A deutérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Sportolás hatása szervezetünkre
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
Egészséges táplálkozás
MELLÉKVESEKÉREG ELÉGTELENSÉG
Az idegrendszer vegetatív működése
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A CUKORBETEGSÉG.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A sav bázis egyensúly szabályozása
Vízminőségi jellemzők
A köszvény Arthritis urica.
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Kiszáradás.
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A vizeletürítés gyógyszertana
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Parathormon extrasceletalis hatásai Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest egyetemi tanár Prof. Dr. Szabó András.
Víz- só-háztartás.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
A plazma membrán Na,K-ATPase 2.
Ca forgalom szabályozása
Ca forgalom szabályozása
A növények ásványianyag-felvétele
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
A kiválasztás élettana
A víz.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az Alzheimer-kór filozófiája
ADSZORPCIÓ.
OLDÓDÁS.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet energiaforgalma
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
A rés-sejtkapcsolódás (gap junction) szerepe az iszkémia okozta aritmiákban és prekondicionálásban.
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Ca forgalom szabályozása
47. lecke A növények vízháztartása
Szervetlen vegyületek
Kiszáradás.
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

A deutérium

A deutérium felfedezését Harold C A deutérium felfedezését Harold C. Urey az American Association for the Advancement of Science New Orleansban tartott 1931. évi karácsonyi ülésén jelentette be, akit felfedezéséért 1934-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmaztak. A deutériumatom a proton mellett egy neutront is tartalmaz, tömegszáma kettő; innen ered a nehézhidrogén elnevezés is. A kezdeti kísérleteket nagymértékben hátráltatta, hogy csak igen kis mennyiségben állt rendelkezésre a nehézhidrogén fő forrásának tekinthető nehézvíz. A későbbi kísérletek közös vonása az volt, hogy a nehézvíz hatását nagy feleslegben adagolva vizsgálták

Természetes vizeink 150 ppm deutériumot tartalmaznak, mely 16,8 mmol/l HDO-koncentrációnak felel meg. Egy felnőtt ember szervezetében a deutérium koncentrációja kb. 12-14 mmol/l, tehát a deutérium kb. hatszor akkora mennyiségben van jelen, mint a kalcium, tízszer akkora mennyiségben, mint a magnézium. A D-megvonás hatása valószínűleg a sejtek pH-szabályozásán keresztül érvényesül. A tumoros sejteket magas glikolitikus aktivitás, savas metabolitok, hipoxiás(oxigénhiányos) és csökkent pH-jú mikrokörnyezet jellemzi. Az állati sejtek szaporodásához 7,1–7,2 pH feletti lúgos sejten belüli közeg elengedhetetlen. A sejtosztódás megkezdéséhez szükséges lúgos pH eléréséhez protonokat kell a sejtből kipumpálni. A tumoros sejtek kisebb ATP-termelésük folytán csökkent mértékben képesek a protonokat kipumpálni, sőt a sejten belüli savasabb közegbôl – a D/H-arány csökkenése miatt – megnő a H+ sejten kívüli térből a sejtbe történő passzív diffúzió mértéke, amely megnehezíti az osztódáshoz szükséges pH elérését, elősegítve a sejtek apoptózisát (programozott sejthalálát).

A D-koncentráció csökkenése megállíthatja a tumor növekedését, majd annak részleges, illetve teljes pusztulását idézheti elő. In vitro szövettenyészeteknél a D-szegény vízzel készült mesterséges tápfolyadékban gátolt a tumoros sejtek szaporodása, és a deutériummegvonás programozott sejthalált (apoptózis) indukált. Stagnált vagy csökkent a tumorok mérete egerekbe ültetett tumorok, spontán tumoros kutyák és macskák, valamint daganatos betegek esetében is a D-szegény víz fogyasztásának hatására. A prosztatatumoron folytatott Fázis II., kettős vak elrendezésű klinikai vizsgálat során a lényeges paraméterek vonatkozásában (hatékonyság, túlélés, klinikai tünetek) szignifikánsan jobb eredményeket kaptak azon betegeknél, akik a D-szegényvizet fogyasztották. Elfogadott, hogy a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID) rendszeresen szedők között bizonyos daganatféleségek (tüdő, vastagbél, stb.) ritkábban fordulnak elő. Az alapkutatások igazolták, hogy ez a hatás annak tulajdonítható, hogy ezek a gyógyszerek gátolják a COX-2 gént, mely a prosztaglandin-szintézisben játszik szerepet. A D-megvonás szintén gátolja a COX-2 gén működését. Policiklusos aromás szénhidrogének hatására génexpresszió emelkedést tapasztaltak állatkísérletekben a c-myc, Ha-ras és p53 génnél 48 órával a kezelés után. A Dd-vizet fogyasztó csoportban az egerek különböző szerveiben (lép, tüdő, timusz, vese, máj és nyirokcsomók) mindhárom gén expressziója jelentősen csökkent. A deutérium-koncentráció változtatásával befolyásolni lehet a tumor kialakulásában szerepet játszó gének expresszióját.

