GNSS elmélete és felhasználása A mérőjel terjedéséhez kapcsolódó hibák (troposzféra). A jelek vételéhez kapcsolódó hibák (ciklusugrás, fáziscentrum-külpontosság,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
a terület meghatározása
A vízszintes mérések alapműveletei
QAM és OFDM modulációs eljárások
Számítógép, navigáció az autóban
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
IV. fejezet Összefoglalás
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Kalman-féle rendszer definíció
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
Globális helymeghatározás
Globális helymeghatározás
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Készítette: Kálna Gabriella
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Leíró éghajlattan.
Hősugárzás Radványi Mihály.
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Szonolumineszcencia vizsgálata
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
FIZIKA A NYOMÁS.
Hőtan.
A hang terjedése.
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Levegő szerepe és működése
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Időjárási és éghajlati elemek:
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
GNSS.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Műszaki hőtan I. Valós közegek Többkomponensű rendszerek
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Egyenes vonalú mozgások
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mechanikai hullámok.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Környezetvédelmi analitika
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Hőmérséklet Időjárás.
A gáz halmazállapot.
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Hőtan.
Előadás másolata:

GNSS elmélete és felhasználása A mérőjel terjedéséhez kapcsolódó hibák (troposzféra). A jelek vételéhez kapcsolódó hibák (ciklusugrás, fáziscentrum-külpontosság, többutas terjedés)

Tartalom 1.A troposzféra hatása a műholdjelek terjedésére 2.A műholdjelek észleléséhez kapcsolódó hibák (többutas terjedés, ciklusugrás, antenna-fáziscentrum külpontossága)

A troposzféra A troposzférában található a légkör tömegének túlnyomó része. Nem diszperzív közeg, így nem kell megkülönböztetnünk a fázis- és a csoport- törésmutatókat. A törésmutató mindig nagyobb mint 1! A troposzféra hatására hosszabb távolságokat mérünk, mind a kódméréssel, mind pedig fázisméréssel. A hatás mindkét esetben azonos. A törésmutató függ: - a légnyomástól; - a hőmérséklettől; - a parciális páranyomástól;

A törésmutató és a rekfraktivitás A további levezetésekhez vezessük be a refraktivitás mennyiségét: szorosa értelmezhető a troposzféra okozta hatás pontbeli értékeként is. A teljes troposzféra hatása (Thayer-integrál): Smith-Weintraub szerint a 30 GHz-nél alacsonyabb frekvenciájú rádióhullámokra:

A törésmutató és a rekfraktivitás A troposzféra hatásának meghatározásához az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk: 1.Mekkora a törésmutató (v. a refraktivitás) pontbeli értéke? 2.Hogyan számítható ki a refraktivitás ismeretében a troposzféra késleltető hatása? 3.Hogyan változik ez a pontbeli érték a magasság változásával a helyi zenit irányban? 4.Hogyan számítható ki a zenitirányú változásból (vagy javításból) a tetszőleges műholdirányú változás (v. javítás)?

A refraktivitás értéke Essen és Froome: ahol: p d -a száraz levegő nyomása hektopaszkálban e -a parciális páranyomás T -a hőmérséklet Kelvinben k 1,k 2,k 3 -tapasztalati konstansok Z w, Z d -a vízgőz és a száraz levegő kompresszibilitási tényezője A hőmérséklet, a parciális páranyomás mérhető, a száraz levegő nyomása nem. e’ max – a vízgőzzel telített levegő max. páranyomása t’ hőmérsékleten, p - a légnyomás, t, t’- a száraz és a nedves hőmérőn leolvasott hőmérséklet értékek

A refraktivitás értéke Röviden tekintsük át az ideális-, és a valós gázok állapotegyenleteit: Ideális gázok: R – egyetemes gázállandó Valós gázok esetén az ideális gázokra felírt gáztörvény korrekciókra szorul (van der Waals egyenlet): Ahol a és b kísérleti úton meghatározott helyesbítő tényezők, értékük minden gázra más és más. a – a molekulák közötti kohéziós erőből eredő belső nyomás korrekciója; b – a molekulákban lévő részecskék saját térfogatától függ;

A refraktivitás értéke gáz a (dm 6 bar/mol 2 ) b dm 3 /mol N21,4080,03913 O21,3780,03183 H20,24760,02661 Víz5,5360,03049 Átrendezve a van der Waals egyenletet, értelmezhető a két paraméter jelentése: Néhány levegőben jelen lévő gáz van der Waals állandója: Vezessük be a kompresszibilitási tényező fogalmát: V m – a moltérforgat, Ideális gázokra Z=1 (a=b=0)

A refraktivitás értéke Vezessük be a gáz sűrűségét: R i – a specifikus gázállandó, vízgőz esetén:

A refraktivitás értéke Helyettesítsük be a valódi gázok állapotegyenletéből kifejezett parciális nyomásokat az Essen-Frrome egyenletbe:

A refraktivitás értéke Mivel a száraz levegő légnyomása (és sűrűsége) közvetlenül nem mérhető, így: ezért: Mivel: ezért: Hidrosztatikus rész „Nedves” rész

