Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 2..
Készítette: Major Máté
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Dijkstra algoritmus Baranyás Bence. Feladat Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges.
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
Dijkstra algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
A háromszögek nevezetes vonalai
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Algoritmusok II. Gyakorlat 3. Feladat Pup Márton.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Vektorok © Vidra Gábor,
Lokális optimalizáció Feladat: f(x) lokális minimumának meghatározása 0.Adott egy kezdeti pont: x 0 1.Jelöljünk ki egy új x i pontot, ahol (lehetőleg)
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Geometriai alapismeretek
A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
Előadó: Nagy Sára Mesterséges intelligencia Kereső rendszerek.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.
1 Vektorok, mátrixok.
Kruskal-algoritmus.
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Bellmann-Ford Algoritmus
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Útkeresések.
Projektmenedzsment gráf általában súlyozott irányított
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
DIJKSTRA- ALGORITMUS. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráfokban.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozás II. Gráfok Dijkstra algoritmus Kruskal algoritmus.
Kvantitatív módszerek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
A Dijkstra algoritmus.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) IDE KELL: prioritási sor kupaccal. Juhász.
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Előadás másolata:

Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév

A 4. előadás vázlata A féléves feladat kiadása Gráfelméleti alapismeretek Legrövidebb útvonal keresése a gráfban

Gráfok Mi a gráf? –Adott n pont a síkban (P = {P 1, P 2, P 3, …, P n ), a P halmazt nevezzük a gráf csúcspontjainak. –Élnek nevezzük a gráf két tetszőleges csúcspontját összekötő vonalat (nem feltétlenül egyenes!). –Jelölje e ij azt az élt, amely az i. és a j. csúcspontot köti össze. –Legyen E = {e ij, 1  i, j  n} az élek halmaza. –Az él irányított, ha a csúcsok sorrendje egyben haladási irányt is jelent.

Gráfok Mi a gráf? –A G = {P, E} halmazt gráfnak nevezzük. Példa gráfra:

Gráfok Példa irányított gráfra:

Gráfok Útvonal két pont, P 1 és P 7 között (irányítás nélküli gráfban):

Gráfok Útvonal két pont, P 1 és P 7 között (irányított gráfban):

Gráfok Impedancia (súly) hozzárendelése a gráf éleihez:

Gráfok Legkisebb súlyú (impedanciájú) útvonal keresése a gráfban a P 1 és a P 7 csúcsok között:

Útvonalkeresés a gráfban I. A legrövidebb útvonal kikeresésének algoritmusa: –A kezdőponthoz 0-t, a többi ponthoz végtelent rendelünk hozzá. -A kezdőpontból kiinduló élek súlyát rendre hozzá- adjuk a kezdőpont súlyához, és ha ez kisebb, mint a végpont aktuális súlya, akkor kicseréljük. -Megjegyezzük, melyik él mentén értük el ezt a legkisebb értéket. -Az eljárást a többi csúcspontra is elvégezzük, amiből eddig még nem indultunk el.

Útvonalkeresés a gráfban II. A legrövidebb útvonal kikeresésének algoritmusa (folytatás): –Az eljárás akkor ér véget, ha az összes csúcspontból elvégeztük az előzőeket és mindegyik csúcsponthoz végtelentől különböző értéket rendeltünk már hozzá. -Ekkor a legrövidebb út összesített súlya a végpontban álló szám, az útvonal pedig innen visszafelé haladva, a jelölt élek mentén járható be.

Mintapélda az útvonalkeresésre 1. lépés: induló állapot előállítása

Mintapélda az útvonalkeresésre 2. lépés: a P 1 -ből kiinduló élek végpontjaiban az összegzett súly és irány beírása

Mintapélda az útvonalkeresésre 3. lépés: a P 2 -ből kiinduló élek végpontjaiban az összegzett súly és irány beírása

Mintapélda az útvonalkeresésre 4. lépés: a P 3 -ból kiinduló élek végpontjaiban az összegzett súly és irány beírása

Mintapélda az útvonalkeresésre 5. lépés: a P 4 -ből kiinduló élek végpontjaiban az összegzett súly és irány beírása

Mintapélda az útvonalkeresésre 6-8. lépés: a P 5 -ből, a P 6 -ból és a P 8 -ból kiin- duló élek végpontjaiban az összegzés elvégzése

Mintapélda az útvonalkeresésre 9. lépés: Miután az összes éllel kiszámoltuk az összegzett súlyt, kapjuk az optimális út súlyára a P 7 -es csúcsban a 14 értéket, és az útvonalat a nyilak mentén visszafejtve kapjuk a P 1 - P 2 - P 4 - P 6 -P 7 végeredményt.

Gyakorló feladat az útvonalkeresésre

A gyakorló feladat megoldása

Az optimális út súlyára a jobb szélső csúcsban leolvashatjuk a 16 értéket, az optimális útvonalat pedig a piros vonalak mentén járhatjuk be.