Alkálifémek

A periódusos rendszer első oszlopának elemei közül a Na, K és jóval kisebb mértékben - a Li és Rb játszik jelentősebb szerepet az élő szervezetek életében. Ezek az ionok a legtöbb általánosan használt szerves és szervetlen komplexképzôvel nem, vagy csak igen kis stabilitású komplexet képeznek. Biológiai szempontból azok a komplexek a jelentősek, melyek esetén a komplexképző a kérdéses kationnnal képez jó szelektivitással komplexet, a komplexképzés gyors, a hordozómolekula külsô felülete hidrofób (hogy a biológiai membránokon minél könnyebben tudjon áthatolni) és a hordozómolekula nem túl nagy méretű A stabilitási sorrend a gyenge savak anionjai (pl. OH-, CO32-, PO43-) esetén a következő: Li+ > Na+ > K+ > Rb+ > Cs+ b. erős savak esetében a sorrend fordított:

Jó komplexképző ligandumok: Nonaktin Nonaktin K-komplexe Valinomycin Valinomycin-K A különbözô ionokkal képzett komplexek stabilitási sorrendje az alábbi: Rb+  K+  Cs+  Ba2+  Na+

A kálium és a nátrium Az extracelluláris tér Na- és Ca-ionokban, míg az intracelluláris tér K- és Mg-ionokban gazdag. A sejtmembrán külső oldalán lévő tér magas Na+ kon-centrációja koncentrációgradienst hoz létre, mely a sejt belsejébe irányul. A passzív diffúzió következtében bejutó Na+ mennyiségével azonos mennyiségű Na+ -ot pumpál ki a sejt a külsô térbe. Ez a folyamat az alábbiakkal is bizonyítható: 1, A sejt halálát követően azonnal megindul a Na+ beáramlása a sejtbe. 2, A sejt teljes energiatermelésének 15-20 %-át for-dítja a Na transzportjára. Ha hűtéssel lassítjuk a sejt anyagcserefolyamatait, a Na+ kiáramlása is csökkenni fog. 3, A sejtmembránban lévő ATP-áz aktivitásának bé-nítása /pl.szívglikozidokkal/ bénítja a Na+ transzportot is.

Az aktív folyamathoz Ca és Mg ionokra is szükség van. A Na+/K+ pumpa és az ATP kapcsolata Egy mól ATP hidrolízisekor felszabaduló energia 3 mol Na és 2-3 mol K transzportjához elegendő. Az aktív folyamathoz Ca és Mg ionokra is szükség van.

Az egészséges emberi plazma állandó, jól meghatározott mennyiségben tartalmazza az élethez feltétlenül szükséges kationokat és anionokat. A rendezett mûködés fenntartása az ionok szigorúan meghatározott mennyiségét feltételezi és ezek összhatásaként a plazma jól definiált ozmolalitással rendelkezik. Az egészséges emberi plazma fagyáspontja -0,55 -0,57 oC között ingadozik, ozmolalitása 0,3 osmol/l (1 l vízben 1 osmol oldott anyagot tartalmaznak azok az oldatok, melyeknek fagyáspontja -1,86 oC). A plazma teljes ozmolalitásának 90%-a a Na és az ahhoz kapcsolt anionok függvénye. A fokozott plazma-Na /hipernatremia/ fokozott ozmolalitást /hiperozmózis/, csökkent plazma-Na /hiponatremia/ csökkent ozmolalitást /hipozmózis/ is jelent. Az emberi szervezet kiválasztó-mechanizmusai biztosítják a Na nagymértékû visszaszívódását a vizeletbôl. Naponta kb 26 000 mmol Na (ez kb megfelel 1500 g NaCl-nak) kerül a filtrátumba. Az ürített mennyiség 85-250 mmol ( kb.5-15 g NaCl), ami a filtrált mennyiség 0,3-1,0%-a. A filtrált Na túlnyomó része (99,7-99,0%-a) tehát a tubulusokban reabszorbeálódik.