A troposzféra okozta késleltetés meghatározása Smith és Weintraub szerint: Az imént láthattuk (a sűrűségértékeket felhasználva): Így: Zenitirányú hidrosztatikus késleltetés Zenitirányú „nedves” késleltetés

A zenitirányú késleltetés meghatározása A Hopfield-modell A hidrosztatikus összetevő: ahol: - N d,0 -a refraktivitás értéke az állásponton ( h=0 ); - h d -a troposzféra vastagsága az álláspont felett; - T -a hőmérséklet az állásponton (K)

A zenitirányú késleltetés meghatározása A Hopfield-modell A „nedves” összetevő:

A zenitirányú késleltetés meghatározása A Black-modell A hidrosztatikus összetevő: Nagyon kicsi az eltérés a Hopfield modellhez képest (<1%)! A „nedves” összetevő: ahol k w =0,28m a trópusokon és nyáron mérsékelt égöv alatt, 0,20m tavasszal és ősszel a mérsékelt égöv alatt, 0,12m télen az óceáni éghajlat területén, 0,06m télen a kontinentális éghajlat területén, 0,05m a sarkvidéki területeken.

A Saastamoinen-modell A zenitirányú késleltetés meghatározása A teljes, műhold irányú késleltetés(!): ahol: z -a műhold irányának zenitszöge, p -a légnyomás, e -a parciális páranyomás, T -a hőmérséklet Kelvinben.

A zenitirányú késleltetés meghatározása A finomított Saastamoinen-modell (modified Saastamoinen-model): A teljes, műhold irányú késleltetés(!): ahol: B-a vevő tengerszint feletti magasságától függő tényező,  R-a vevő tengerszint feletti magasságától és a zenitszögtől függő tényező, Melyek táblázatból interpolálhatók, vagy képletből számíthatóak:

A műhold irányú késleltetés meghatározása A zenitirányú késleltetést át kell számítanunk a műhold irányára (kisebb magassági szög mellett hosszabb utat tesz meg a jel a troposzférában, ami miatt nagyobb a késleltetés). Erre a célra szolgálnak az ún. leképezési függvények (mapping function). Hopfield: Black: l c =0,85 (E>5°), h w =13000m, r s az álláspontba mutató geocentrikus helyvektor hossza

A műhold irányú késleltetés meghatározása Niell leképezési függvény a száraz összetevőre: ahol az egyes együtthatók a földrajzi szélesség és az év január 1-től eltelt napjainak számától függnek: A tengerszint feletti magasságtól függő korrekció: t 0 =28. nap

A műhold irányú késleltetés meghatározása Niell leképezési függvény a nedves összetevőre:

A műhold irányú késleltetés meghatározása A Niell-leképezési függvényt általában a módosított Saastamoinen modellel együtt használják oly módon, hogy: - a Saastamoinen modellben szétválasztják a hidrosztatikus és a nedves összetevőket, - a késleltető hatást a Saastamoinen modellből zenit irányra számítják ki. Egyes szoftverekben ezt nevezik Niell-modellnek (pl. Bernese), bár ez nem önálló modell. A troposzféra okozta zenitirányú késleltető hatás átlagosan kb. 2,3 m, az átlagos nedves késleltetés pedig ennek kb. 10%-a (0,2 m). Vegyük észre, hogy a műholidrányú korrekció 30°-os magassági szög alatt eléri az 5 m-t, míg alacsonyabb magassági szögek esetén akár 20 m- es hibát is okozhat.

A meteorológiai paraméterek meghatározása 1.Földfelszíni meteorológiai mérések felhasználása (légnyomás, páranyomás v. relatív páratartalom, illetve hőmérséklet) ahol a tengerszintre kifejezett referenciaértékek (h=0): 2. Standard atmoszféra modellek felhasználása

Tartalom 1.A troposzféra hatása a műholdjelek terjedésére 2.A műholdjelek észleléséhez kapcsolódó hibák (többutas terjedés, ciklusugrás, antenna-fáziscentrum külpontossága)

Többutas terjedés (multipath) A műhold jele a környező tereptárgyakról visszaverődve is a vevőbe juthat. A vevőbe a direkt és az indirekt (visszaverődött) jelek interferenciájából előállt jel érkezik meg. A kódtávolságokra több tíz méter is lehet a hatás, míg fázisméréseknél a ciklikus ismétlődés miatt a hatás általában csak néhány centiméter. Vizsgáljuk meg a többutas terjedés hatását a fázistávolságra! Legyen a direkt terjedésű jel: a – amplitúdó,  - fázisszög Legyen egyetlen visszaverődött jel, amelynek amplitúdója: ahol: k – reflexiós tényező(0-1)

Többutas terjedés (multipath) A két jel eredője: Az eredő jel az alábbi alakban is felírható: k M,  M a felmerült fázis és amplitúdóváltozás Trigonometriai átalakítás után: Az együtthatókat összehasonlítva:

Többutas terjedés (multipath) Négyzetre emelve és összeadva: A két egyenletet egymással elosztva pedig:

Többutas terjedés (multipath) Nézzünk egy egyszerű példát! k=1 (tökéletes visszaverődés) A két jel közötti fáziskülönbség maximális értéke 180° (+/-), nézzük meg a többutas terjedés hatását a fázistávolságokra különböző fáziskülönbségek esetén!

