2004.03.30.© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Üzemszervezés gyakorlatok
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Dunaújváros levegőminőségének monitorozása Nagy Attila
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Energiatermelés külső költségei
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
© Gács Iván (BME) 1 Szennyezőanyagok légköri terjedése A terjedés időbeli folyamatai BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
AZ ÉGHAJLAT ÁBRÁZOLÁSA
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Folyamatban lévő eljárások szabályozása R. 27. § (1), (2), 28. §
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
Felszín alatti vizek minősítése
Valószínűségszámítás
Levegőtisztaság-védelem
Levegő szerepe és működése
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Levegőtisztaság védelme
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Márkus Miklós szakértő
Energia és környezet Atomerőművek gázalakú radioaktív kibocsátásai.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Eljárás fajták a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó tevékenységek szerint.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
Energetikai gazdaságtan
Energia-termelési módok környezeti hatásai Részletek konferencia előadásokból és tanulmányból: Gács Iván: Energia-termelési módok környezeti hatásai.
Levegőminőség-védelem – hazai helyzet. Legfőbb szennyezőforrások Közlekedés (> 50%) Energia szektor ( 30%) Ipar (20%)
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Energiatermelés és környezet
Levegőtisztaság- védelem 6. A légszennyező anyagok kibocsátásának szabályozása.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )

© Gács Iván (BME)2/13 Teljesítményszintek szerinti osztályozás Teljesítményszintek szerint eltérő eljárásra van szükség:  kis tüzelőberendezések 140 kW tüzelési teljesítmény alatt csak építésügyi előírásokat kell betartani  közepes tüzelőberendezések nincs rá szabályozás (!?)  nagyteljesítményű berendezések 50 MW tüzelési ill. 20 MW villamos teljesítmény felett környezeti hatástanulmány kell

© Gács Iván (BME)3/13 KHT elfogadási séma

© Gács Iván (BME)4/13 Technológiai adatok  EKHT-hoz: Méretezési kibocsátás: az a legmagasabb kibocsátás amely normális üzemelési feltételek mellett a berendezés(ek) névleges teljesítményénél a legkedvezőtlenebb esetben (pl. legrosszabb minőségű tüzelőanyag) előfordulhat. A kibocsátás csak normálistól eltérő (pl. instacioner, üzemzavari, túlterheléses) üzemállapotban lépheti túl a méretezési értéket. A túllépés évi összes időtartama nem haladhatja meg az évi üzemidő 5 %-át.  RKHT-hoz: Méretezési kibocsátás: a rövididejű koncentrációk számításához. Üzemállapottól függő kibocsátás, üzemmenet: a hosszúidejű koncentrációk számításához.

© Gács Iván (BME)5/13 Előzetes KHT (javaslat) Nem igényel nehezen beszerezhető helyi meteorológiai adatokat ! Csak rövididejű (órás) koncentrációk a leggyakoribb és a kritikus meteorológiai állapotokra. A vizsgálati terület a kibocsátó forrás körüli kör alakú terület. Meg kell határozni a leggyakoribb meteorológiai állapotban előálló talajközeli szennyezőanyag koncentráció maximumának a forrástól mért távolságát, a vizsgálati terület sugara az így meghatározott távolság kétszerese (esetleg szorosa).

© Gács Iván (BME)6/13 Egyértelmű megfelelőség (nem létező fogalom) Az okozható koncentrációk nagy biztonsággal a megengedhető határértékeken belül maradnak. Feleslegesek a további vizsgálatok. Ilyen, ha a kritikus meteorológiai állapotra végzett számításokból adódott maximális koncentráció meg sem közelíti a terhelhetőséget (annak pl. az %-án belül marad). Terhelhetőség: egészségügyi határérték és alapterhelés különbsége

© Gács Iván (BME)7/13 Részletes KHT Az EKHT-ban szereplőkön túlmenően a részletes helyi meteorológiai adatok birtokában el kell végezni a hatásterület, az évi átlagos talajközeli koncentráció-mező meghatározását és – ha 30 perces norma-érték túllépés egyáltalán előfordulhat – a túllépési gyakoriság mértékének számítását, a területi eloszlás ábrázolását. Az évi átlagos koncentráció és a túllépési gyakoriság sehol, semelyik szennyezőanyagra nem haladhatja meg a jogszabályban rögzített határértéket.

© Gács Iván (BME)8/13 Hatásterület (javaslat) Minden szélirányra meg kell határozni azt a távolságot, ahol a forrástól távolodva a számított koncentráció a következő határok alá csökken:  a kritikus meteorológiai állapotra számított szélirány szektorra átlagolt talajközeli koncentráció az ugyanerre az állapotra meghatározott maximális érték 20%-a alá,  a leggyakoribb meteorológiai állapotra számított szélirány szektorra átlagolt talajközeli koncentráció az ugyanerre az állapotra meghatározott maximális érték 60%-a alá,  az évi átlagos talajközeli koncentráció az évi átlagra meghatározott a terhelhetőség 10%-a alá,  az évi átlagos talajközeli koncentráció az évi átlagra meghatározott maximális érték 50%-a alá. A fenti módokon meghatározott távolságok közül szélirányonként a legnagyobbat kell kiválasztani.

© Gács Iván (BME)9/13 … a leggyakoribb meteorológiai viszonyok mellett, a füstfáklya tengelye alatti talajközeli légszennyezettség-változás a) az egy órás (szálló por esetében 24 órás) maximális érték 80%-ánál nagyobb; vagy b) az egy órás (szálló por esetében 24 órás) légszennyezettségi határérték 10%-ánál nagyobb; vagy c) a terhelhetőség 20%-ánál nagyobb (terhelhetőség: a légszennyezettségi határérték és az alap légszennyezettség különbsége). Hatásterület (21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet )

© Gács Iván (BME)10/13 Hatásterület számítás eredményei Egy példa szerinti kibocsátásra (közepes erőmű) a hatásterület kiterjedése: Az Energetika Tanszék kritériumrendszere szerint általában: m DK-i irányban: m A 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet kritériumrendszere szerint minden irányban: m

© Gács Iván (BME)11/13 Közepes berendezések (javaslat volt) Magyarországi átlagos meteorológiai adatok alapján meghatározott szükséges kéménymagasság. Közelítő módszerekkel figyelembe veszi:  évi átlagos járulékos kéménymagasságot,  környezet beépítettségi viszonyait,  környezet domborzati viszonyait,  több kémény együttes hatását.

© Gács Iván (BME)12/13 Közepes berendezések (évi átlagos járulékos kéménymagasság)

© Gács Iván (BME)13/13 Közepes berendezések (szükséges effektív kéménymagasság)