Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék 2011. február 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Extenzionális mondatfunktorok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
LOGIKA.
Matematikai logika.
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
LOGIKA.
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Halmazok, relációk, függvények
Az informatika logikai alapjai
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Logika 11. A jog számára releváns logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék április 28.
Logika 7. A klasszikus logika kiterjesztése Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 24.
Characteristica universalis
Logika 6. Logikai következtetések
Halmazelmélet és matematikai logika
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Boole-algebra (formális logika).
A számítógép működésének alapjai
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logika 4. Logikai összefüggések Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 3.
Logikai műveletek.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Logika.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 9.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Az informatika logikai alapjai
Logikai műveletek és áramkörök
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Nulladrendű formulák átalakításai
2. Logikai alapfogalmak Gregor Reisch 1503
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.

Igazságfüggvény Egy vagy több állításból (a bemeneti értékekből) képez összetett állítást oly módon, hogy az eredmény (a kimenet) igazságértékét a komponensek (a bemeneti értékek) igazságértékei egyértelműen meghatározzák – számuk elviekben végtelen – a logika nevesít közülük néhányat, pl. negáció, konjunkció, alternáció stb. ← logikai műveletek – ezek kombinációjával bármely logikai összefüggés leképezhető – ezek képezik a logikai mondatok logikai alkatrészeit (logikai szavak, logikai jelek vagy logikai konstansok) – ezek rendezik a mondat nem-logikai alkatrészeit logikai struktúrába

Negáció p pp Természetes nyelvi megfelelői: ‘nem’, ‘nem igaz, hogy’ o Igazságfüggvényként az igazságértékeket fordítja meg o Egyargumentumú funktor o Monadikus logikai művelet = egyetlen logikai mondathoz kapcsolódik (a továbbiak diadikus műveletek lesznek) o Szimmetrikus: a kétszeres negáció az eredeti igazságértékeket adja vissza: p pp(  p)

Negáció – Mi az, ami nem igaz? Bernadett jegyzetel. Nem Bernadett jegyzetel. Bernadett nem jegyzetel. Nem igaz, hogy Bernadett jegyzetel. Márton szeretne sokat tanulni, és szeretne jó eredményekkel vizsgázni. (Nem igaz, hogy Márton szeretne sokat tanulni), és szeretne jó eredményekkel vizsgázni. = Nem igaz, hogy Márton sokat szeretne tanulni, viszont szeretne jó eredményekkel vizsgázni. Márton szeretne sokat tanulni, és (nem igaz, hogy szeretne jó eredményekkel vizsgázni). = Márton szeretne sokat tanulni, viszont nem igaz, hogy jó eredményekkel szeretne vizsgázni. Nem igaz, hogy (Márton szeretne sokat tanulni, és szeretne jó eredményekkel vizsgázni). = Nem igaz, hogy Márton egyszerre szeretne sokat tanulni és jó eredményekkel vizsgázni.

Konjunkció pqp & q & o Természetes nyelvi megfelelője: ‘és’ o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha mindkét bemenete igaz; minden más esetben pedig hamis:  p &  q   (p & q) o Kommutatív: p & q  q & p o Asszociatív: (p & q) & r  (p & r) & q  p & (q & r)  p & q & r

‘&’ versus ‘és’ Az ‘&’ és az ‘és’ megfeleltetése két esetben pontatlan: 1.A természetes nyelvben az ‘és’-nek a konjunkciótól eltérő jelentése is lehet: pl. az időben egymásra következés: Megebédeltünk és elmentünk kirándulni. Elmentünk kirándulni és megebédeltünk. Az időben egymásra következés nem kommutatív, nem érvényes a p & q  q & p ekvivalencia, nem feleltethető meg a konjunkcióval (mint logikai művelettel) 2.A természetes nyelvben a konjunkció más nyelvi eszközökkel, formákkal is kifejezhető: Ettünk is, ittunk is. Bár csodállak, ámde nem szeretlek.

Sheffer-funktor (negált konjunkció) pqp | q | o Természetes nyelvi jelentése: összeférhetetlenség o definíciója: p | q   (p & q) o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben hamis, ha mindkét bemenete igaz; minden más esetben pedig igaz o pl. Katira és Péterre mondva: „Legfeljebb egyikük van otthon.”

Alternáció (megengedő diszjunkció) pqp V q V o Természetes nyelvi megfelelője: ‘vagy’, ‘és/vagy’; latinul: ‘vel’ o Megengedő vagy, megengedő diszjunkció o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben hamis, ha mindkét bemenete hamis; minden más esetben pedig igaz

Alternáció Tulajdonságok: 1.  p   (p V q)  q   (p V q) 2.  p &  (p V q)   q  q &  (p V q)   p 3.Kommutatív: p V q  q V p 4.Asszociatív: (p V q) V r  (p V r) V q  p V (q V r)  p V q V r Bármely tagjának igazságából érvényesen következtethetünk az alternáció igazságára Egyik tagjának hamisságából – igaz alternáció esetén – szükségszerűen következik másik tagjának igazsága V

A konjunkció és az alternáció egymás duálisai Két igazságfüggvény akkor duálisa egymásnak, ha az egyik igazságfeltételében az igaz szavakat hamis szavakkal fölcserélve a másik igazságfeltételeit kapjuk. Konjunkció: kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha mindkét bemenete igaz; minden más esetben pedig hamis Alternáció: kimenetének igazságértéke abban az esetben hamis, ha mindkét bemenete hamis; minden más esetben pedig igaz V &

A konjunkció és az alternáció egymás duálisai p V q   (  p &  q) Esik az eső vagy süt a nap.  Nem igaz, hogy (nem esik az eső, és nem süt a Nap).  (p V q)   p &  q Nem igaz, hogy (esik az eső, vagy süt a Nap).  Sem az eső nem esik, sem a Nap nem süt.  p V  q   (p & q) Nem esik az eső, vagy nem süt a Nap.  Nem igaz, hogy (esik az eső és süt a Nap).  (  p V  q)  p & q Nem igaz, hogy (nem esik az eső, vagy nem süt a Nap).  Esik az eső és süt a Nap.

