Elektroforézis Általában agaróz a hordozó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
„az emberek hazudnak, de a bizonyítékok nem”
KŐVIRÁG 6.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE
A polimeráz láncreakció Gurbi Bianka március 4. Emelt Biotechnológiai Számítások.
DNS replikáció Szükséges funkciók Iniciáció
A humán genom projekt.
A DNS Szekvenálás 2008 Géntechnikák labor.
Mikronalalitikai kurzus elválasztástechnika
Bakteriális genom térképezés Készítette: Mlinarics Edina IV. Biológus Bioinformatika SZIT.
Strukturális genomika Gyakorlati feladatok. SNP-k és vizsgálatuk Mi az SNP?
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
Molekuláris genetika Falus András.
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Az Örökítőanyag.
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
11 Fiktív példa az ELISA, Western blot és áramlásos citometria alkalmazására a humán diagnosztikában.
Öröklődés molekuláris alapjai
Bevezetés a genetikába
Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk égy adott génnel, vagy szekvenciával nagy mennyiségű DNS-re van szükségünk, ezért valamilyen módon „klónozni” kell, a gén.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Készítette: Kiss László
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Gélelektroforézis Molina Csaba.
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
Transzpozonok, tumormarkerek
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Béres J, Vas Sz, Kalmár L, Sényi K, Andrikovics H, Tordai A
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
Néhány alapelv, alapfogalom Gén: az örökítőanyag (DNS) fehérjekódoló szakasza (kb.) Génkifejeződés: a génről fehérje képződik Egy élőlény minden egyes.
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
A genetika (örökléstan) tárgya
Génsebészet Cseh Zsófia.
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Nukleinsavak kimutatása, szekvenálás
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
Molekuláris rátermettség tájképek Kun Ádám. Rátermettség tájkép  Minden genotípushoz rendeljünk egy fenotípust  Minden fenotípushoz rendeljünk egy valósz.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Receptor és szenzor fehérjék számítógépes tervezése Összeállította: Kiss Lóránd 2009.április.24. Bioinformatika szakirodalmi tanulmányok.
Számtani és mértani közép
Evolúciós Genom Biológia Gabor T. Marth, D.Sc. Department of Biology, Boston College Orvosi Genomika kurzus – Debrecen, Hungary, May 2006.
Normál szérum laktát normál RC az izomban Izom biopszia:RRF
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
Honalapító őseink genetikai öröksége Kristóf Zoltán, 2013.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
43. lecke A Humán Genom Program
Új molekuláris biológiai módszerek
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
Molekuláris biológiai módszerek
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
Molekuláris biológiai módszerek
A nukleinsavak szerkezete
Új molekuláris biológiai módszerek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Molekuláris biológiai módszerek
A DNS replikációja Makó Katalin.
Készítette:Tóth Karolina
Hattagú heterociklusos vegyületek
Alkossunk molekulákat!
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Előadás másolata:

Elektroforézis Általában agaróz a hordozó Különleges tisztaság, kis elektrendoozmózis DNS festése a DNS-hez kötődő fluoreszcens festékkel Ethidium bromide a leggyakoribb carcinogen Újabban a Syber green nagyon népszerű Sokkal érzékenyebb Nem carcinogen

Agaróz gél Mi ez a fragmentum itt? Vándorlás DNS felvitel helye Pozitív Negatív Kis fragmen -tumok Ezen a végén fényesebbek a fragmentumok. Miért?

Southern Blot

Pulsed Field Gel elektroforézis A hagyományos gélelfo nem jó a nagy DNS fragmentumok elválasztására Még a nagyon híg géleknél is a 40 kb-nál nagyobb fragmentumok a zsebben maradnak Kromoszóma méretű DNS-ek nem izolálhatók Alternatíva a Pulzáló Terű Gélelektroforézis Az áram irányát 90 fokkal változtatjuk időnként A kisebb molekulák gyorsabban veszik fel az irányt és gyorsabban mozognak a gélben

Minta PFG

DNS szekvenálás Sanger didezoxi láncterminációs módszere

Sanger gél Nagy fragmentumok Mekkora lehetséges legkisebb fragmentum mérete? Kis fragmentumok

Maxam Gilbert szekvenálás A bázisok közötti kötés kémiai bontása specifikusan (C, G, az összes purin, az összes pirimidin) A reakciót nem hagyjuk teljesen végigmenni Az egyik véget radioaktívan jelöljük A radioaktív fragmentumok mindig a jelzett véggel kezdődnek, a fragmentumok hossza véletlenszerű A fragmentum utolsó bázisát a kémiai tulajdonsága határozza meg

Maxam-Gilbert gél C T A G

A footprint módosított Maxam-Gilbert gél Egy általános nukleázt használunk. Véletlen hosszúságú fragmentumokat készít Az eredeti DNS molekula végét jelöljük terminális transzferázzal Ha a nukleáz kezelés előtt valami kötődött a DNS-hez, az enzim a lefedett DNS-t nem tudja hasítani Néhány sáv hiányozni fog A hiányzó sávok jelzik, hogy hol volt beborítva DNS

Footprint Kötő hely. Ha Párhuzamosan egy szekvenáló reakciót is futtatunk, akkor pontosan meg tudjuk mondani a fehérje kötőhelyének szekvenciáját.

Mutáció a baktériumokban Darwin vs. Lamarck Olyan egyszerűek a batériumok, hogy lamarckiánusok? Nem Szélesztés lemezre (Newcombe) Antibiotikum nélkül, Antibiotikummal, Mutánsok már korábban ott voltak a tenyészetben

Replica Plating Joshua és Esther Lederberg Nyomdázás bársonnyal Friss lemez Antibiotikum jelenlétében Ha nincs antibiotikum, akkor konfluens növekedés Minden telep egy már korábbi mutációt jelez.

Fluktuációs teszt Luria és Delbrück Statisztikus variáció a mintákban Egy éjszakás tenyészettel indul Mintákat vesz és széleszti fág rezisztenciára Egy mintasor ugyanabból a tenyészetből Más mintasorok különböző csövekből Széleszti, minden lemez egy egyedi o.n. tenyészetből Eltérő telepszám, fluktuáció.

Vezérelt evolúció Directed Evolution Megkérdőjelezi Luria és Delbrück elveit Azt mondja, hogy a mutáció szelekció után következik be A jelenség számos organizmusnál megfigyelhető A tipikus kísérletnél éheztetik a sejteket egy szükséges tápanyagra és azt figyelik, hogy az új mutációk mikor és milyen gyakorisággal jelennek meg

Directed Evolution Kettős mutánst sokkal nehezebb megkapni, mint az egyszerest.

Directed Evolution mechanizmusok

Hipermutabilitás Loewe et. al. (2003) Adatok több mint 10,000 generációból Mutációk/genom/nap

Roth módosította a hipotézist A dinB gén, ami a DNS polimeráz IV-et kódolja, szorosan kapcsolt a lac-hoz Ha a lac amplifikálódik, akkor a dinB is A DinB egy hibázó (error prone) enzim, ezért a mutációs ráta is nő.