Baranya Megyei Önkormányzat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„Fenntartható” utak K+F bizottság Szakmai Fórum február :00 Magyar Közút NZrt. Holnapy László NFM főosztályvezető-helyettes, a bizottság vezetője.
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok új feladatairól, kihívásairól, céljairól Seszták Oszkár, a Sz-Sz-B.
A as fejlesztési időszak uniós forrásainak tervezése és intézményrendszere Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Budapest, július 4. Mit várhatunk a következő tervezési ciklusban?! AFIOE VI. Országos Konferencia július 4.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Buzás Sándor főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH)
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
területi tervezési és értékelési referens
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Tartalom Felkészülés a időszakra
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Gaálné Vörösmarty Éva Veszprém Megyei Közgyűlés tagja
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
F ÓKUSZBAN A GAZDASÁGFEJLESZTÉS F ÓKUSZBAN A GAZDASÁGFEJLESZTÉS Dr. Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár „A szorgalmas munka meggazdagít”
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A Megyei Önkormányzat új helye és szerepe a területfejlesztésben
A as Európai Uniós tervezési időszak várható legfontosabb feladatai TÉRSÉGI VÁLLALKOZÓI FÓRUMOK január Szolnok – Jászberény –
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdag és harmonikusan fejlődő Zöld Zala Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Kovács Örs - Pályázatkezelési Főosztályvezető helyettes,
MNVH Komlóska Baracsi Endre referens.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Szabályozási Főosztály
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program tervezési folyamatának aktualitásai Agrár- és Vidékfejlesztési Partnerségi Fórum Szolnok – Megyeháza,
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az önkormányzatok településfejlesztési
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
A MAGYAR FEJLESZTÉSPOLITIKA IRÁNYAI AZ EURÓPAI UNIÓ AS KÖLTSÉGVETÉSI IDŐSZAKÁBAN EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG MINISZTERELNÖKSÉG.
A AS PROGRAMOZÁSI CIKLUS FEJLESZTÉSPOLITIKAI INTÉZMÉNY- RENDSZERE.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Turisztikai fejlesztési lehetőségek a programozási időszakban
Előadás másolata:

Baranya Megyei Önkormányzat A 2014-2020 közötti időszak európai uniós fejlesztési lehetőségeinek önkormányzati vonatkozásai 2014. május 14.

Bevezetés Magyarország területfejlesztési rendszere igazodik az EU-s tervezési rendszerhez - 7 éves periódusokra történik a tervezés. 2007-2013 időszak (ÚMFT, majd ÚSZT): zárása 2015 év végén várható a 2013/14-ig támogatott projekteket addig kell befejezni 2014-2020 időszak (Széchenyi 2020): tervezése, előkészítése jelenleg zajlik Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) „Nemzeti Fejlesztés 2030” címmel 2013. decemberében elfogadásra került A magyar területfejlesztés intézményrendszere igazodik az Európai Unió-s pályázati rendszerhez. Magyarország Európai Uniós csatlakozását követően a hazai területfejlesztési alapdokumentumok az EU-s 7 éves tervezési időszak tekintetében készültek/készülnek.   Az előző EU-s tervezési időszak a 2007-2013 közötti időszak volt, a jelenleg hatályos tervezési időszak a 2014-2020 közötti időszak.