A konjunkció és az alternáció egymás duálisai  p V  q   (p & q) Nem esik az eső, vagy nem süt a Nap.  Nem igaz, hogy (esik az eső és süt a Nap). Bizonyítás (csak példaképpen!): pq pp qq  p V  q p & q  (p & q)

Sem—sem-funktor (negált alternáció) pqp║qp║q ║ o Természetes nyelvi jelentése: ‘sem… sem…’ o definíciója: p ║ q   (p V q)   p &  q o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha mindkét bemenete hamis; minden más esetben pedig hamis o pl.: Sem időm, sem energiám.

Kizárólagos vagylagosság (kizáró diszjunkció) pq pqpq  o Természetes nyelvi megfelelője: ‘vagy’; latinul: ‘aut’ o p  q  (p &  q) V (  p & q) o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha bemenetei eltérő igazságértékkel rendelkeznek

Vagy-típusok 1.Sheffer-funktor (negált konjunkció) VAGY az egyik, VAGY a másik, VAGY egyik sem 2.Alternáció (megengedő diszjunkció) VAGY az egyik, VAGY a másik, VAGY mindkettő 3.Kizárólagos vagylagosság (kizáró diszjunkció) VAGY az egyik, VAGY a másik

Kondicionális  esik az esővizes az utca esik az esőnem vizes az utca nem esik az esővizes az utca nem esik az esőnem vizes az utca o Természetes nyelvi megfelelője: ‘ha …, akkor …’ o p  q   (p &  q) o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha a feltételes állítás előtagja és utótagja is igaz

Kondicionális pqp  q Nem kommutatív Ha ég a villany, akkor otthon vannak. Ha otthon vannak, akkor ég a villany. 2. p  q kontraponáltja:  q   p kontrapozíció törvénye:  (p  q)   (  q   p) Ha jó az idő, akkor süt a nap. Ha nem süt a nap, akkor nem jó az idő. 3. Nem asszociatív p: Esik az eső.  nem igaz q : Sáros a föld.  igaz r : Esernyő van nálam.  nem igaz (p  q)  r  nem igaz p  (q  r)  igaz

Kondicionális 4.Leválasztási szabály: modus ponens: ha igaz kondicionális előtagja igaz, akkor utótagjának is igaznak kell lennie modus tollens: ha igaz kondicionális utótagja hamis, akkor előtagjának is hamisnak kell lennie ha igaz: Ha ég a villany, otthon vannak. modus ponens: ég a villany  otthon vannak modus tollens: nincsenek otthon  nem ég a villany 5.Láncszabály (tranzitív tulajdonság):  (p  q) &  (q  r)   (p  r)  (Ha ég a villany, otthon vannak.) &  (Ha otthon vannak, vendégül látnak.)   (Ha ég a villany, vendégül látnak.) 

Bikondicionális pqp  q  o Természetes nyelvi megfelelője: ‘ha …, akkor, és csak akkor …’ o p  q  (p  q) & (q  p) o Kétargumentumú mondatfunktor: két mondatból állít elő egy újat (= diadikus logikai művelet) o Igazságfüggvényként az igazságértékeket kapcsolja össze o Kimenetének igazságértéke abban az esetben igaz, ha bemenetei egyező igazságértékkel rendelkeznek

Bikondicionális  (p  q) esetén: o (  p   q) & (  q   p) o (  p   q) & (  q   p) kommutatív és asszociatív  (p  q)  p  q  (p &  q) V (  p & q) 

Példák Btk. 16. § Kísérlet miatt büntetendő, aki a szándékos bűn- cselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be. (Kísérlet) = (IGAZ, hogy egy szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi) ugyanakkor/ÉS (NEM IGAZ, hogy ezt a szándékos bűncselekményt befejezi) p  p &  q  xF &  (xG)

Példák Kuruzslás : Btk § (1) Aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki […] (Kuruzslás) = (jogosulatlanul ÉS ellenszolgáltatásért) VAGY (jogosulatlanul ÉS rendszeresen) fejt ki az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet p  (q 1 & q 2 ) V (q 1 & q 3 )

Példák Btk. 11. § (1) A bűncselekmény bűntett vagy vétség. (bűncselekmény)  (bűntett) VAGY (vétség) p  q  r Ptk. 11. § (1) Cselekvőképes mindenki, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki. (cselekvőképes) = akinek cselekvőképességét törvény (NEM IGAZ, hogy korlátozza) VAGY (NEM IGAZ, hogy kizárja) p   q   r   (xF)   (xG)

Példák Btk § (1) Aki mást megöl, bűntettet követ el […] HA valaki mást megöl, AKKOR bűntettet követ el. p  q  xF  xG Ptk § (2) Korlátozottan cselekvőképes személy csak közvégrendeletet tehet […] Korlátozottan cselekvőképes személy (végrendelete érvényes,) AKKOR, ÉS CSAK AKKOR, (ha végrendelete közvégrendelet). p  q  xF  xG