„A tárgy elnyeri formáját”. Iparművészeti Múzeum (1896) www.imm.hu Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések 2009. január 30. - március 22. Ezt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Történeti episztemológia
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
KI LESZEK ÉN? Önismereti komplex személyiségfejlesztő projekt
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
Kereskedelem Szakmacsoport
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az evolúció régen és most
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A képzőművészet-terápia
Térábrázolás különböző életkorokban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
DESIGNÖKOLÓGIA.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Minőségmenedzsment 1. előadás
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Minőségmenedzsment 2. előadás
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Emberi erőforrás menedzsment
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
A 19. századi líra átalakulása
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Az aszimmetria Repiszky Eszter.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Építészettörténet.
NEVELÉSELMÉLET.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A marketingkommunikáció
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa
vizuális kommunikáció
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Ami a Közös Európai Referenciakeretből (KER) és az Akkreditációs Kézikönyvből (AK) kimaradt.
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
3. Mit tudunk biztosan, és mit tanítsunk az iskolákban az élőlények származásáról?
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
VII. Szervezeti kultúra
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Művészetek Palotája. Budapest legfiatalabb többfunkciós kulturális létesítménye m²-t meghaladja az alapterülete.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
„A tárgy elnyeri formáját”
Skandináv Design Glázer Ádám – BVL27W.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A képzőművészet-terápia
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
SEEM alapok.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

„A tárgy elnyeri formáját”

Iparművészeti Múzeum (1896) Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések január március 22. Ezt a nemzetközi, nyílt pályázatra épülő biennálét az angliai Hímzők Céhe (Embroiderers' Guild) szervezte a Coats Craft Europe támogatásával azzal a céllal, hogy bemutassa az öltés szerepét a kortárs művészetben. A jelenlegi, hetedik biennáléra 37 országból összesen 608 művész 944 munkája érkezett be. Ebből nemzetközi zsűri választotta ki azt az 56 alkotást, amely 13 ország művészeinek alkotását mutatja be. A bemutatott művek anyaghasználata, technikái és az alkotók művészi felfogása igen változatos.

A tárgy elnyeri formáját Formát kap - elnyeri formáját. Formatervezés/design: tömegtermelés, ipari előállítás. Harmónia/egyensúly teremtésének kísérlete az adottságok, feltételek, körülmények között. (?) Tárgy és tárgysorozat

Alapvető követelmények Jó funkcionálás. Az elfogadott (?) esztétikai normáknak való megfelelés. Több-kevesebb jelentéssel bírnak. (?)

A tárgyak cseréje Tönkremegy. Technikailag elavul. Megunjuk, divatjamúlttá válik. Megváltozik az életkorunk és/vagy életmódunk, mást igénylünk. A „megelégedettség”

Formaváltozás, a formák evolúciója „A forma rendszerint az előképekből következik, életmódunkat befolyásoló változás ritkán fordul elő.” „Alapvetően eltérő, az előképhez képest radikális változtatást nemigen vagy ritkán fogadnak el az emberek és fogad be a környezet.” (Citroen DS 19 - Zunussi OZ hűtőszekrény)

A tárgyak formájának fejlődése, a tárgyak evolúciója Korábbi forma - új tartalom (kocsi, mosógép). Konrad Lorenz evolúciós példája

Objektív és szubjektív jelentéstartalom (?) Anyagi-szerkezeti felépítés Műszaki jellemzők Jelek, jelzések – észlelésük, értelmezésük „A tárgyban a formával kifejezhető információ, az üzenet a tárgy kommunikációja révén válik jelentéssé.” A jelentés aspektusai a megközelítés szempontjából: szemlélődő – használó és tudatosan elemző.

Forma, üzenet Vizuális észlelés, első benyomás: „a formatervezés célja…, hogy a tárgyválasztást segítse, illetve befolyásolja azzal, hogy a tárgy objektív tulajdonságait a forma üzenethordozó tulajdonsága által tegye kívánatossá.” A használatban derül ki, mennyire van harmónia a tárgy objektív és szubjektív tulajdonságai között.

Minőség Egyensúly: jól (forma)tervezett tárgy. Plusz kiváló minőség (?): kiváló design. Design díjak, design klasszikus tárgyak – múzeumok. Kiváló műszaki tartalom + magas, esetenként különleges esztétikai minőség + erőteljes szimbolika – a forma kiemelkedése a többi tényező közül: design-ikonok Emblematikus tárgyak

A minőséget befolyásoló tényezők, példák - a technika fejlettsége

Új anyagok: 3 dimenziós fémek, műanyagok, textil és kompozit anyagok

A kor szellemi állapota (ideológia, filozófia, művészet- és designelméletek)

Éghajlat, táj és helyi adottságok

Helyi (kulturális) hagyományok

Külső művészeti hatások

Alkotói egyéniség, képességek

A megrendelő igényei, lehetőségek, kulturáltsága

A jó tárgy „Amikor az adottságok minden szempontból kedvezőek, amikor a tárgyról szerzett ismereteink elmélyülnek, és amikor a tárgyról alkotott elképzelésünk kiteljesedik, akkor kapják meg a tárgyak azt a lehetőséget, hogy elnyerhetik formájukat.” Jól szolgálják az embert: –funkciójuknak minden ismert szempont szerint megfelelnek –kényelmes a használatuk –Illeszkednek a környezethez.

Tervezés - befogadás Cél – tartalom – forma. Észlelés – felismerés – értékelés.

Tárgy egynemű anyagból, szerkezet nélküli konstrukcióval: Gerrit Rietveld, Cikkcakk szék Verner Panton: S Chair (1955) Panton szék ( )

Zsebszámológépek Az első elektronikus zsebszgép: 1967, Texas Instruments

Braun ET 44

Kilincsek Stílus és funkcionalitás

HEWI Series 111-es típus (1979)

Tv készülékek Mint bútor és berendezési tárgy A plazma tv megjelenése BeoVision 5 (2002)