Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gáz halmazállapot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gáz halmazállapot."— Előadás másolata:

1 A gáz halmazállapot

2 Halmazállapotok, állapotjelzők
Az anyagi rendszerek a részecskék közötti kölcsönhatásoktól és az állapotjelzőktől függően különféle halmazállapotban lehetnek. Közönséges körülmények között az anyagoknak általában háromféle halmazállapotát különböztetjük meg: a gáz, a folyadék és a szilárd halmazállapotot. A kohézió (összetartó erő) nagysága a szilárd testekben a legnagyobb, a folyadékokban kisebb, a legkisebb a gázok atomjai, illetve molekulái között. Hőmérséklet T, t K, ºC T = 273,15 + t Nyomás p , bar 105 Pa = 1 bar Térfogat V m3 1 liter = 1 dm3 Anyagmennyiség n mol Összetétel c, x stb. mol/dm3, stb. Az állapotjelzők: TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

3 A gáz halmazállapot A gáz halmazállapotú anyagi halmazban
– a részecskék közötti kohézió elhanyagolhatóan kicsi; – a részecskék tömege kicsi, ezáltal a hőmozgás sebessége nagy; – a részecskék a rendelkezésre álló teret egyenletesen töltik ki. A gáz részecskéi mozgásuk során egymástól viszonylag távol vannak, a közöttük lévő vonzó és taszító hatás elhanyagolható. Ez az oka, hogy a gázok összenyomással szemben nem mutatnak jelentős ellenállást, azaz könnyen összenyomhatók. TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

4 A tökéletes gázok A gázok állapotváltozásai gáztörvényekkel írhatók le. Matematikailag a legegyszerűbb alakúak a tökéletes (ideális) gáz modellje alapján felírt gáztörvények. Ehhez a következő kritériumoknak kell teljesülniük: A gázmolekulák saját térfogata elhanyagolható a gáz által betöltött térfogathoz képest. A gázmolekulák egymásra sem vonzó, sem taszító hatást nem fejtenek ki. A jó közelítéssel tökéletesnek tekinthető gázok számos tulajdonsága független az anyagi minőségtől. Tökéletesnek tekinthető gázok Reálisnak tekinthető gázok oxigén O2 szén-dioxid CO2 nitrogén N2 klór Cl2 hidrogén H2 kén-dioxid SO2 nemesgázok He, Ne, Ar, Kr, Xe ammónia NH3 hidrogén-klorid HCl propán C3H8 bután C4H10 TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

5 A tökéletes gázokra érvényes összefüggések
Az izoterm állapotváltozás n = áll. T = áll. Adott gázmennyiség nyomása és térfogata fordítottan arányos, azaz szorzatuk állandó. Robert Boyle ( ) Edme Mariotte (1620 – 1684 ) TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

6 A tökéletes gázokra érvényes összefüggések
Az izobár állapotváltozás n = áll. p = áll. Adott gázmennyiség abszolút hőmérséklete és térfogata egyenesen arányos, azaz hányadosuk állandó. Joseph Louis Gay-Lussac (1778 – 1850) V T TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

7 A tökéletes gázokra érvényes összefüggések
Az izoszter állapotváltozás n = áll. V = áll. Adott gázmennyiség abszolút hőmérséklete és nyomása egyenesen arányos, azaz hányadosuk állandó. Joseph Louis Gay-Lussac (1778 – 1850) p T TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

8 Alapegységek p p2 p1 T2 T1 V1 V2 V n = áll.
A gyakorlatban csak nagyon ritkán mennek végbe a gázok állapotváltozásai úgy, hogy az adott mennyiségű gáz állapotváltozása során a hőmérséklet, vagy a nyomás vagy a térfogat állandó maradjon. A leggyakrabban, ha egy adott tömegű gáz valamelyik állapotjelzőjét megváltoztatjuk, akkor a másik két állapotjelzője is meg fog változni. Ilyen esetekre a gázok állapotváltozását az egyesített gáztörvény írja le. p p2 p1 T2 T1 V1 V2 V TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