A nátrium-háztartás szabályozása sokszoros befolyás alatt áll A nátrium-háztartás szabályozása sokszoros befolyás alatt áll. Befolyásolják a hemodinamikai tényezők /a vérnyomás változása az ürített víz mennyiségét jelentősen befolyásolja /, hormonális tényezők és idegi szabályozás alatt is áll. A mellékvesekéreg hormonja - az aldoszteron - fontos szerepet játszik a Na reabszorpció szabályozásában. /Az aldoszteron voltaképpen az antidiuretikus hormon analógja./ Mellékveseirtott állatban vagy Addison-kórban szenvedő emberben a fokozott Na és csökkent K ürítés oka az aldoszteron hiánya. A napi 30 g NaCl-nak megfelelő Na veszteség megfelelő kezelés hiányában halálra vezet. A vese distalis tubulusára hatva a szervezet elektrolit- és vízháztartását szabályozza. Hatására a K+/Na + transzporter- és pumpafehérje termelése fokozódik, ezáltal a vesében a Na+ retenció és a K+ ürítés mechanizmusa serkentődik.

A filtrátumba naponta 800 mmol K (31,0 g K) kerül, az ürített mennyiség a bevitel szerint ingadozik, átlagos vegyes táplálkozás mellett 70-100 mmol K-t (ez megfelel 2,7-3,9 g K-nak) fogyasztunk, illetve ürítünk. . A szervezet kálium-készletének állandóságát a táplálékkal történô kálium-bevitel és az ahhoz alkalmazkodó veseműködés biztosítja. Az átlagos vegyes táplálkozással 70-100 mmol K-ot viszünk be, ennek teljes mennyisége a bélbôl felszívódik és egyensúlyi helyzetben a vizelettel kiürül. A szokásos vegyes étrend, különösképpen a növényi eredetű tápanyagok a K-szükségletet messzemenően fedezik. Kálium-hiányra vezet a hosszú ideig tartó kálium-szegény táplálás és/vagy fokozott kálium-veszteség /pl. káliumban gazdag emésztônedvek vesztése, fokozott renális kálium-ürítés/. A testfehérje fokozott lebontásával járó folyamatok (pl. izomzúzódás, égés, stb) a kálium készleteket csökkentik. A normális vese kálium-hiányban is ürít naponta kb 15-30 mmol káliumot, vagyis a vese kálium-konzerváló képessége messze nem olyan tökéletes, mint pl. a nátrium-konzerváló képessége. Kálium-többletre vezet pl. a nagyarányú kálium-bevitel /pl. káliumsók infúziója/ vagy a kálium-ürítés vese eredetű zavara. Kálium-többlet esetén nő, kálium-hiány esetén csökken a tubulussejtek kálium-tartalma, ami a normálisan mûködő regulációk esetén fokozott, illetve csökkent kálium-ürítéshez vezet. Az aldoszteron szintén befolyásolja a kálium-ürítést. A káliumszint emelkedése növeli az aldoszteron-szekréciót, ami a kálium-ürítést fokozza.

Átlagos vegyes táplálkozás mellett 70-100 mmol K-t (ez megfelel 2,7-3,9 g K-nak) fogyasztunk, illetve ürítünk. A káliumion izolált szíven és minden szívpreparátumon negatív inotróp (a szív szisztolés összehúzódásainak erejét csökkentő) hatású. Megfelelő K+ koncentráció alkalmazásával diasztoléban megállíthatjuk a szívizom összehúzódását, de fiziológiás oldattal végzett többszöri átmosás után a hatás elmúlik, a szívmegállás reverzibilis. Kisebb káliumadagok hatását a pozitív inotróp hatású vegyületek ( adrenalin, digitálisz, teofillin, kalciumionok) antagonizálják. A harántcsíkolt izom ingerlékenységét növeli. A kálium normális szintje a vérplazmában 3,8-5,2 mmol/l és ha ez az érték 2,5 mmol/l alá csökken, izomgyengeség jelentkezik. Súlyos hipokalémia fejlôdhet ki erős hasmenés, hányás esetén, de jelentôsen csökkenhet a káliumszint átmeneti légzésmegállás (apnoe), mellékvesekéreg-túlmûködés, diabéteszes kóma nagy inzulinadagokkal való kezelése, továbbá húgyhajtókezelés, stb. következtében.

Hipokalémiában a bélfal dilatációja miatt paralitikus ileusz alakulhat ki. A vesében a tubulussejtek strukturális elváltozása jön létre, nő a vese és a vesemedence gyulladására való hajlam. Szívgyengeség, a rostok felpuffadása, jellegzetes EKG kép a kísérô tünetek. A káliumszint csökkenése izomgyengeséget okoz. Hipokalémia és hipokalcémia együttes fennállása esetén ez nem figyelhető meg. Ha ilyenkor káliumot adnak, tetania alakulhat ki. Izomgyengeséget okoz a hiperkalémia is. Mellékvesekéreg-elégtelenség esetén (Addison kór) a vér káliumszintje a kétszeresére nő, és részben ez okozza a mellékvesekéreg hormonjaival megszüntethető jellegzetes izomgyengeséget. Hiperkalémiát okozhat a kálium túladagolása, akut és krónikus vesebetegségek, szöveti sérülések, melyek során sok kálium áramlik a vérbe. A káliumhoz hasonló farmakológiai hatásokkal rendelkezik a cézium és a rubídium is. Ezek az ionok a Ringer oldatban a káliumot helyettesíteni képesek.

Az alkálifémek szerepe az ingerületvezetésben

Az alkálifémek szerepe az ingerületvezetésben Az idegsejtek kapcsolódása:

Az alkálifémek szerepe az ingerületvezetésben

A lítium A lítium a káliummal ellentétes, terápiásan is felhasználható központi idegrendszeri hatásokkal rendelkezik. Az egyértékû kationok közül a lítium tudja helyettesíteni a nátriumot az akciós potenciál létrehozásában. A szövetek membránjában mûködő nátriumpumpa azonban a lítiumot csak lényegesen lassabban tudja kipumpálni, ezért a lítium a sejtekben akkumulálódik. => Terápiás alkalmazás mániás depresszióban! Inozit-ciklus: A mániás depresszió kezelésében a lítium-karbonát a mániás szakaszok megszüntetésére, illetőleg megelőzésére használatos. 2-3 mmol/l az optimális szérumszint, amelyet 300-600 mg/nap adagolásával lehet elérni.

A rubídium A rubídium a Földön a 17. leggyakoribb elem, átlagos koncentrációja a földkéregben 310 mg/kg, bioszervetlen kémiai szempontból az ultramikro elemek közé soroljuk. A növényekbe igen könnyen bejut a rubídium, s eloszlik szervezetükben. A keményítôben gazdag cereáliák, a liszt kevés rubídiumot tartalmaznak (1 mg/kg), míg a kávé (40 mg/kg) és a fekete tea (100 mg/kg) igen gazdagok rubídiumban, s ez 85%-ban ki is oldódik a belôlük készült italba. A könnyû kioldhatóság okozza, hogy főzéskor drasztikusan csökken az élelmiszereink rubídiumtartalma. Rubídiumszegény diétán tartott állatok jóval kevesebb táplálékot vettek magukhoz, mint a kontroll állatok. Fejlôdésük és testsúlynövekedésük jöval kisebb mértékû volt. Az ivarérett állatok esetében az elsô sikeres megtermékenyítések száma 23 %-kal volt alacsonyabb. s a spontán abortuszok mennyisége 88% volt, míg a kontrollcsoport esetében 0% ! A megszületett utódok közül 20 % hullott el három hónapon belül, a kontrollcsoportnál ez az érték 7 % volt. Emberi szervezetben játszott szerepe nem tisztázott, de az állatkísérletek alapján jelentős szerepe lehet.