM OH MRK MAB felsőoktatási intézmények közoktatási intézmények és fenntartóik  tájékozatlanság, ismerethiányból fakadó ellenérzések  a jogkövetési szándék hiányának általános jelensége  fokozatos rátanulás, új eljárások kialakítása A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap

Intézményi struktúra A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap tanári MA Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pedagogikum Központ Karok: BTK, BGGYK, IK, PPK, TTK Testületek

Hol tartunk? kiérleletlen oktatáspolitikai-stratégiai elképzelések, politikai és lobbicsopor- tok különérdekei, elbizonytalanított szakigazgatás, kifáradt intézmények  egy evolúciós, tanulási folyamat ered- ményeként létrejött, a közoktatási igé- nyekre referáló, részleteiben pontosí- tandó, kiegészítésre szoruló képzési modell A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap