Az emberi viselkedés evolúciós alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Advertisements

Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az életminőség mérése Kelemen Rita
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A pozitív pszichológia
Az önző gén Richard Dawkins.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Környezetpszichológia III.
Alkoholizmus.
A tanulók társas helyzete az iskolában
Szociális tanuláselmélet
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A lehetséges énképek.
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
A család szerepe, jellemzői
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A szervezeti problémák kezelése
Soft skills.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Az iskolai csoportok sajátosságai
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Ideológiák.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Mi is az a társadalmi integráció?
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Személyiségfejlődési zavarok
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
KOCKÁZATVÁLLALÁS A SPORTÁGAK ÉS A VERSENYZÉS TÜKRÉBEN
A szocializáció folyamata
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
ÖNISMERET.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az emberi viselkedés evolúciós alapjai környezetpszichológia IV.

Az emberi természet létezik-e? bizonyítékok: általános jelek: gyermekkori félelmek, univerzális érzelemkifejezés, én-koncepció, humor, eszközhasználat és készítés, fegyverhasználat, főzés nemi különbségek: versengés a partnerért, preferenciák a társválasztásban, átmeneti és tartós párkapcsolatok, a munka nemi megosztása, a nemi vonzerő standardjai érzelmi torzítások: altruizmus és a vérrokonsággal való kapcsolat társas orientáció: játék és csalás, bosszú, beavatási szertartások, a társas kapcsolatok kedvelt módjai: anyagi jólét, státuskülönbségek, társas azonosság

A természetes szelekció Darwin: a fajok eredete 1. A fajunk 250 ezer éves múltra tekint vissza 2. Mind fizikailag, mind elménkben, a környezeti körülményekhez alkalmazkodtunk. 3. Az alkalmazkodás a 250 ezer évvel ezelőtti környezeti helyzethez történt: szavanna életmód, gyűjtöget-vadászó társadalom

Következmények A fizikai jellemzők azóta nem változtak (pl. két lábon járás, szembefordított hüvelykujj), az elme sem változott. A mezőgazdaság feltalálása váltotta ki az eszkalálódott társas evolúciót: helyhez kötődés, kooperáció, tervezés stb. Egy modern világban élő ősrégi faj vagyunk. A modern világ problémái az ősi elme és a jelen környezet össze nem illésére vonatkoznak (civilizációs probléma). Az ösztöneink az elménk struktúrájának megfelelő társas alakzatok kialakítására késztetnek (intézmények, kapcsolatok és szocializációs mechanizmusok). Az öröklés-tanulás dichotómiának nincsen értelme, mert a tanulás az örökölt ösztöneink alapján kialakított intézmények keretében történik.

Előzmények Dawkins: Az önző gén szociobiológia genetikai determinizmus

Nemi különbségek a két nem eltér reproduktív kapacitásában (C és R szelekcionista fajok) eltérések a munkafeladatban eltérő mentális modulok: férfiak: téri tájékozódás nők: jobb memória és verbális készségek munkahelyi problémák: kontroll, privacy, mobbing modern szervezetek: a szerep differenciáció kisebb, projektek (a nők sikeresebbek lehetnek a személyorientációt igénylő feladatokban)

Egyéni különbségek a személyiségben BIG 5: extroverzió-introverzió neuoticitás (emocionális stabilitás) lelkiismeretesség barátságosság nyitottság az új tapasztalatok felé neurotranszmitter alapú személyiség megközelítések: a személyiség velünk született a genetikai és fenotípusos variabilitás túlélési értéket hordoz (egyedi eladási előny a maketingben) a különböző vezetési stílusok a különböző körülmények között egyaránt adaptív értékűek lehetnek

Fogalmi intelligencia a megmaradt archaikus közösségek tagjai meglepő taxonómiai tudással rendelkeznek terület specifikus tanulási kapacitás: más neurális elemek felelősek a tárgyak és az élő objektumok megnevezésére a taxonómiai tudás győzelme a logika felett: sztereotípiák, heurisztikák példák: rasszizmus, in-group/out-group torzítás

Aszimmetria a pozitív és negatív érzelmekben az érzelmek bizonyos esetekben megelőzhetnek minden más mentális tevékenységet (szublimális percepció) az autonóm idegrendszer a legreakcióképesebb rész az agynak az agy újabb része gyakorlatilag az érzelmeket és impulzusokat kontrollálja példák: irracionális optimizmus, az énre vonatkozó negatív érzelmek elkerülése, magas önbecslés, a jövőbe vetett hit a pozitív jelzésekre való nyitottság adaptív értéke a kockázatok tagadása, aki mer az nyer elve

Empátia mások érzelmi állapotának detektálására való képesség (univerzalitás) a társas kapcsolatokat megerősítő hatás társas alkuk és harcok kísérlet: fogoly dilemma probléma (Herriot, 87), ha előtte 30 percig beszélgethettek a felek egymással, nagy valószínűséggel meg tudták előre becsülni mások reakcióit

Pletykaéhség más emberekről és az ő tevékenységükről való kommunikáció segít, hogy naprakész tudásunk legyen a környezetünk társas szerveződéséről Dunbar (96): az elme makrostruktúrája kb. 150 fős csoportra „tervezett” (a vadászó-halászó törzsek maximális létszáma) 70%-a a kommunikációnak más emberekre irányul, 30% feladatmegoldással kapcsolatos társas grooming: arculat fenntartása, kapcsolatok építése, párválasztás részt venni benne azt jelenti, hogy az egyén tagja a csoportnak, hatalmi potenciált jelez kommunikáció az új médiák által

Családi és társas orientáció Coon (46): a fizikai komfortzónák a társas kapcsolatokra méretezettek a családi méretű csoportos tevékenységek preferenciája (sportok, bizottságok stb.) a döntéshozatal egyszerűbb kiscsoportban a csoport felé való elkötelezettséget nehéz fenntartani, ha a méret 150 fölé megy

Közös területek az időnk jelentős részét nyilvános területen töltjük a korábbi megközelítés szerint territóriumra van szükségünk a személyes tér és a privacy koncepciója csak a fejlett társadalmakban jelent valamit, mert fontos a társas identitás, és az erőforrások védelme a fejlett ipari társadalom merev társas struktúrája (pl. bürokrácia) emberi oldalon költségekkel jár versengéskor és bizalmatlan légkörben van szükség territóriumokra (1984)

Saját csoport preferálása Tajfel: in-group/out-group bias rokon szelekció altruizmus olyan társak felé, akik genetikailag nem társak az emberi társadalomban a rokonság nem mindig megállapítható: a genetikai orientáció helyét a pszichológiai orientáció veszi át a hasonló személyekkel kialakított barátság, attitüdkutatások csoportoskodás (groupishness): sport, politika, nacionalizmus és etnicizmus

Alkudozás és forrásmegosztás out-group, mint az alku parnere csak az alku kedvéért (trade of its own sake), pl. Auschwitz, Monopoly, noise trading a tőzsdén negotiated order (alakulás-viharzás-normázás-működés) a csalás nem megengedett, mert később is alkupozíció alakulhat ki (erkölcs, morál, törvények) a csalás elkerülése az énképet is pozitívan befolyásolja

A hierarchia preferenciája főleg férfiak számára fontos a csoportstruktúra stabilizálására szolgál (erőforrások védelme) társas szerződések a státusnak egészség korrelátumai is vannak (nem az erőforrásokhoz való hozzáférés, hanem a pozíció maga) „alacsony státus” hatások: alacsony hatóerő, alacsony diszkréció, társas támogatás hiánya (nagyobb stressz)

Politizálás Lorenz: az emberi agresszió alapösztön a dominancia hierarchia mellékterméke szimbolikus agresszió kapcsolat a reprodukciós erőforrásokkal az empátia és a pletyka világában politizálunk, hogy jól nézzünk ki

Vetélkedések társadalmi melléktermék jelei: státusz kifejezése önbemutatás alkudozás bevezetési szertartások

Szervezeti következmények hiányzás szakszervezetek karrierdinamika az társadalmi változások feltehetőleg az ősi struktúrákhoz közelítenek: klán típusú közösség a munka rugalmas megosztása megkülönböztetett, de nem diszkriminatív nemi munkamegosztás státuskülönbségek merev hierarchia nélkül érzelmi nyitottság