Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ideális gázok állapotváltozásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ideális gázok állapotváltozásai"— Előadás másolata:

1 Ideális gázok állapotváltozásai

2 Tartalom Ideális gázok állapotegyenlete Izoterm állapotváltozás
Izoterma Izobár állapotváltozás Izokor állapotváltozás p-V grafikonok Egyesített gáztörvény

3 Kérdések Milyen fizikai mennyiségeket nevezünk a gázok állapotjelzőinek? Mi az állapotegyenlet? Mit nevezünk izoterm állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Boyle-Mariotte törvénye? Mit nevezünk izobár állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Gay-Lussac I.törvénye? Mit nevezünk izokor állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Gay-Lussac II.törvénye? Mit nevezünk egyesített gáztörvénynek?

4 Ideális gázok állapotegyenlete
Állapotjelzők: nyomás: p [Pa] térfogat: V [m3] hőmérséklet: T [K] Állapotegyenlet: molszám: n [mol]

5 Izoterm állapotváltozás
Hogyan változik a zárt térben lévő, állandó hőmérsékletű levegő nyomása, ha változtatjuk a térfogatát? Izoterm állapotváltozás: olyan állapotváltozás, amelynek során a hőmérséklet nem változik.

6 Izoterm állapotváltozás
A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó hőmérsékletű gáz nyomása és térfogata fordítottan arányos. Boyle-Mariotte törvénye Robert Boyle Robert Hooke Edmé Mariotte

7 Izoterm állapotváltozás
izoterma

8 Izobár állapotváltozás
Hogyan változik a zárt térben lévő, állandó nyomású levegő térfogata, ha változtatjuk a hőmérsékletét? Izobár állapotváltozás: olyan állapotváltozás, amelynek során a nyomás nem változik.

9 Izobár állapotváltozás
A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó nyomású gáz térfogata és hőmérséklete egyenesen arányos. Gay-Lussac I. törvénye Luis Joseph Gay-Lussac

10 Izobár állapotváltozás

11 Izokor állapotváltozás
Hogyan változik a zárt térben lévő, állandó térfogatú levegő nyomása, ha változtatjuk a hőmérsékletét? Izokor állapotváltozás: olyan állapotváltozás, amelynek során a térfogat nem változik.

12 Izokor állapotváltozás
A zárt térben lévő állandó tömegű és állandó térfogatú gáz nyomása és hőmérséklete egyenesen arányos. Gay-Lussac II. törvénye Luis Joseph Gay-Lussac

13 Izokor állapotváltozás

14 Egyesített gáztörvény
Állandó tömegű gáznak, ha egy folyamatban változik a térfogata, nyomása és hőmérséklete, akkor

15 Kérdések Milyen fizikai mennyiségeket nevezünk a gázok állapotjelzőinek? Mi az állapotegyenlet? Mit nevezünk izoterm állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Boyle-Mariotte törvénye? Mit nevezünk izobár állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Gay-Lussac I.törvénye? Mit nevezünk izokor állapotváltozásnak? Hogyan fogalmazható meg Gay-Lussac II.törvénye? Mit nevezünk egyesített gáztörvénynek?


Letölteni ppt "Ideális gázok állapotváltozásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések