Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai"— Előadás másolata:

1 Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai

2 H1 és H2 a kezdeti és a végállapoti entalpia
Az entalpia p A technikai munka: 1 U1 adiabatikus p1·V1 H1 és H2 a kezdeti és a végállapoti entalpia U2 U1-U2 2 p2·V2 v

3 Az entalpia definíciós egyenlete az I. főtétel az entalpiával felírva
állandó nyomású állapotváltozás esetén adiabatikus állapotváltozás esetén

4 A vízgőz h-s diagramja h (J/kg) p=áll. Tkrit. T=áll. A kritikus pont
A v=áll. görbék a határgörbék között is exponenciálisak és kissé meredekebbek a p=áll. görbéknél! x=1 x=0 x=áll. s (J/kg·K) p=áll. és T=áll.

5 Az entalpia meghatározása
Száraz telített és túlhevített gőz: a nyomás és a hőmérséklet ismeretében diagramból vagy táblázatból. Nedves gőz: a nyomás vagy a hőmérséklet és a gőztartalom ismeretében diagramból vagy a száraz telített gőz és a telített folyadék entalpiájából számítással Folyadék: a hőmérséklet ismeretében számítással ahol a hőmérséklet oC mértékegységű! Víz esetén a számítási hiba 250 oC-ig kisebb mint 4 %!

6 A fajtérfogat meghatározása
Száraz telített és túlhevített gőz: a nyomás és a hőmérséklet ismeretében táblázatból. Nedves gőz: a nyomás vagy a hőmérséklet és a gőztartalom ismeretében a száraz telített gőz és a telített folyadék entalpiájából számítással.

7 A hűtő közegek logp–h diagramja
s=áll. v=áll. x=áll. t=áll. h (J/kg) x=0 x=1

8 Ellenőrző kérdések Írja fel az entalpia definíciós egyenletét differenciális formában! Írja fel a termodinamika első főtételét az entalpiával! Milyen sajátos tulajdonsága van az entalpiának állandó nyomású és adiabatikus állapotváltozások esetén? Vázolja fel a vízgőz entalpia-entrópia diagramját és jelölje be a legfontosabb jellemzőket? Az állandó nyomást és az állandó hőmérsékletet jelző görbék közül melyik töréspontos és hol van a töréspont? Hogyan lehetséges az entalpia és a fajtérfogat meghatározása a nedves gőz azon állapotaihoz, melyek az h-s diagramon nem találhatók meg? Hogyan lehet közelítőleg meghatározni a telítetlen víz entalpiáját? Mit értünk száraz telített gőz, nedves gőz és túlhevített gőz alatt?


Letölteni ppt "Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések