Függvényjellemzők A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Függvényvizsgálat A diasorozat az Analízis 2 (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Egy szélsőérték feladat és következményei
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
A differenciálszámítás alkalmazásai
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Függvények A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Készítette: Szinai Adrienn
Matematikai Analízis elemei
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Differenciálszámítás Bevezetés, alapismeretek
Sorozatok A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Számhalmazok.
Algebra a matematika egy ága
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Fejezetek a matematikából
A digitális számítás elmélete
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Halmazok Összefoglalás.
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Rendszerek sajátfüggvényei és azok tulajdonságai Folytonos (FT) rendszerekkel foglalkozunk,de az eredmények átvihetők diszkrét rendszerekre is. kt)kt)
Függvények.
Exponenciális egyenletek
Halmazműveletek.
Függvények.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Katz Sándor: Módszertani szempontból fontos feladatok
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Rövid összefoglaló a függvényekről
A határérték Digitális tananyag.
előadások, konzultációk
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
előadások, konzultációk
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Integrálszámítás.
3. óra Algebrai kifejezések nagyító alatt
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
óra Algebra
Matematika I. BGRMA1GNNC, BGRMA1GNNB előadás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 3. előadás.
A lineáris függvény NULLAHELYE
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Függvényjellemzők A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István

A függvények jellemzői A függvényjellemzők segítségével vizsgálhatjuk a függvények növekedését és csök- kenését, optimumokat határozhatunk meg, valamint más fontos ismerethez juthatunk. 1. Korlátosság Az f(x) függvény korlátos, ha minden függvényérték két valós szám között található: (Az egyenlőség nem szükségszerű.) A korlátossághoz mindkét korlát létezése szükséges. Példa: az y=x2 nem korlátos, van ugyan alsó korlát (a nulla), de nincs felső korlát. Az y=sinx korlátos, Ka=–1 és Kf=1. Ha a függvény korlátos, akkor végtelen sok alsó, illetve felső korlátja van. Pontos alsó korlát (alsó határ) a létező alsó korlátok közül a legnagyobb, a felső határ (pontos felső korlát) pedig a lehetséges felső korlátok közül a legkisebb érték. Például: az függvénynek nincsenek korlátai: De az függvény korlátos: Ka=0,5; Kf=1. Ezt így is jelölhetjük: Ka=min f(x)=f(2)=0,5, és Kf=max f(x)=f(1)=1.

2. Monotonitás Az f(x) függvény szigorúan monoton növekvő, ha bármely x2>x1-re igaz, hogy f(x2)>f(x1). (Természetesen az x-ek az értelmezési tartományból származnak.) Növekvő a függvény, ha „az x-ek növekedtével az y értékek is nagyobbak lesznek.” Csökkenő a függvény, ha „az x-ek növekedtével az y értékek egyre kisebbek lesznek.” Monoton növekvő a függvény, ha bármely x2>x1 esetén f(x2)f(x1), csökkenő: f(x2)f(x1). A sorozat jellemzői és a függvényjellemzők között analógia van, hiszen a sorozat tulajdon- képpen speciális függvény, ahol az értelmezési tartomány a sorszámok halmaza (N+). Például: az függvény nem monoton, mert az x értékek növekedtével a függvényérték egyszer nőtt, másszor csökkent. Hiszen az x1=–1 esetén az f(x1)=–1 és az x2=1 értékénél az f(x2 )=1, de x3=2-nél f(x3)=0,5. Ugyanakkor az függvény szigorúan monoton csökken. A monotonitást is gyakran az értelmezési tartomány egy részén, egy adott intervallumon vizsgáljuk. Példa: az f(x)=x2 a negatív x-ek tartományán csökkenő, a pozitívoknál növekvő. Az f(x)=állandó függvényre (képe az x tengellyel párhuzamos egyenes) nem vezetünk be külön kategóriát, a konstans függvényt egyszerre növekvőnek és csökkenőnek mondjuk.

3. Paritás Elnevezés: ha a függvény értelmezési tartománya olyan, hogy xÉT esetén mindig –x is eleme az értelmezési tartománynak, valamint minden x-re igaz, hogy: f(x)=f(–x), akkor a függvényt párosnak nevezzük. Az értelmezési tartománynak szimmetrikusnak kell lennie, azaz pozitív és negatív előjellel is szerepelniük kell az azonos abszolút értékű elemeknek. Például: az x2 függvény páros, mert mindig igaz, hogy: f(–x)=f(x). (Hiszen (–x)2=x2.) Vigyázat! Az f: f(x)=x2, xR+ függvény nem páros, mert az értelmezési tartománya nem szimmetrikus 0-ra. A páros függvények gráfja az y tengelyre szimmetrikus. Definició: az f függvény páratlan, ha xDf –xDf és az értelmezési tartomány minden x elemére az f(–x)=–f(x) feltétel teljesül. Például: az x3 függvény páratlan, mert mindig igaz, hogy f(–x) = –f(x). (Ha xR). A páratlan függvények gráfja a koordinátarendszer kezdőpontjára (az origóra) szimmetrikus. A függvények többnyire nem mutatnak paritást, azaz a legtöbb függvény se nem páros, se nem páratlan. Például: az y=x+1 függvény nem mutat paritást. (f(–x)f(x), és f(–x) –f(x).)

5. A függvény határértéke 4. Periodicitás Csak a függvények néhány típusára jellemző ez a tulajdonság, amelynek lényege az, hogy rendszeres ismétlődéssel azonos függvényértékek fordulnak elő. Elnevezés: az f függvény p szerint periódikus, ha minden x-re igaz, hogy xDf esetén x+kpDf és f(x)=f(x+kp), ahol p>0 és kZ. Példaként leggyakrabban a trigonometrikus függvényeket említjük, hiszen ismert, hogy: sinx=sin(x+2k), vagy tgx=tg(x+ k), ahol kZ. Léteznek olyan periodikus függvények is, amelyek nem trigonometrikusak, például: y={x}, xR+. A függvények alaposabb vizsgálatánál néhány további, főként a függvény vizsgálatához, ábrázolásához kapcsolódó jellemzőt is tárgyalni fogunk. Ilyen például a függvény vonalának görbülete, vagy az aszimptoták). Igen lényeges jellemzője a függvényeknek a határérték és a folytonosság. 5. A függvény határértéke Bevezetőül: 1. Bármely x0 számhoz (a számegyenesen egy ponthoz) meg tudunk adni hozzá konvergáló, valós számokból álló sorozatot. Például: az f: f(x)=2x+1 függvénynél az x0=3 ponthoz konvergáló sorozat: 2. Bármely számhoz végtelen sok, hozzá konvergáló sorozat adható meg, például úgy, hogy a számhoz hozzáadunk egy tetszőleges nullsorozatot.

Például: az f(x)=2x+1 függvénynél az x0 =3 és legyen: Ekkor az függvényérték sorozat elemei: f(4)=9; és így tovább. A függvény utasításába (vedd a független változó kétszeresét és adj hozzá 1-et) helyettesít- hetjük az (xn) sorozat elemeit. A függvényértékek sorozatának is lehet határértéke. Ha általánosan, n-nel írjuk fel a 3-hoz tartó sorozatot, akkor a függvényértékek sorozata: , akkor: Igaz: A függvényérték sorozat határértéke tehát 7. Eredményünket így is írhatjuk: Definíció: az f(x) függvénynek az x0 helyen határértéke az A, ha minden (xn) sorozatra Feltétel még: a függvény az x0 környezetében értelmezve legyen. A függvényhatárérték jelölése:

Például: az x0=3-hoz jobbról konvergál az sorozat. A definícióban szereplő minden (xn) sorozatnak ténylegesen tetszőlegesnek kell lennie. Tehát az x0-hoz a sorozat nemcsak jobbról, vagy balról konvergálhat, hanem egyszerre mind- két oldalról. Például: az x0=3-hoz jobbról konvergál az sorozat. A kapott függvényérték sorozat határértékét jobboldali határértéknek nevezzük. Jelölése: Másképp: Az x0+0 csupán jelölés, a jobbról való közeledést fejezi ki. Értelmezhetjük a függvény baloldali határértékét: Ha az x0-hoz minden balról konvergáló (xn) sorozat esetén (ekkor a sorozat minden tag- jára: xn< x0) a függvényértékek sorozata tart Ab-hez, akkor Ab baloldali határérték. Jelölése: Az x0–0 szintén csupán jelölés, a balról való közeledést fejezi ki. Ahhoz, hogy a függvény határértéke létezzen az x0 helyen, szükséges és elegendő, hogy mind a baloldali, mind a jobboldali határértékek létezzenek és megegyezzenek. Nemcsak az 1/n sorozattal lehet az adott x0 -hoz balról-, illetve jobbról konvergáló sorozatot készíteni. Legtöbbször azonban dolgozhatunk az egyszerű, „jól kiismert” 1/n sorozattal. Például: az f: f(x)=2x+1 függvénynek a 3 helyen vett jobboldali határértékéhez: A bal- és jobboldali határ- értékek megegyeznek, tehát: Ekkor: A baloldalihoz:

Számoljuk ki az x0=1 helyen a határértéket! Például: legyen Számoljuk ki az x0=1 helyen a határértéket! A baloldali határértékhez: Ekkor: A jobboldali határértékhez: Ekkor: Látható, hogy Ab Aj, ezért a függvényünknek az x0=1 helyen nincs határértéke. A határértéket általában speciális esetekben is számolhatjuk sorozatok segítségével. Speciális eseten a függvény szakadási helyein, illetve a +, vagy – végtelenben vett határ- értéket értjük. Például: mi a határértéke az függvénynek a 0 helyen? Legyen: A jobboldali határérték kiszámolása: A bal- és jobboldali határérték nem egyezik meg, tehát a függvényünknek nincs határ- értéke a 0 helyen.

függvénynek van (tágabb értelemben vett) határértéke 0 helyen. Például az függvénynek van (tágabb értelemben vett) határértéke 0 helyen. Ugyanis: A jobboldali határérték: A bal- és jobboldali határértékek megegyeznek, tehát: A végtelenben vett határérték számolásához felhasználhatjuk az xn=n, illetve a mínusz végtelen esetén: xn=–n sorozatokat. Például: az határértéke a végtelenben: A mínusz végtelenben vett határérték is 0, hiszen Ilyenkor nyilván csak „egyoldali” határértékről lehet szó, a végtelent csak balról (alulról) lehet közelíteni, a – végtelent pedig csak jobbról. A függvény határértékének számítását nem szükséges mindig a hosszadalmas sorozatra visszavezetéssel végezni. Felhasználjuk az ún. nevezetes függvény határértékeket és alkalmazzuk a határérték tételeket.

Határérték tételek 1. A határérték képzés művelettartó. Ez azt jelenti, hogy ha: akkor: és hasonlóan igaz a művelettartás a szorzásra, az osztásra, sőt, a függvényutasítások egymásutánjára (összetett függvény!) is. (Természetesen bizonyos feltételekkel, tehát például a hányados képzésnél a nevezőben nem lehet 0, vagy az összetett függvénynél nem lehet „baj” az értelmezési tartománnyal.) Az összefüggések analógok a sorozatoknál megismertekkel, azok igazolása is a sorozatokra visszavezetve egyszerű. Például: láttuk korábban, hogy A művelettartás miatt ekkor: 2. Érvényes a „rendőr szabály” is, azaz ha: valamint a h(x) olyan függvény, hogy f(x)h(x)g(x), akkor: A „közrefogott” függvény határértéke megegyezik a közrefogó függvények közös határérté- kével (ha az értelmezési tartományokkal sincs probléma). A szabály igazolása sorozatokkal egyszerű.

Nevezetes függvényhatárértékek 1. A „sorozat-analóg” határértékek: Következmény: az e számhoz konvergáló sorozatot átírhatjuk: , hiszen ha Ebből: (Az x>–1 a logaritmálás miatt). Emlékszünk: ha a logaritmus alapja az e szám, akkor ln a logaritmus jele. 2. Exponenciális és lineáris függvény hányadosára: Bizonyítás: lásd tankönyv. Bizonyítás: válasszuk az x-eket a ] 0; /2 [ szakaszból. Rajzolhatunk: Az OAB háromszögben: AB=sinx (mert OB=1), a CB ív hossza x (radián), az OCD háromszögben: DC=tgx (mert OC=1). Felírható (látható is): Osztunk a (pozitív) sinx-szel és reciprokot képezünk: Ebből: (Művelettartás, rendőrszabály miatt.)

így általánosan igaz az állítás. A 3. tétel levezetésben kapott határérték jobboldali, hiszen a pozitív x-ek felől közelítettük a nullát. De ismert: tehát a fenti igazolás a negatív x-ekre hasonlóan elvégezhető, a baloldali határérték is 1, így általánosan igaz az állítás. mert (bizonyítható) a sin(„valami”) osztva ugyanazzal a „valami”-vel határértékben 1, ha az a „valami” tart 0-hoz. Példa: A határérték számolásnál néha trükköket alkalmazunk. Példa: Igaz: Ezt felhasználva: Megjegyzés: a függvényhatárérték számolásnál meghatározóan fontos, hogy hol, milyen változó értéknél vesszük a határértéket. Tehát, ha a lim „alá” nem írunk semmit, akkor a határérték nem számolható! Mást jelent és nem nevezetes például a határérték, ha például a 2 helyen vesszük:

6. A függvény folytonossága A matematikában a függvény folytonosságát pontbeli tulajdonságként értelmezzük. Definíció: az f(x) függvény folytonos egy x0 pontban, ha egyszerre eleget tesz a következő 3 feltételnek: a függvényt értelmeztük az x0-ban és annak környezetében (van helyettesítési érték); van határértéke a függvénynek az x0 pontban; a határérték megegyezik a helyettesítési értékkel, azaz: Fontos! A függvény gráfját (vonalát, görbéjét, képét) legtöbbször folyamatos „vonalhúzással” állítottuk elő. Ez a gyakorlat nem mindig követhető! Például: Ha a függvényutasítás: a függvényérték f(x)=1, ha x racionális szám. Ebben a függvényben a függvényértékek „végtelenül közel” vannak egymáshoz, hiszen bár- mely racionális számhoz végtelenül közel végtelen sok racionális szám van. Ugyanakkor minden (x;f(x)) függvénypont között „lyuk” van, mert bármely két racionális szám között van irracionális szám, tehát a definiált függvénypontok nem köthetők össze! Értelmezés: az f(x) függvény az x0 pontban balról folytonos, ha „csak” a baloldali határ- érték egyezik meg a helyettesítési értékkel:

Nevezetes folytonos függvények A jobboldali folytonosságnál: Például: az f(x)=[x] (egész rész függvény) az x0=2 helyen: A függvény helyettesítési értéke: f(2)=2, a baloldali határérték 1, a jobboldali határérték 2, így a függvény jobbról folytonos, balról nem. Definíció: az f(x) függvény az értelmezési tartományának egy szakaszán (egy inter- vallumon) folytonos, ha az intervallum minden pontjában folytonos. A függvény folytonos lehet a teljes értelmezési tartományán is. Nevezetes folytonos függvények 1. A hatványfüggvények (f: f(x)=xn), ha n pozitív egész, mindenütt folytonosak. Példa: az f(x)=x függvénynél az értelmezési tartomány tetszőleges x0 pontjában a helyettesítési érték: f(x0). A határérték: A határérték egyenlő a helyettesítési értékkel, tehát a függvény folytonos. Tétel: A hatványfüggvények minden más n kitevő értéknél is folytonosak minden olyan helyen, ahol nincs szakadási helyük. A tételt nem bizonyítjuk. Az igazolásokat az f(x)=x-nél látottakhoz hasonlóan egyszerűen elvégezhetjük.

Például: az f(x)=x6 határértéke az x0=2 pontban: 2. A trigonometrikus függvények (sinx, cosx, tgx, ctgx) folytonosak mindenütt, ahol nincs szakadásuk. 3. Az exponenciális (y=ax) és logaritmus függvények is teljes értelmezési tartományukon folytonosak. Az alapfüggvények folytonosságának ismerete a határérték számítást is egyszerűsíti: ha tudjuk, hogy a függvény x0 pontban folytonos, akkor a helyettesítési értéke lesz egyúttal a határérték. Például: az f(x)=x6 határértéke az x0=2 pontban: Tétel: A folytonosság művelettartó. Tehát: két folytonos függvénnyel műveletet végezve (alapműveletek, összetett függvény kép- zés) a kapott új függvény is folytonos lesz, mindazokon a helyeken, ahol a művelettel az értel- mezési tartomány nem sérül, nem szűkül, a művelettel nem keletkezik szakadása. Példa: az f(x)=x2–5x+6 valamint a g(x)=x2–4 mindenütt folytonosak, összegük, különb- ségük, szorzatuk szintén, de a hányadosuk nem mindenütt! Ugyanis: Ez a hányadosfüggvény nem folytonos ott, ahol a nevező: x2-4= 0. Az x=2 helyen (itt megszűntethető a szakadás, a nevezőt „nullává tevő” tényező ugyanolyan alakban szerepel a számlálóban is), és az x=–2 helyen, itt a szakadás nem megszűntethető.

Gyakorló feladat: adott az függvény. Milyen értékeket adjunk az a, b és c számoknak, ha azt akarjuk, hogy a függ- vényünk minden valós számra folytonos legyen? A tört két folytonos függvény hányadosa, ami folytonos, ahol a nevező nem nulla. Átalakítás: Tehát nem folytonos a függvényünk az x1=0, az x2=1 és az x3=-1 helyeken. Olyan függvényértékeket kell megadnunk az adott pontokban, hogy megszűntessük a „foly- tonosság hiányát”, azaz a helyettesítési érték a határértékkel egyezzen meg. Az x1=0 helyen legyen Ekkor: A bal- és jobboldali határérték nem egyezik meg, tehát nincs határérték, így folytonossá sem tehető a függvény az x1=0 pontban.

Az x2=1 helyen a határérték képzés előtt elvégezhető a következő átalakítás: A képlettel adott függvényünknek megszűntethető szakadása van az x2=1 pontban. Ez azt jelenti, hogy az folytonos ezen a helyen, így: Ha úgy döntünk, hogy az x=1 helyen a függvényérték -1,5 legyen, akkor ott a függvény folytonos lesz (a függvényérték egyenlő lesz a határértékkel). Az x3=–1 helyen szintén az igaz, hogy a baloldali határérték nem egyezik meg a jobbol- dalival, tehát nincs határérték, azaz folytonossá sem tehető a függvény. Számoljon utána! A fejezet tárgyalását befejeztük.