Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” 2011 2011. November 23-24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Etikai Kódex.
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A tudatos élet alapelvei
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Tudás, közösség, hatalom
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A béke az élet alapfeltétele
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Érvek, érvelés.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Negyedik előadás Március 11
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Környezetértékelési módszerek
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Ápolásetika.
Jogviszony és jogi felelősség
Gondolkozz el…..
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
„Irodalom és bölcselet” november 21. Réz Anna Miért felelős Oidipusz király?
KÍNAI KÉPEK ÉS KÖZMONDÁSOK
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Mediátor képzés Kártérítés.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Thomas Piketty Paris School of Economics
A pontos idő: 18:58.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Civil Európa – civilek Európában
Az egyéni haszon és a közjó kapcsolata Dr. Joób Márk c. egyetemi tanár.
A fenntartható fejlődés
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” November 19.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Kiégés prevenció Testi-lelki-szellemi törvényszerűségek a betegség és az egészség hátterében dr. Darnói Tibor.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Vállalati fenntarthatóság
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Az etika szükségessége a gazdaságban Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” November

Örömhír! Az amerikai emberek újra fogyasztanak. Szomorú hír! Még mindig nem állt vissza a régi állapot a világgazdaságban.

Jó hír! A civilizált, nyugati típusú társadalom értékrendjei veszélybe sodorták az emberiség jövőjét a földön. (Tudomány által igazoltan)

„ne állt volna akkora becsben sok drága holni s nem indult volna a népből senki sem rabolni ne fitogtatták volna a vágy tárgyait s ne támadt volna a nép szívében zűrzavar” (Lao-ce 2500 évvel ezelőtt)

Baj van a pénzzel, vagyonnal, profittal? Túlfogyasztás Túlfogyasztás Társadalmi boldogtalanság Társadalmi boldogtalanság A GDP megtöbbszöröződése semmit sem változtatott a boldogságszinteken Természeti környezeti túlterheltség Természeti környezeti túlterheltség

Megoldás: a pénz teljes elvetése, megtagadása? Lehet, hogy ezt a kérdést már nem szabad akaratunkból fogjuk megoldani? Lehet, hogy ezt a kérdést már nem szabad akaratunkból fogjuk megoldani? Lehet, hogy már napjaink valósága: Lehet, hogy már napjaink valósága: Összeomlásban van az anyagiasságra épülő társadalmi, gazdasági rendszer? S mi már csak elszenvedői leszünk, nem irányítói a változásnak?

Ha csak az anyagi javak és hatalom birtoklására törekszünk egész életünkben, egyre távolabb kerülünk mindattól, ami valóban fontos. (A legrégebben az emberiség tudásába belevésődött igazság) Már sohasem fogunk saját életünkben újra ráébredni erre az igazságra?

Van remény! Kőbe vésett, eddig megkérdőjelezhetetlen törvényeink, életvitelünk fix pontjai nem működnek a növekedés, mint a fejlődés egyedüli, pénzben, vagyonban mérhető ismérve a növekedés, mint a fejlődés egyedüli, pénzben, vagyonban mérhető ismérve a pénz, mint a fogyasztásnövelés alapfeltétele, értékmérő a pénz, mint a fogyasztásnövelés alapfeltétele, értékmérő a vagyon, mint a gazdagság abszolút értékű mutatója a vagyon, mint a gazdagság abszolút értékű mutatója a pénzpiacok stabilitása a pénzpiacok stabilitása a hitelek visszafizethetősége a hitelek visszafizethetősége az időjárás kiszámíthatósága az időjárás kiszámíthatósága létbiztonságunk létbiztonságunk a holnap tervezhetősége a holnap tervezhetősége

A valóság Globális gazdasági és társadalmi rendszerek dőlnek össze Globális gazdasági és társadalmi rendszerek dőlnek össze A pénzpiacok szinte naponta összeomlanak (hisztéria, kiszámíthatatlanság) A pénzpiacok szinte naponta összeomlanak (hisztéria, kiszámíthatatlanság) A vagyon eladhatatlanná, értéktelenné vált A vagyon eladhatatlanná, értéktelenné vált Túlélés, vagyon-, és tőkefelélés (szűkített újratermelés) Túlélés, vagyon-, és tőkefelélés (szűkített újratermelés) Cserekereskedelem, helyi pénzek elterjedése Cserekereskedelem, helyi pénzek elterjedése Kiszámíthatatlanság (forintárfolyam, nyugdíj, munka, üzleti megrendelések stb.) Kiszámíthatatlanság (forintárfolyam, nyugdíj, munka, üzleti megrendelések stb.)

A vágyak és a realitás Vágyak: Csak legyen minden olyan, mint régen! Csak legyen minden olyan, mint régen! Álljon vissza minden a 2008-as működési rendre! Álljon vissza minden a 2008-as működési rendre!Realitás: A remény nem hozza vissza ami elmúlt A remény nem hozza vissza ami elmúlt Semmi sem megy visszafelé Semmi sem megy visszafelé Változásban vagyunk Változásban vagyunk

Megoldás keresése Mit tehetünk? Passzív elszenvedés Passzív elszenvedés A változás tudatos irányítása A változás tudatos irányításaKérdéseink: Győzhet-e az emberiség a pénz uralma felett? Győzhet-e az emberiség a pénz uralma felett? Kijuthatunk-e tudatosan a fogyasztás és a profitéhség csapdájából? Kijuthatunk-e tudatosan a fogyasztás és a profitéhség csapdájából? Meg tudjuk-e változtatni fétiseinket? Meg tudjuk-e változtatni fétiseinket?Igen! Tudatosság, bölcsesség

Az üzleti élet, a gazdaság szereplőinek felelőssége Dilemmák: Úrrá lehet-e lenni a „profit mindenek felett” gondolkodásmódon? Úrrá lehet-e lenni a „profit mindenek felett” gondolkodásmódon? Ki lehet-e törni a fogyasztás és a profittermelés egymást generáló csapdájából ? Ki lehet-e törni a fogyasztás és a profittermelés egymást generáló csapdájából ? Érdeke-e ez a gazdasági szereplőknek mindez? Érdeke-e ez a gazdasági szereplőknek mindez? Amíg veszik a műanyagot, addig termeljük a környezetet pusztító termékeket!

Kiút: új/régi etika, gondolkodás- módváltás. Felelősség megértése, felvállalása A második világháborúig a közgazdaságtudományban erősen beépültek az erkölcsi, etikai normarendszerek. Csak azután váltott a tudomány és gyakorlat. Nobel-díjas közgazdászok büszkén vállalják: márpedig a közgazdaságtan nem foglalkozik etikai kérdésekkel, mert az etika nem törvényszerű, az véletlen és szubjektív jelenség. Gazdaság nem választható el a társadalomtól. A társadalmat pedig valamely működőképes erkölcsi értékrendszer tartja össze. (Róna Péter közgazdász szerint)

Etika és fenntarthatóság összefüggése P.A. Payutto: „Közép Út a piacgazdaság számára” című írásában van talán a legérthetőbben megfogalmazva a gazdaság etikája és a fenntarthatóság összefüggése: „Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a világunk elé táruló problémák megoldásának elengedhetetlen feltétele az erkölcs figyelembe vétele. A közgazdaságtan többé nem kerülheti meg az etika tárgykörét. A fenntarthatósággal, illetve a környezeti problémákkal kapcsolatban az etika szükségessége egyértelművé válik. (Zsolnai László szerk: Boldogság és gazdaság) (Zsolnai László szerk: Boldogság és gazdaság)

Az etika fogalmának meghatározása Alapvető etikai alapú megállapítás: A tevékenység és eredménye nem választható el egymástól. A cselekedetek és eredményeik összefonódnak. Nem választhatók külön egymástól. Az etika szubjektív: Saját, belső szempontjaink szerint a jó cselekedetek jó, a rossz cselekedetek rossz eredményhez vezetnek. Az etika objektív: Külső szempontok szerint cselekedeteink közvetlenül hatnak a külső valóságra, azt formálják. (Holisztikus közelítés.)

Híd belső és külső között Az etika hidat képez a belső és a külső valóságok között: szubjektív okként szolgál az objektív következmények számára. Üzleti etika holisztikus megközelítésére példa: Pazarló, felesleges fogyasztást ösztönző reklámok hozzájárulnak a pazarló fogyasztáshoz, az emberek boldogságról alkotott téveszméinek kialakulásához, a környezet szennyezéséhez.

Etikus gazdasági tevékenység Etikus az a gazdasági tevékenység, amely nem káros az egyénre, a társadalomra és a természeti környezetre. Tehát mindhárom területen a jól-lét növekedéséhez járul hozzá. (Jólét: kedvező anyagi helyzet. Jól-lét: fizikai, lelki értelembe vett pozitív közérzet.)

Üzleti Etikai Díj ─ 2000 óta Etikus az a vállalat, amely: A vállalat felelős gondolkodásmódról tesz cselekedetein keresztül tanúbizonyságot. Ha felelősséget vállal a munkatársaiért, az üzleti partnereiért, a szűkebb és tágabb környezetének jól-létéért, a társadalom fenntartható fejlődéséért, a klímaváltozás negatív folyamatainak visszafordításáért, az esélyegyenlőség javításáért. Ha tetteit elsősorban nem a mindenáron való haszonszerzés irányítja, hanem a másokról gondoskodás, más érdekeinek, jóllétének figyelembevétele is. Ha a környezet (szűkebb tágabb, emberi, természeti, üzleti) érdekei miatt képes átértékelni a várható üzleti hasznát, illetve be tudja illeszteni cselekedetinek célrendszerébe a fenntarthatóság globálisabb céljainak szolgálatát is.

A boldog ember A kiegyensúlyozott, működő társadalom alappillérei: a boldog emberek „A gazdagság nem a földi javak felhalmozásából, hanem az elégedett lélekből fakad.” (Mohamed próféta) A boldogság legfőbb meghatározója nem az anyagi javak gyarapodása, hanem az emberi kapcsolatok minősége és a javakhoz való spirituális viszonyulás.

Köszönöm a figyelmüket! Demcsák Mária Piac & Profit