A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Etikai Kódex.
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”
TTI kerekasztal Pécs, április Spin-off vállalkozások a Debreceni Egyetem - Bartha Klára innováció menedzser Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia.
A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Publikáció vagy szabadalom?
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
Fiatal feltalálóknak Pályázat. Támogatására  Fiatal kutatók,  Innovációval foglalkozó  micro- és kisvállalkozások.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció a Pécsi Tudományegyetemen
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
A high-tech cégalapítás gyakorlati szempontjai
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai

Egyetemi-vállalati együttműködési formák az ELTE-n Közös kooperációs kutatások (RET-ek, KKK-k) (25%) spin-off cégek: klasszikus spin-off egy sincs, vagy egy egyetemi oktató által létrehozott vállalkozás (pl. a szoftvergyártó Firmlinks), vagy kutatócsoport által létrehozott vállalkozás (pl. a biológiai kutatásokat végző Algernon). Ezek a cégek helyiséget (irodát és labort) bérelnek az egyetemtől (1-2%) kutatási megbízás, egy-egy konkrét kutatásra szóló időszaki megbízás, az ilyen típusú együttműködés a leggyakoribb, és ebben van a legnagyobb anyagi potenciál is, pl. Richter, Égis, Chinoin, Microsoft, BASF vállalatokkal. 60% képzési együttműködés: gyógyszergyárak vezető laboránsait képzik ki (5%) cégeknek tanácsadás (18-19%)

Szabadalmak Az egyetemnek még egyetlen bejegyzett találmánya sincs Jelenleg 5 db.beadott szolgálati szellemi tulajdon vár elbírálásra. A hasznosításról egyenlőre nincs egyetemi stratégia. Működő modell: a szabadalmat az egyetem a kutatók és a befektetők által létrehozott hasznosítő vállalkozás számára bérbe adja.

Szabadalmak hasznosításának feltételei az egyetem kutató számára vonzó kutatáshasznosítási modellt tud felkínálni, illetve a jogszabályi környezet (Ftv, innovációs törvény ellenmondásai) valamint a pályázati feltételek összhangba kerülnek.

Szellemi Tulajdonkezeléséről szóló Szabályzat Szabadalmaztatás eljárásrendje Találmány nyilvántar- tásba vétele TPIK Szolgálati és alkalmazotti találmány ismertetése a munkáltatóval Feltaláló Bejelentés másolatának elküldése a tudományos ügyekkel foglalkozó rektorhelyettes és a gazdasági főigazgató részére TPIK Találmány elkészülte Feltaláló Javaslattétel gazdasági szakértő személyére Gazdasági Főigazgató- ság Szakmai és gazdasági szakértő felkérése Rektorhe- lyettes Szakmai vélemény és gazdaságos sági számítás elkészítése Szakértők Előterjesztés az egyetem jogainak gyakorlásáró l szóló Találmányi Testületi határozatra Rektorhe- lyettes TT határozata az egyetem jogainak gyakorlásáró l(nyilatkozat) Találmányi Testület 0. nap 1. nap Határidők:2. nap -8. nap5. nap 17. nap47. nap90. nap Díjazási szerződés megkötése Feltaláló - Egyetem SZABÁLYZAT5§SZABÁLYZAT5§ Határidők:Ésszerű időn belül SZABÁLYZAT6§SZABÁLYZAT6§ Szolgálati találmányra igényt tart, az alkalmazottit hasznosítja 7§7§ TT határozatok: Szolgálati találmányra NEM tart igényt, az alkalmazottit NEM hasznosítja Hasznosító társaság tulajdonába adja Szabadalmi bejelentés megtétele vagy attól való eltekintés (üzleti titokként kezelés) TPIK A munkáltató tájékoztatás a szabadalmaztatásról, illetve annak elmaradásáról TPIK Igény a találmány hasznosításából származó nettó árbevétel 10%-ára, ha a határozat tartalmazza Egyetem Hasznosító vállalkozás létrehozása, vagy abban való részvétel Egyetem Határidők:

A TTTI szolgáltatásai 1. A projektek felmérése –Projektfelmérő adatlapok elkészítése –Az adatlap előzetes kiküldése, valamint az interjúk időpontjának megbeszélése (a feladat nagyságrendjének megismeréséhez fontos tisztázni, hogy hány projektről van szó) –Adatok feldolgozása (gépbe vitele, illetve a megfelelő szempont szerinti strukturálása) A projektek várható eredményének felmérése külső szakértő bevonásával. A szakértői jelentés visszacsatolása a menedzserigazgató és a kutatók felé

A TTTI szolgáltatásai 2. Szabadalmi tanácsadás –A szabadalom formai ellenőrzése (hasonló szabadalmat beadtak-e) –Segítségnyújtás a szabadalmi beadvány elkészítéséhez (szükség esetén szakmai tanácsadó szervezet közreműködésével) Kutatáshasznosítási modellek kidolgozása –A szellemi tulajdon hasznosítási módjának, illetve lehetőségének tisztázása. Külső szakértőt kérünk fel a feladatra, majd a szakértői vélemény alapján a kutató, a menedzser igazgató, és a TTTI munkatársai együtt dolgozzák ki hasznosítás modelljét, szükség esetén egyeztetnek a Főtitkárral. A modell szerinti hasznosítás megvalósításában való közreműködés –Egyetemi szabadalmi eljárás lefolytatása –A hasznosításhoz szükséges további tevékenységekben való közreműködés pl. licensz bérbeadás/eladás, cégalapítás stb.. –A hasznosítási eljárás gondozása (a megvalósulás nyomonkövetése, monitoring, visszacsatolási folyamat kialakítása)

Köszönöm a figyelmet!