Jogszabályi háttér A területfejlesztést érintő főbb jogszabályok: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről (Tftv.) (2014.01.01-től módosítva) 218/2009. (X. 6.) Korm. rendelet a területfejlesztési koncepció, a területfejlesztési program és a területrendezési terv tartalmi követelményeiről, valamint illeszkedésük, kidolgozásuk, egyeztetésük, elfogadásuk és közzétételük részletes szabályairól Számos kormányhatározat az elmúlt 1,5 évben Aktuális: 1298/2014. (V. 5.) Korm. határozat a TOP tervezésének egyes feladatairól, valamint az operatív programhoz tartozó megyék megyei önkormányzatai és a megyei jogú városok önkormányzatai tervezési jogkörébe utalt források megoszlásáról. Tftv: 6 fejezet+melléklet: 1.Általános rendelkezések (tv célja, hatálya-feladat,tf és tr célja,feladata,alapfogalmak)2.A Kpi állami szervek tf és tr feladat és hatásköre(Ogy,Korm,Országos Tf Érdekegyeztető Fórum,miniszter és miniszterek)3.Területfejlesztést és területrendezést ellátó területi szervek feladatai(területfejlesztési önko-i társulás,megyei és fővárosi ök,regionális tf konzultációs fórum,megyei tf konzultációs fórum,térségi fejlesztési tanács-Balaton térsége,RFÜ)4.A tf és tr eszközei(tervek, pénzügyi eszk)5. a területrendezésre von-ó külön szabályok 6.záró rendelkezések (tv. hatályba lépése,jogalkotásra felhatalmazások-rendelet,Kr,miniszter,területfejlesztési stratégiai tervezésért felelős min, és területrendezésért felelős min) Melléklet: A területfejlesztési –statisztikai kistérségek és a kistérségekbe tartozó települések) 2/2005 (I.11.) Kr. Egyes tervek és programok környezeti vizsgálatáról;jelentős számú kormányhatározat született a területfejlesztés témakörében!

Az intézményrendszer legfőbb változásai 2014-től Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszűnt, 2014. januártól a szaktárcák irányítása alatt az Irányító Hatóságok A közreműködő szervezetek a miniszterek irányítása alá kerültek. A regionális fejlesztési ügynökségek a megyei önkormányzatok irányítása alá kerültek. Egységes eljárásrend kidolgozása a 2014-2020-as időszakra (vidékfejlesztési forrásokkal együtt). RFÜ: Regionális fejlesztési ügynökség 17. § (1) Az egy régió területén működő megyei önkormányzatok és a fővárosi önkormányzata területi operatív programok megvalósításával összefüggő fejlesztési döntések előkészítésére és végrehajtásában való közreműködésre a régióban nonprofit gazdasági társasági formában regionális fejlesztési ügynökséget működtetnek. A gazdasági társaság irányításáról tulajdonjogáról és a tulajdonosi jogok gyakorlásának módjáról a régió területét alkotó megyei önkormányzatok és a fővárosi önkormányzat megállapodásban döntenek.

2014-2020 Operatív Programjai és felelősei Felelős szervek Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) NGM Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP) NGM és megyei önkormányzatok Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) NFM Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) EMMI Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) NFM, VM Vidékfejlesztési Program (VP) VM Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) KIM

Területi tervezés, végrehajtás, koordináció Megyei önkormányzatok feladatai a Tftv. alapján Területi tervezés, végrehajtás, koordináció Tervezési feladatai körében: Területfejlesztési koncepció és program készítése Különböző szintű fejlesztési koncepciók véleményezése Területi fejlesztési elképzelések összehangolása Részvétel a 2014-2020-as OP-k tervezésében Végrehajtási feladati körében: gazdaságfejlesztési és vidékfejlesztési források elosztásában való közreműködés Koordinációs feladatai körében: partnerség-építés, együttműködés más meghatározó területi szereplőkkel Területfejlesztési tervezéssel összefüggő feladatok (tf koncepció, tf program) Tf-i tervek végrehajtásával kapcsolatos feladatok Tfi-i koordinációval kapcs feladatok Területrendezési feladatkör (tr terv) Vidékfejlesztési feladatkör Rendelatalkotás-koncepció,terv

Aktuális megyei feladatok Megyei Területfejlesztési Koncepció Helyzetelemzés Javaslattevő fázis Megyei Területfejlesztési Program Megyei gazdaságfejlesztési részprogram Járási részprogramok TOP-hoz kapcsolódó részdokumentumok Ágazati OP-khoz kapcsolódó részdokumentumok Járásonként 5-8 projekt kidolgozása Projektfejlesztés Teljes megyei projektlista

www.fejlodobaranya.hu honlapunk A fejlesztési ötleteket várjuk: www.fejlodobaranya.hu honlapunk Projektgyűjtő Adatlap menüpontja alatt

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! további információ: www.fejlodobaranya.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket! előadó: Riegl Gábor email: riegl.gabor@baranya.hu