Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Matematika és módszertana
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
A pedagógiai kutatás módszertana Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanító- és óvóképző szak.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
A pedagógiai kutatás módszertana Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanító- és óvóképző szak.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Korai tehetségnevelés
A Számvitel Didaktikája
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
Marketing információs
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Balatonboglár, március 24.1 A szakértői munka tudományos megalapozottsága, lépései, módszerei, eszközei „A tájékozott szakértő” Szakmai és jogi ismeretek.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Dr. Szilágyi László (Nyíregyház Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Balatonboglár, március 24.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Előadás másolata:

Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat Főpályázó: Szokolszky Ágnes Pályázók: Dúll Andrea Járai Róbert Krajcsi Attila Lábadi Beatrix

Cél: Elősegíteni a kutatásmódszertan alapjainak gyakorlatorientált elsajátítását a pszichológus alapképzésben Gyakorlati ismeretanyag Gyakorló feladatok A „Kutatómunka a pszichológiában. Metodológia, módszerek, gyakorlat” c. tankönyv (2004, Osiris) kiegészítése, de önállóan is használható

Főbb jellemzők: Tankönyvre épül A kutatási folyamat logikáját követi Átfogó Hangsúly az új technológiákon (internet, szoftverek) Rugalmas feldolgozás lehetősége Tanórai irányított / tanórán kívüli önálló Egyéni / kiscsoportos Honlap

A könyv felépítése „A” (142 oldal) – Elméleti bevezető rész / „Metodológia” „B” (274 oldal) – Módszercsoportok (a kísérleti, korrelációs, és kvalitatív stratégia keretében „C” (36 oldal) – Kutatás és közlés a gyakorlatban

A gyakorlati tananyag felépítése, fejezetei 1. A pszichológiai kutatás teljes íve és alapstratégiái – áttekintés 2. Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézisek megfogalmazása 3. A témához illő kutatási stratégia és módszer megválasztása 4. A mintavétel 5. A szakirodalom feltárása 6. A kísérlet 7. A megfigyelés 8. A kérdőív 9. A teszt 10. Az interjú 11. A tartalomelemzés 12. Adatbevitel, adatelemzés 13. Az eredmények értelmezése, elméletépítés 14. Az eredmények nyilvánossá tétele 15. A pszichológiai kutatás etikája

Az egyes fejezetek felépítése Célmeghatározás, utalás a tankönyv kapcsolódó részeire A gyakorlati ismeret rövid összefoglalása – problémaorientált alpontok Pozitív / negatív példák bemutatása Feladatok

Példa: 2. Témakeresés, a kutatási kérdés és a hipotézis megfogalmazása Lábadi Beatrix Célmeghatározás: Ebben a fejezetben bemutatjuk, hogy milyen az ideális kutatási téma, és ötleteket adunk arra, hogyan találd meg a számodra megfelelő vizsgálati témát és kérdést Gyakoroljuk a kutatási kérdés és a hipotézis helyes megfogalmazását Bemutatjuk, hogy a hipotézisünkben felállított elméleti feltevésből hogyan lesz vizsgálható jelenség a konceptualizálási és operacionalizálási folyamaton keresztül

Problémaorientált alpontok 2.1. Milyen a jó kutatási téma? 2.2. Hogyan válasszunk kutatási témát? 2.3. Hogyan fogalmazzuk meg kutatási kérdésünket? 2.4. Hogyan konceptualizáljuk a kutatási kérdést? 2.5. Alkossunk hipotézist! 2.6. Operacionalizáljuk a változókat!

Alpontokhoz rendelt példák - ellenpéldák 2.5. Alkossunk hipotézist! /Mi a hipotézis, hogyan alkothatunk hipotézist, melyek a jó hipotézis jellemzői/- például: Vizsgálható és ellenőrizhető Példa A valóságtól elszakadó rajzfilmeken bemutatott agresszió látványa növeli a gyermekek felnőttekkel szemben mutatott nyílt, támadó viselkedését. Ellenpélda A filmen látott agresszió növeli a háborúk valószínűségét. MERT ez a feltételezett összefüggés közvetlenül nem tesztelhető, a háborúk kialakulásának valószínűsége mint változó túl nagy és túl összetett kategória ahhoz, hogy egy változóként megragadhassuk. Az összefüggés más-más empirikus szintre utal: a filmen látott agresszió intraindividuális, míg a háború egyén feletti szinteket (társas, csoport) céloz meg.

Feladatok Feladat A következő hipotézisekről döntsd el, hogy megfelelőek-e és indokold döntésedet! A csecsemők tanulási képességei folyamatosan növekednek az élet első hónapjaiban. A 2 éves gyerekeknél a szavak kétszavas mondatokba való rendezésének képessége egybeesik azzal, amikor a mintha-játékokban tárgyakat kezdenek kombinálni. A másodlagos érzelmek megjelenésének feltétele a társas normák megértése és alkalmazása mások és a saját viselkedésében. Az agresszív szülők gyerekei is agresszívek. Két feladat egyidejű végrehajtása attól függően fog interferálni egymással, hogy milyen mértékben begyakoroltak a feladatok.

A feladatok típusai Fiktív hibás megoldások kritikai értékelése Publikált kutatások elemzése Saját megoldás, az ismeretek önálló alkalmazása

Folyamatos fejlesztés