Többutas terjedés (multipath)  [°]   [°] kMkM  [cm] ,930, ,731, ,412, ,003, ,523, ,75 Erősebb eredő jel Hogyan becsülhetjük meg a  értékét? Periodikus hatás (  változik)

Többutas terjedés (multipath) A hatás periódusideje viszonylag hosszú (>10 min), ezért főként a rövidebb méréseknél okoz problémát. A hatás elkerülhető az álláspont körültekintő megválasztásával, de csökkenthető megfelelő antenna v. antennakiegészítő (árnyékoló lemez) használatával is.

Ciklusugrás A mért műhold fázismérés közben takaró tereptárgyak mögé kerül, majd azok mögül újra előbukkan. A helyreálló kapcsolat után a ciklusszámlálás újrakezdődik -> új ciklustöbbértelműséget kell beiktatni. Ha ezt elmulasztjuk, hibás fázistávolsághoz jutunk. Megoldás: 1.Próbáljuk kerülni a kitakaró objektumokat az álláspont körül. 2.Relatív helymeghatározás esetén a feldolgozószoftverek segítségével detektálni kell a ciklusugrásokat (hármas különbségek) – erre még később visszatérünk.

Antenna fáziscentrumának külpontossága Az antenna nem a geometriai középpontban észleli a műholdak jeleit, hanem az elektronikai középpontban (fáziscentrumban). Vízszintes fáziscentrum külpontosság: a fáziscentrum és az antenna geometriai középpontjának függőlegese közötti eltérés. Magassági fáziscentrum külpontosság: a fáziscentrum és a magassági viszonyítási pont közötti magasságeltérés. A feldolgozószoftverek a fáziscentrumok koordinátáit határozzák meg. Ha ismerjük a fáziscentrum-külpontosságok értékeit, akkor a meghatározott koordináták átszámíthatók a meghatározandó pontokra (alappontok, részletpontok). Emiatt kell beállítani az antenna-típusokat a feldolgozóprogramokban.

Antenna fáziscentrumának külpontossága A fáziscentrum-külpontosság értéke függ: - a beérkező jel frekvenciájától; - a beérkező jel magassági szögétől; - a beérkező jel azimutjától. TRM Trimble Zephyr Geodetic with GP NGS ( 4) 01/04/ RMS MM (1 SIGMA) 4 MEASUREMENTS

A fáziscentrum-külpontosságának figyelembevétele: -Ha ugyanolyan antennatípusokat használunk a hálózatban, akkor a hatás kiküszöbölhető (feltéve, hogy nincs egyedi eltérés az antennák között); - ismételt méréseknél (pl. mozgásvizsgálatok) ügyelünk arra, hogy az egyes pontokon mindig ugyanaz az antenna kerüljön elhelyezésre; - az antennákat minden esetben észak felé tájoljuk; - különböző antennák esetén szükséges a fáziscentrum-modellek figyelembevétele (magasságilag több cm-es hibát is okozhatunk, míg vízszintesen a hiba mm-es nagyságrendű) - ismételt méréseknél, illetve a GNSS infrastruktúra esetén fontos az antennák egyedi kalibrációja. Antenna fáziscentrumának külpontossága

Relatív kalibráció: - két, szélsőpontossággal meghatározott koordinátájú pillér; - referencia antenna (lehetőleg minden kalibrálandó antennát ugyanahhoz a referenciaantennához képest kell kalibrálni) - kalibrálandó antenna: megkapjuk az antennafáziscentrum külpontosságát, és vándorlását a referencia-antennához viszonyítva. NGS - az azimutfüggés vizsgálatához hosszú mérési idő szükséges, ami az antennák forgatásával lerövidíthető. Hátrány: minden érték a referenciaantennához van viszonyítva!

Antenna fáziscentrumának külpontossága Abszolút kalibráció laboratóriumban (süketszobában) – pl. Bonni Egyetem: - mozgatható/forgatható jeladó v. antenna a süketszobában; - jó jel/zaj viszony, kódjel moduláció nincsen; - rövid kalibrálási idő (kb. 60 perc); - Különösen fontos a szobán belüli visszaverődött jelek kezelése (ne kerüljön vissza az antennába). -Nem kell műhold a kalibrációhoz.

Antenna fáziscentrumának külpontossága Abszolút kalibráció GNSS jelekkel, kalibrálórobottal: - forgatható, dönthető kalibrálórobot; - valódi műholdjelek alapján végzik a kalibrálást; - valamivel olcsóbb eljárás, mint a laborban végzett kalibrálás; Forrás: Geo++ website ( ) Abszolút kalibrációnál előny, hogy nem függünk a referencia-antennától! Ma már a relatív antennakalibrálással is elérhető hasonló eredmény, ha a referenciaantennát abszolút kalibrálás alá vetettük.

Antenna fáziscentrumának külpontossága Mi a helyzet a műholdak antennáival? Ezt is leellenőrizték az NGS munkatársai relatív kalibrációval.

Köszönöm a figyelmet!