9 Avogadro törvénye Kémiai számításokban gyakran használjuk a gázhalmazállapotú anyagoknál a moláris térfogat fogalmát. A moláris térfogat 1 mol standard (azaz Pa) nyomású gáz térfogata. Jele Vm, mértékegysége dm3/mol. A moláris térfogat azonos körülmények között minden (tökéletes) gázra megegyezik. A moláris térfogatok különböző hőmérsékleteken természetesen eltérő értékek. 1 mol gáz térfogatát moláris térfogatnak nevezzük. Jele: Vm A moláris térfogat értéke anyagi minőségtől függetlenül, standard nyomáson: 0 ºC hőmérsékleten: 20 ºC hőmérsékleten: 25 ºC hőmérsékleten: TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

10 A tökéletes gázok állapotegyenlete
Helyettesítsük be az egyesített gáztörvénybe a 0 ºC és a standard nyomáshoz tartozó moláris térfogatot: Henri Victor Regnault Tetszőleges mennyiségű, azaz n mol gázra: Szokásos alakja: pV = nRT Az R az egyetemes gázállandó, vagy Regnault-féle állandó. TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

11 A tökéletes gázok abszolút és relatív sűrűsége
Helyettesítsük be az anyagmennyiség m/M kifejezését a tökéletes gázok állapotegyenletébe: A bal oldal épp a sűrűség: r Átrendezve az egyenletet: Gázok abszolút sűrűsége egyenesen arányos a nyomással és fordítva arányos az abszolút hőmérséklettel. Gázok relatív sűrűségének értelmezésekor egy tetszőleges gáz sűrűségét viszonyítjuk a vele azonos állapotú másik gázhoz. A gázok relatív sűrűsége tehát független a gáz nyomásától és hőmérsékletétől, kizárólag a moláris tömegek aránya határozza meg. d TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

12 A gázok sebessége és energiája
A tökéletes gázok részecskéinek sebessége a következő képlettel számolható ki: Ez azonban csak átlag, mert a véletlenszerű ütközések miatt az egyes molekulák sebessége eltérő lehet. A molekulák többsége az átlagsebességhez közeli értékkel mozog, de mindig van olyan molekula is, amely az átlagnál lényegesen nagyobb, vagy éppen kisebb sebességgel mozog. Gázok belső energiája összefügg a sebességgel. Mivel a sebesség is függ a hőmérséklettől, így az energia is: Gázok belső energiája, hasonlóan a sebességhez, molekulánként eltérő lehet, és a sebességeloszláshoz hasonló eloszlást mutat. TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

13 gázok diffúziója Ha egy edény válaszfallal elhatárolt részeibe két különböző minőségű, de azonos nyomású és hőmérsékletű gázt teszünk, a válaszfal eltávolítása után mindkét gáz áthatol a másik térbe mindaddig, míg a rendelkezésre álló térfogatot ki nem töltik. Ez az önként végbemenő folyamat a diffúzió. A diffúzió lassú folyamat. Ennek oka, hogy a molekulák mozgásuk során gyakran ütköznek. Csak az ütközések között haladhatnak a részecskék egyenes vonalban. Mozgásuk során az ütközések zegzugos pályára kényszeríti őket. Graham-törvénye: a diffúziósebességek aránya a moláris tömegek négyzetgyökével fordítottan arányosak. TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

14 A reális gázok A tökéletes gázok valójában nem léteznek, a tökéletes állapotot néhány gáz viselkedése jól megközelíti. A gázok jelentős része a reális gázok csoportjába tartozik. A reális gázokra a tökéletes gázokra levezetett gáztörvények csak módosítással alkalmazhatók. A reális gázok viselkedését leíró egyenletek már anyagi minőségtől is függnek. A reális gázok viselkedésének eltérése a tökéletes gázokétól két okra vezethető vissza: – a reális gázok molekulái között fellépő kölcsönhatásokra (kohézió), – a molekulák véges kiterjedésére. A reális gázok állapotegyenlete, a Van der Waals egyenlet, anyagi minőségtől függő állandókat (a és b) is tartalmaz, de így is csak közelítően írja le az állapotváltozásokat: TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

15 A Van der Waals egyenlet grafikus értelmezése
Hőmérséklet p V A hőmérséklet növelésével egyre inkább megközelítjük a tökéletes állapotot, az izotermák egyre inkább hasonlítanak a Boyle-Mariotte törvénynek megfelelő hiperbolához. A színessel, szaggatottan jelzett izoterma felett a gázok nem cseppfolyósíthatók. Ez a kritikus hőmérséklet. A kritikus hőmérséklet alatt a légnemű anyagot gőznek nevezzük. TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT”

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A gáz halmazállapot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések