Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése."— Előadás másolata:

1 Dijkstra algoritmus

2 Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése után átszínezzük pirosra. A többi csúcs címkéit végtelenre álltjuk.

3 A kiválasztott csúcs szomszédjainak címkéit szükség szerint javítjuk, ha az odavezető úton lévő súlyok összege az eddigi címkénél kisebb: a 2 és 3 csúcs címkéje emiatt 2 és 4 lesz.

4 A kiválasztott csúcs mindig az előzőleg kiválasztott csúcs legkisebb címkéjű szomszédja.

5 A kiválasztott csúcs szomszédjaira: 3 csúcs címkéje megváltozik d(3)=4-ről d(3)=3-ra, tehát a 3-ba a 2 csúcson keresztül kell menni, a végtelen címkéjűek megkapják a most kiszámolt út hosszát címkének ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz).

6 A címkék közül kiválasszuk a legkisebbet (sárgával jelöljük)

7 Átcímkézést csinálunk. d(5) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

8 A címkék közül kiválasszuk a legkisebbet (sárgával jelöljük)

9 Átcímkézést hajtunk végre. d(4) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

10 A címkék közül kiválasszuk a legkisebbet (sárgával jelöljük)

11 Átcímkézést hajtunk végre. d(6) nem változott ( az átcímkézés után a sárga csúcsból piros lesz)

12 A címkék közül kiválasszuk a legkisebbet (sárgával jelöljük). Nincs változás, a kiválasztott sárgával jelölt csúcsból piros lesz

13 Most már mindegyik csúcs állandó címkével rendelkezik. A kiválasztott élek és végpontjaik fát alkotnak. Fában két pont között vezető út egyértelmű, így az 1 csúcsból a többibe vezető legrövidebb út is.

14 Struktogram


Letölteni ppt "Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések